Wpis z mikrobloga

Czy znajdzie się tutaj jakiś gramofonowy świr? Mam unitrę adam gs 424. Stan zewnętrzny zdecydowanie oryginalny, ale wewnątrz było grzebane. Z tego co wiem to gramofon został w latach 90. przerobiony z takiego, który wymagał przedwzmacniacza, na taki, który go nie wymaga. Podobno do środka został wmontowany przedwzmacniacz z wzmacniacza stereo, również jakiegoś polskiego. Z gramofonu wychodzi rca, oryginalnie tak raczej nie było. Podłączyłem to pod rca we współczesnym wzmacniaczu i o dziwo gra, ale tylko jeden kanał, lewy. Drugi głośnik tylko jednostajnie buczy. Czy to może być kwestia wymiany samej wkładki, czy ten wmontowany przedwzmacniacz nie daje rady / jest uszkodzony? Jak to zdiagnozować?
#winyl #audio #unitra #elektronika #prl #muzyka
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Alex_mski: w sieci masz dostępny schemat, w oryginale wkładka była podłączona od razu do wyjścia. Poszukaj tego złącza i wepnij się z kablem do przedwzmacniacza. Jeśli nie masz takiego, to zamień kanały idące od wkładki do wbudowanego przedwzmacniacza i zobacz jaki jest efekt.
  • Odpowiedz
  • 0
@MickM: Dzięki za odpowiedź, okazało się, że kabelki były źle podłączone do wkładki, zamienione kanały + jeden z nich nie stykał. Poprawiłem i gra, ale jakość... no, przynajmniej gra xD Wkładka to unitra mf101, myślę, że jej wymiana na coś np. audio-technici mogłaby sporo poprawić, może kiedyś to przetestuję
  • Odpowiedz