Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim, mam 23 lata, co może mieć znaczenie. Piszę do Was, ponieważ potrzebuję rad lub sugestii. Może ktoś miał podobną sytuację. Od 2,5 roku mieszkam w Wielkiej Brytanii i jestem w trakcie studiów na kierunku Construction Management, które trwają 4 lata. Teoretycznie jestem na drugim roku, ale w praktyce to dopiero pierwszy rok, ponieważ pierwszy był rokiem przygotowawczym (foundation year). Zastanawiam się, czy studia w UK będą się liczyć w Polsce i czy dają wiele możliwości, biorąc pod uwagę, że jest to kierunek, na który jest zapotrzebowanie. Jeśli ktoś planuje wrócić do Polski, to czy te studia mają w ogóle sens?

Studia w UK wiążą się również z kredytem w wysokości około 60 000 funtów, oprocentowanym na ponad 4%. Teraz zastanawiam się, czy jeśli planuję wrócić do Polski, to czy nie lepiej jak najszybciej zrezygnować z tych studiów, aby nie nabrać większego długu.

Dotychczas pracowałem w magazynie, ale właśnie zostałem zwolniony, ponieważ firma redukuje zatrudnienie. Ciężko jest również o staże, ponieważ większość z nich wymaga, aby nie studiować. Moje studia odbywają się w dwa dni powszednie, więc nie każda praca wchodzi w grę. Myślę też o kursie na elektryka, ale te kwalifikacje w UK wydają się bardziej skomplikowane niż w Polsce, więc muszę się dokładnie w to wczytać.

Zastanawiam się, czy nie lepiej jednak skończyć te studia, skoro już je rozpocząłem. Poza tym pracowałem do tej pory w kołchozach, więc nie mam żadnych specyficznych umiejętności, które pozwoliłyby na dobrą pracę w Polsce, co może być kolejnym argumentem, by tu jeszcze zostać. Może ktoś wrócił do Polski z dyplomem z UK i mógłby mi powiedzieć, jakie to dało mu możliwości oraz jak radził sobie ze spłatą kredytu studenckiego?

Za wszelkie rady i sugestie będę bardzo wdzięczny.

#anglia #uk #pytanie #emigracja #studia #praca
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukire: moim zdaniem robiac studia, uczyc sie na elektryka, i pracowac. To sie zajedziesz.
Mozesz isc np pracowac do kawiarni, i robic studia.
No ale jak i tak chcesz mieszkac w polsce, to nie ma sensu zebys placil za studia w uk.
  • Odpowiedz
@lukire: Zycze ci powodzenia, ale wydaje mi sie, ze aktualnie moglbys studiowac w PL, i wyjsc z duzo mniejszym dlugiem. Widzisz, ten caly koncept ze studiami w UK jest o kant d--y rozbic - oni po prostu chca cie zatrzymac tym dlugiem u siebie w kraju. Nawet jesli i skonczysz za 4 lata, moze nie bedzie ci tak trudno ich splacic, bo oprocentowanie jest stosunkowo niskie, plus musisz osiagnac jakis
  • Odpowiedz
@lukire: Jeśli i tak wracasz to sensu w tym nie widzę bo same studia za granica zapewne nie dadzą wiele w Polsce. Nie wiem gdzie siedzisz w uk ale różnica pomiędzy Anglią a np. Szkocją jest taka że jakbyś kołchozował w szkocji 3 lata to do licencjatu byłoby za free czyli uciąłbyś co najmniej połowę z tego długu ale to już nie wchodzi w rachubę skoro zacząłeś już studia.
  • Odpowiedz