Wpis z mikrobloga

Dostałem maila w sprawie DAC7 i nie rozumiem o co chodzi że allegro ma jakieś 2 limity. Support mi pisze że jest limit od którego zbierają dane i drugi od którego zgłaszają. Mam dokładnie 29 transakcji zrealizowanych i 1 która została anulowana.

W jaki sposób powstał jakikolwiek obowiązek prawny że oni te dane mogą zebrać, skoro nadal nie osiągnąłem liczby 30 transakcji?

#allegro #dac7 #allegrolokalnie
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mortifer: Kluczowe limity według DAC7:
30 transakcji w ciągu roku kalendarzowego – niezależnie od wartości.
Próg 2000 EUR przychodu z transakcji – niezależnie od liczby.
Te progi są niezależne od siebie; wystarczy spełnienie jednego z nich, by Allegro musiało zgłosić dane użytkownika do KAS (Krajowej Administracji Skarbowej)​

Jednak platforma może zbierać dane wszystkich użytkowników zbliżających się do tych limitów, aby móc szybko wypełnić obowiązki w przypadku ich przekroczenia. Zbieranie danych
  • Odpowiedz
@Mortifer: Możesz napisać coś więcej o tym mailu? Też trochę sprzedaję na olx i staram się pilnować żeby nie przekroczyć 30 sprzedaży w 2024 roku. Jeśli nie dostałem żadnego maila to znaczy że nie przekroczyłem limitu? W jaki sposób poza mailem do olx można się dowiedzieć o aktualnej ilości sprzedaży poprzez olx?
  • Odpowiedz
  • 0
@Szechlemmechlem: kontakt z supportem albo policz sobie. Normalnie przychodzi mail że musisz wypełnić formularz na stronie allegro. Ogólnie nie przekroczyłem 30 transakcji, więc nic nie zamierzam wypełniać. Założę nowe konto albo zmienię portal kompletnie.
  • Odpowiedz