Wpis z mikrobloga

@jacekparowka: Ciężko sobie przypomnieć przeciwnika w gorszej formie niż Ding w meczu o mistrzostwo świata. Gukesh ma wyraźne zalety, ale wieku nie oszukasz. Dużo jeszcze przed nim żeby dociągnąć do poziomu Magnusa albo nawet Fabiego z niektórych lat.

Najbardziej mnie zastanawia czy to początek dominacji hindusów na modłę dawnego ZSRR. Przecież takich jak Gukesh jest przynajmniej kilku - Arjun, Pragg, Nihal, Vidit.
  • Odpowiedz
@CultedelaRaison: Na strimie Mateusz Bartel poruszył ten temat, że w klasyku Magnus nie ma jakiś rewelacyjnych wyników, co innego rapidy, szachy szybkie, wygrywa turnieje, ale czy dał by radę znów grać dobrze w szachy tempem klasycznym?, jak dla mnie w tej formule nie ma już jego dominacji
  • Odpowiedz
@dawidv8: Trafna uwaga, w klasyku spadł z tieru "Magnus" do tieru "światowa czołówka". Jednak jest we mnie takie przekonanie, że jakby się na tym spowrotem skupił to by wrócił na niekwestionowany szczyt.
  • Odpowiedz
@dawidv8:
@CultedelaRaison
Nie ma dominacji, bo zwyczajnie się obraził na szachy klasyczne. Już przed meczem z Nepo mówił, że aktualna formuła jest nudna, monotonna i zaproponował nawet ciekawszą alternatywę dla systemu wyłaniania najlepszego szachisty. FIDE oczywiście olało temat, ale nic z tych rzeczy nie zmienia faktu, że Carlsen to bezapelacyjnie najlepszy szachista na świecie
  • Odpowiedz