Aktywne Wpisy

galek +84
#ekonomia #pkb #gospodarka #pieniadze #gielda
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
Najbardziej śmieszne jest to, jak wszyscy zachwycają się wzrostem PKB w Polsce, uznając ten wskaźnik za wyznacznik bogactwa kraju, całkowicie ignorując fakt, że ten wskaźnik niewiele mówi. Zyski są bowiem w większości transferowane za granicę. W sytuacji, gdy nie mamy własnych firm i własnych marek, jesteśmy jedynie hubem produkcyjnym, w którym wytwarza się te produkty, podczas gdy
źródło: 1000009058
Pobierz
Neobychno +34
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Cześć, mam pytanko dotyczące egzaminu CKAD. Są dwa przykładowe pytania które gdzieś wyczytałem na reddicie tylko nie do końca wiem jak je prawidłowo rozwiązać i jak to może wyglądać na egzaminie
1."There was a pod configured with the wrong service account as default and required a fix with another service account, but it must have the right permission."
2."Migrate Deployment from version 1.15 YAML to 1.26 and deploy it"
Jeśli chodzi o pierwsze to wiadoma sprawa że zmiana service account w yamlu ale o co chodzi że musi mieć odpowiednie uprawnienia? Będzie trzeba dla niego stworzyć nową rolę i role binding ? Natomiast jeśli chodzi o drugie pytanie to jak sprawdzić w jakiej wersji obecnie jest mój plik z deploymentem? Czy wystarczy zrobić k explain (znajdujemy wersję api) i następnie k convert ?
Panowie będę mega wdzięczny za pomoc bo za niedługo zamierzam zdawać :)
Co do 2. To możesz użyć convert albo ręcznie zmienić to co trzeba. Jeśli API się zmienia w k8s to zmienia się też trochę scheme dla danego obiektu, np. w v1.22 zmieniła się definicja
k get ing -oyaml | grep -i API
Wtedy masz info jakie API jest używane. Np v1beta1 itd. Stabilne to V1. Tu masz link gdzie przed każdym upgrade sprawdzasz co się zmieniło. https://kubernetes.io/docs/reference/using-api/deprecation-guide/
Co do API, obiekt Ingress został wypromowany na stable w wersji 1.22 więc jeśli twój obiekt w definicji yaml ma wpisane v1beta1, a w 1.22 jest już to usunięte I obowiązuje tylko