Wpis z mikrobloga

Świąteczne rozdajo mojej książki Zrozumieć Ramen.

Zrozumieć Ramen jest ładnie wydana, ma twardą oprawę i ponad 120 zdjęć. Spodoba się wszystkim fanom kuchni japońskiej, Japonii, książek kucharskich i gotowania. Świetnie sprawdzi się na prezent, kto już ma to potwierdzi :) Książkę można zamówić na topgar.pl, gdzie są też przykładowe strony czy spis treści, jest też na Allegro

Podczas pracy nad Zrozumieć Ramen odzyskałem radość z pisania, którą zabrały mi czasy pandemii. Podczas pisania książki wybrałem się też do Japonii, do której w przyszłym roku chciałbym znów wrócić na kilka miesięcy lub przeprowadzić się na trochę dłużej (jeśli uda mi się w odpowiednim tempie ogarnąć tematy wizowe). W listopadzie miałem okazję trochę poopowiadać o Japonii przy okazji kilku wydarzeń w różnych miastach - dziękuje wszystkim z którymi udało mi się podczas nich spotkać - kilka osób zdradziło się, że ma tu konta :D

Wyniki rozdajo jutro, wszyscy plusujący biorą udział. Wszystkie wcześniejsze były legit, a książki dotarły do zwycięzców nawet nie przecięte, chociaż mam nadzieję, że nikt ich nie sprzedał ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#rozdajo #ramen #kuchniamg78
MG78 - Świąteczne rozdajo mojej książki Zrozumieć Ramen.

Zrozumieć Ramen jest ładnie...

źródło: 417f2b2d674aca3a89ab23f1a74e6c7c8a4189c9b6a8a9be7d29b461bd757f5d

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 1
@romanzholandii: Tak, chyba, że tam gdzie dowozi InPost to wtedy napisz priv - Belgia, Holandia, Luksemburg, Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Luksemburg.
  • Odpowiedz
@MG78 za ramenem nie przepadam, ale może zły jadłem.

Tyle, że grzyby shiitake to jeden z najlepszych składników. Niczym się nie rożni od mięsa.
  • Odpowiedz
@MG78: Zrozumieć chińską zupkę. Z torebki. Zrozumieć chińską zupkę z torebki. Taki powinien być tytuł. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@chigcht: Z takich ciekawostek shitake nie są często w Japonii wykorzystywane jako dodatek do ramenu, na pewno dużo częściej u nas występują jako taki składnik, który kojarzy się azjatycko. W Japonii najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania dashi, które czasem jest używane w ramenach (a także do np. zupy miso) lub do tare (czyli tego co odpowiada w ramenie za smak słony oraz umami).
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@chigcht: Mun to już w ogóle - one bardziej taki klimat Chiny/Wietnam.

Generalnie jest sporo produktów, które kojarzą się azjatycko i są wrzucane do ramenów na Zachodzie aby podkreślić autentyczność dania, a w Japonii nie są szczególnie popularne.

@tombeczka Chętnie bym przeczytał publikację na ten temat!
  • Odpowiedz