Wpis z mikrobloga

Jowisz z Wielką Czerwoną Plamą przez zaledwie 6 calową tubę.

SW 150/750 na montażu EQ3-2
Barlow 5x
Kamera ZWO ASI 585 MC z filtrem UV/IR

Włożyłem w to zdjęcie dużo serca i miłości, a niestety nikt tego nie doceni 😢

#astronomia #kosmos #jowisz #gwiezdnyprzewodnik

I pozdrawiam mirków, którzy wczoraj przyszli popatrzeć w niebo przez ten teleskop w #lublin
Antybristler - Jowisz z Wielką Czerwoną Plamą przez zaledwie 6 calową tubę.

SW 150/7...

źródło: jowisz

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Antybristler: ja doceniam!
Jak to jest z tym cyklonem - on krąży do okoła planety i trzeba na niego polować?

I jeszcze jedno pytanie. Przeczytałem gdzieś ostatnio, że obserwacja Marsa jest dość trudna. Jakie masz z tym doświadczenia i czy masz jakieś foty czerwonej planety?
  • Odpowiedz
  • 1
Jak to jest z tym cyklonem - on krąży do okoła planety i trzeba na niego polować?

@naps: obrót jowisza trwa niecałe 10 godzin, więc tak, trzeba polować na WCP.

I jeszcze jedno pytanie. Przeczytałem gdzieś ostatnio, że obserwacja Marsa jest dość trudna. Jakie masz z tym doświadczenia i czy masz jakieś foty czerwonej planety?

@naps: również wczoraj zrobiłem zdjęcie, niebawem się nim podzielę. W moich postach jest
  • Odpowiedz
@Antybristler: jesteś zadowolony z z montażu paralaktycznego? ja się przeniosłem na dobsona ale trochę trudniej się śledzi szczególnie dalekie obiekty.
ps. możesz pokazać jakiego masz barlova ( ͡° ͜ʖ ͡°)?
  • Odpowiedz
  • 1
@Antybristler: jesteś zadowolony z z montażu paralaktycznego? ja się przeniosłem na dobsona ale trochę trudniej się śledzi szczególnie dalekie obiekty.

@synek_: nie miałem okazji korzystać z dobsona, ale jakoś mi się nie widzi ręczne ganianie planet na niebie.

A barlow najtańszy z delty: https://deltaoptical.pl/soczewka-barlowa-do-gso-5x-1-25-quot?from=listing&q=barlow+5x
Ma też swoje wady: odblaski i mocno widać paprochy z tory optycznego, często psuje zdjęcia, ale jak już jakieś wyjdzie to jest mega.
  • Odpowiedz
@Antybristler: Dawno nie patrzyłem, ale mi coś się ostrość lekko rozjechała jeszcze w lecie. Niby użyłem kolimatora i wyszło w porządku ale mam wrażenie, że jest trochę gorzej. Ciekawa sprawa z barlowem 5x. Obecnie mam 2x.
  • Odpowiedz