Wpis z mikrobloga

Hej Mirki. Router dostawcy Internetu w domu posiada bardzo słabą sieć WIFI i chciałbym to nieco poprawić. Sytuacja wygląda tak, że do routera dostawcy podpięty jest bezpośrednio światłowód. Chciałbym wyłączyć sieć WIFI routera i ustawić 2 AP jeden w miejscu routera i jeden połączony ethernetem na piętrze. Do routera mam podpięty TV po LAN, więc chciałbym żeby WIFI stworzona przez AP była jednolita z LAN.
Czy takie coś jak Tp-Link DECO M4 będzie odpowiednie do tego czy szukać może czegoś innego?
#internet #siecikomputerowe #mesh
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Retsew: elegancko. A czy samo wykręcenie anten z bazowego routera będzie OK, czy mogą się pojawić jakieś problemy na sieci i lepiej to zrobić systemowo? Wiem że to mało eleganckie rozwiązanie.
  • Odpowiedz
A czy samo wykręcenie anten z bazowego routera będzie OK, czy mogą się pojawić jakieś problemy na sieci i lepiej to zrobić systemowo?

@ZmyslonyNick: wykręcenie anten tylko trochę osłabi ich sygnał, skoro chcesz i tak postawić na własne AP, to nie ma sensu robić sieczki w eterze, wyłącz wifi systemowo.
  • Odpowiedz
@ZmyslonyNick: oto instrukcja z deco:
1. nic nie robisz z routerem dostawcy
2. kupujesz deco podpinasz do routera dostawcy i konfigurujesz z inną nazwą WiFi
3. łączysz się już teraz tylko z deco, a sieć WiFi z routera dostawcy możesz albo pozostawić i rozłączyć wszystkie urządzenia albo wyłączyć jej dostępność w ustawieniach routera - pełna dowolność
  • Odpowiedz
  • 0
@GoracyDelfin: właśnie chodzi mi o to, żeby deco nie tworzyło swojej sieci a miało tą samą sieć co router bazowy. Mam podpięty TV i dekoder po kablu do routera i jeśli użyję Twojej metody, to telefon wpięty do sieci deco, nie będzie chciał streamować na TV.
  • Odpowiedz
@ZmyslonyNick w Action masz gigowego switcha za niecałe 50 zl, pewnie w necie nawet będzie taniej, podłącz go do deco i wszystkie tv wepnij do switcha, najprościej i przyszłościowo, ustawienie tej samej nazwy sieci WiFi nie będzie tak działało jak ci się wydaje, takim tokiem myślenia sąsiad by zrobił tę samą nazwę co masz teraz i mógł ci castowac filmy
  • Odpowiedz