Aktywne Wpisy
Pol753 +407
seo000 +1301
Drogie Mirki i Mirabelki,
robię wielkie 25kg rozdajo moich głośników Logitech Z-5500, mokry sen każdego dzieciaka słuchającego muzyki na komputerze w latach 2000. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Postanowiłem kiedyś spełnić to marzenie i mam je od nowości. Niestety ze względu na masę problemów od wielu lat nie były używane. Podłączyłem je wczoraj żeby sprawdzić czy nadal działają Link do nagrania
Przy okazji tego chciałbym Was prosić o pomoc w udostępnieniu zbiórki na leczenie
robię wielkie 25kg rozdajo moich głośników Logitech Z-5500, mokry sen każdego dzieciaka słuchającego muzyki na komputerze w latach 2000. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Postanowiłem kiedyś spełnić to marzenie i mam je od nowości. Niestety ze względu na masę problemów od wielu lat nie były używane. Podłączyłem je wczoraj żeby sprawdzić czy nadal działają Link do nagrania
Przy okazji tego chciałbym Was prosić o pomoc w udostępnieniu zbiórki na leczenie
Mirki, macie już dosyć długich i ciemnych wieczorów? Jeśli tak to mam dla was dobrą wiadomość. Dzisiaj jest dzień szczególny, bowiem nastąpi najwcześniejszy zachód Słońca w tym roku.
Tak, tak - dziś Słońce zajdzie we Wrocławiu o 15:46:08, a jutro o 15:46:11, całe 3 sekundy później. Dzień od "strony wieczornej" zacznie się wreszcie wydłużać!
Jednak od "strony porannej" dzień nadal się skraca (o około minutę dziennie) i ten trend odwróci się dopiero 31 grudnia, kiedy Słońce we Wrocławiu wstanie o 7:53:54 - całą sekundę wcześniej niż 30 grudnia. Wtedy jednak co wieczór Słońce będzie już zachodzić minutę później. Najkrótszy dzień będzie 21 grudnia.
Ale dlaczego tak się dzieje, to znaczy, dlaczego w dniu przesilenia zimowego nie występuje ani najwcześniejszy zachód Słońca, ani najpóźniejszy wschód Słońca?
Cytując:
Przyczyną tego jest zmienna prędkość kątowa Ziemi w jej ruchu wokół Słońca i stałość prędkości wirowania planety.
Stały okres obrotu wokół osi powoduje, że czas pomiędzy kolejnymi górowaniami tej samej, odległej gwiazdy jest stały (wynosi 23 godziny 56 minut 4 sekundy i jest nazywany dobą gwiazdową).
Natomiast zmiany prędkości w ruchu po orbicie powodują, że czas mijający między kolejnymi górowaniami Słońca zmienia się. Pod koniec roku odległość Ziemia-Słońce jest mniejsza niż średnia jej wartość. To powoduje, że prędkość orbitalna oraz prędkość kątowa jest większa niż średnia policzona z całej orbity. Każdego dnia Ziemia pokonuje większą niż średnia część swojej orbity, Słońce przesuwa się na tle odległych gwiazd o większy kąt i czas między kolejnymi południami wydłuża się. Obecnie wynosi on 24 godziny i 30 sekund. Przesuwające się południe “pociąga” za sobą cały dzień, powodując opisywane różnice między świtem i zmierzchem.
Odwrotne zjawisko występuje latem, tzn. najpóźniejszy zachód Słońca jest przed przesileniem, a najwcześniejszy wschód - po nim.
Oba zjawiska można zobaczyć, analizując wykres z godzinami wschodów i zachodów Słońca w ciągu roku (poniżej) - widać, że krzywe wschodów i zachodów nie są odbiciami lustrzanymi. Szara pionowa kreska pokazuje dzisiejszy dzień.
Więcej można poczytać na angielskiej Wikipedii:
https://en.wikipedia.org/wiki/Equation_of_time
https://en.wikipedia.org/wiki/Analemma
#ciekawostki #astronomia #gruparatowaniapoziomu #nauka
@RozkalibrowanaTurbopompa: ech, co ja zrobię z tym czasem to nie wiem
Z tego co kojarzę to podwójny czas letni to mieli Brytyjczycy w czasie wojny tylko.
@tyrytyty: w Hiszpanii mają taki sam czas jak my. Tam mają idealnie imo.
Różnica między wschodem a zachodem kraju to chyba prawie godzina czasu słonecznego.
Nie potrzebuje ani końca dnia o 15:30 w zimie, ani początku dnia o 3:30 a lato
@tyrytyty
Tak samo trzeba być mocno niedorozwiniętym by myśleć że wschód słońca o 11 to cokolwiek normalnego
Musiałbym animację chyba w 3d obejrzeć
o 15:46:11 zachód +3sek
a w Lublinie o 15:22:03 ale też jest to +3sekund. a wcześniej było równo 15:22:00 tak jak dzisiaj.
Tutaj ponad 20 minut wcześniej zachodzi słońce.
@swinkapl: gdzie wady?