Wpis z mikrobloga

#pytanie #prawo #spadek

Mam pytanie, a czat GPT mi nie odpowiada i albo daje proporcje spadku, w którym majątek jest dzielony w proporcji 1/2 + 1/2 + 1/2, alb też wymyśla przepisy, które podejrzewam, że są z d--y (ale nie jestem pewien). Więc pytam tutaj.

Jest bezdzietne małżeństwo, nazwijmy Bogumiła i Ryszard. Mają wspólnotę mieszkaniową (główny składnik: mieszkanie). Ryszard nie posiada żadnej własnej rodziny. Bogumiła trójkę rodzeństwa - dwie siostry Elżbietę i Bernadettę oraz brata - ten brat nie żyje od dawna, ale pozostawił dwójkę dzieci.

Bogumiła umiera pierwsza bez testamentu.
Ryszard umiera rok po niej, cały spadek zostawia Elżbiecie (siostrze Bogumiły).

Kto (procentowo) ile dziedziczy finalnie? Moim zdaniem Elżbieta 83,(3)%, Bernadetta 8,(3)%, dzieci brata po 4,1(6)%.
I jeszcze wariant gdyby nie było testamentu - Elżbieta, Bernadetta po 8,(3)%, dzieci brata po 4,1(6)%, 75% idzie do skarbu państwa.

Pytam, bo akurat jestem synem kobiety, która miałaby odziedziczyć 83,(3) i szykuje się niezła wojna ze strony jednej z córek brata, która jeszcze nie wie o testamencie i jest przekonana, że to będzie dzielone 1/3 + 1/3 + 1/6 + 1/6.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach