Wpis z mikrobloga

Witam szanowne grono ekspertów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jestem w trakcie remontu kuchni. Wybór mebli padł na Ikee z różnych powodów. Dom z lat 70 więc każda ściana i kąt inny, będę trochę to prostował ale na ile się uda to się dowiem w trakcie. Zastanawiam się czy brać montaż z Ikei. Wstępnie wycenili na coś koło 4000, wychodzi +- 20% wartości mebli. Po pracach przygotowawczych pewnie zamówię ich wymiarowanie bo niektóre szafki mieszczą się na styk. Skręcać meble to dal mnie nie problem, boję się docinek paneli maskujących itd. Nie wiem też czy wycinanie otworów pod przyłącza itd nie jest podstawą do utraty gwarancji.
Proszę o podzielenie się waszymi doświadczeniami.

#remontujzwykopem #remont #ikea
czy_pisiont - Witam szanowne grono ekspertów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jestem w trakcie remontu kuc...

źródło: image

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czy_pisiont: będziesz robił takie C przy krzywych ścianach? No nie zazdroszczę, łatwo nie będzie. Dobrze, że chociaż wiszących narożnych nie ma bo to byłoby najgorsze. Ze ze spasowaniem blatów i tak zabawa tam będzie.
  • Odpowiedz
@czy_pisiont jak oni tobie składają to masz gwarancję i masz wywalone. Chlop przyjeżdża i poprawia. W przeciwnym wypadku musisz jeździć i reklamować. Pytanie co wolisz?
A i zobacz ile biorą za otwór na zlew, podłączenie piekarnika i innergo rtv( jak bierzesz od nich).
  • Odpowiedz
@Senuyo: tak ja to wiem, składałem już C w p---------u z lat 60 z rozwartymi kątami. Do tej pory nie mogę tego zapomnieć. I to tak naprawdę dużo gorsze niż u opa bo z narożnymi wiszącymi i to na 3 kątach
  • Odpowiedz
@czy_pisiont:
* Daj meble do samego sufitu, no chyba że lubisz sobie od czasu do czasu powycierać tumany tłustego kurzu na górze mebli.
* Dopilnuj aby lodówka miała dobrą wentylację z tyłu.
* Przypilnuj żeby pod wiszącymi szafkami były solidne taśmy LED dobrej jakości a nie jakieś słabiutkie chińskie g---o z supermarketu. Warto dać większe listwy aluminiowe do tych taśm aby robiły za radiator i rozpraszały ciepło.
* Zastanów się
  • Odpowiedz
  • 0
@Smarek37: @Senuyo składając samemu mam możliwość jeszcze jakiś adaptacji(nawet ścianę podskrobać), tak to się boje, że chłop powie że się nie da i tyle. Płytki czy panele pomiędzy blatem, a szafkami chcę zamontować na końcu (zawsze dojdzie ten cm którym można zamaskować jakieś braki). Narzędzi coś tam mam swoich, mogę pożyczyć albo chętnie dokupię.

@Pan_latarka dlatego mam dylemat, w cenie montażu to 2 blaty mogę kupić i poprawiać
  • Odpowiedz
meble do sufitu niestety odpadają, sufit krzywy tak jak wszystko inne.

@czy_pisiont:
A może minimalnie obniżyć płytą GK nad samymi meblami a w środku zrób sobie sufit rozpinany z oświetleniem LED. Mam tak zrobione oświetlenie nocne (taśmy LED po krawędzi + czujnik ruchu) w jednej z łazienek i jest mega fajne:
Jossarian - > meble do sufitu niestety odpadają, sufit krzywy tak jak wszystko inne.
...
  • Odpowiedz
@czy_pisiont: Składałem samemu meble z IKEI. Potrzebujesz tak naprawdę zagłębiarkę z dobrą tarczą, wyrzynarkę, wiertarko-wkrętarkę i kilka podstawowych otwornic, sedników. Jak masz blat z prostymi krawędziami to też możesz sam dociąć prosto łączenia, przy zaokrąglonych już trzeba więcej kombinować bez szablonu i frezarki.
  • Odpowiedz
@czy_pisiont: jeszcze są montażyści zewnętrzni którzy składają kuchnie z IKEI, możesz sprawdzić ewentualnie jaki byłby wtedy koszt. IKEA ma też takie standardy, że niektórych rzeczy po prostu nie robią. Przykładowo ja miałem odsuniętą zmywarkę od przyłączy odpływu i wody (pociągnąłem to dołem pod szafkami), a IKEA już tego by nie zrobiła. Tak samo nie mogą zabudować wentylacji w kuchni, a ja po prostu wyciąłem otwór w górnej blendzie i wstawiłem
  • Odpowiedz
@czy_pisiont: Jestem na etapie składania kuchni z ikei wraz z ich agd(śrubokręt, młotek, wyrzynarka, wiertarka i zagłębiarka z dobrą tarczą styknęła). Robię wszystko sam, jedna ścianka na szczęście. Ale nic mnie tak nie boli jak ich braki... Przy składaniu zamówienia wyszło, że nie mają kilku rzeczy, które miały być wg miłej pani do dwóch tygodni dostępne na sklepie. Meble przyjechały kurierem nie tak dawno ale oczywiście mija trzeci tydzień od
  • Odpowiedz