Wpis z mikrobloga

Jakie czynniki przede wszystkim zadecydowały o tym, że zostaliście wegetarianami albo weganami? Czy to były: względy etyczne wobec zwierząt, kwestie zdrowotne (lepsza jakość diety bez mięsa), czy jakieś bardziej utylitarne kwestie związane z wyżywieniem planety. A konkretnie z ilością zasobów potrzebną do wyprodukowania mięsa?

#wegetarianizm #weganizm #dieta

co przede wszystkim skłoniło cię do weganizmu/wegetarianizmu?

• etyka 55.5% (117)
  • dieta 22.3% (47)
  • planeta 22.3% (47)

Oddanych głosów: 211

• 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kleopatrixx: o, dokładny przykład niezrozumienia świata o jakim mówiłem. Nie da się żyć inaczej niż kosztem innych istot, nawet część roślin to robi. I rozumiem, że jedzenie mięsa jest nieetyczne ale korzystanie z elektroniki, do której metale szlachetne wydobywają niewolnicy już tak?
  • Odpowiedz
@Aleksander_Lewski
Brakuje opcji GŁUPOTA

1. Jak można nazwać "etyką" niszczenie całych gatunków zwierząt "dla ich dobra". Krowa domowa, kura domowa, świnia domowa...nie występują dziko w przyrodzie. Jeśli zabierzemy popyt na produkty pochodzące od tych zwierząt...to zmieciemy te gatunki z powierzchni ziemii. Dodam, że to najliczniejsze gatunki na świecie. One żyją dzięki człowiekowi, a weganin wyżera im pożywnie bo to "etyczne".
2. Dieta wegetariańska/wegańska jest szkodliwa dla człowieka i tu nie można
  • Odpowiedz
rozumiem, że jedzenie mięsa jest nieetyczne ale korzystanie z elektroniki, do której metale szlachetne wydobywają niewolnicy już tak?

@Kernydz:

Skoro nie złapiemy wszystkich przestępców to mamy zlikwidować wymiar sprawiedliwośći?
Jeśli wiadomo, że nie zredukujemy liczby ofiar wypadków drogowych do zera, to przestańmy w ogóle zwiększać bezpieczeństwo?
Jeśli twój sąsiad bije psa to nie zgłosisz tego na policję, bo przecież gdzieś indziej ktoś i tak będzie nadal krzywdził swoje zwierzęta?
  • Odpowiedz
@wojtoon: Wytłumacz co jest takiego złego w tym, żeby hodowlany gatunek wymarł. Naprawdę według ciebie lepiej jest dla takich zwierząt np. kurczaków brojlerów, które na skutek doboru sztucznego tak szybko rosną, że łamią im się kończyny, żeby istniały dalej i żyły na bestialskich fermach niż po prostu wymarły wskutek braku popytu?
  • Odpowiedz
@Blaszczykowski_Robert: o, widzę, że u kolegi się załączył typowy brak zrozumienia kontekstu. Przecież z telefonu można zrezygnować, z ubrań szytych w sweatshopach też. Tylko to jest o wiele mniej modne i wygodne, a etycznym można być wybiórczo c'nie?
  • Odpowiedz
@Kernydz: Odpowiem na twoje pytanie jeśli ty odpowiesz na chociaż jedno zadane przeze mnie. Póki co robisz unik i próbujesz walić ad hominem. Ale też pudłujesz. Przez weganizm raczej tracę wśród znajomych popularność niż zyskuję, więc o jakiej modzie może być mowa? Na imprezach, albo jestem obciążeniem, albo dziwakiem. Pewnie są jakieś grupki, gdzie weganizm jest postrzegany pozytywnie, ale w pracy, w rodzinie i wśród "zwykłych" znajomych czuję się jak
  • Odpowiedz
  • 0
@Aleksander_Lewski
Generalnie to mam bekę z weganizmu i innych lewactw, ale widzę że masz mało plusów, a wpis całkiem popularny, to masz ode mnie plusa.
"Należy gardzić zachowaniami, nie ludźmi"
~~Sylwia Spurek (chora bo nie je mięsa)
  • Odpowiedz
@Aleksander_Lewski dzień dobry. Dieta bez produktów wysoce przetworzonych jest lepsza, niezależnie czy mówiony o pokarmach roślinnych czy odzwierzęcych, niż typowa dieta pełna produktów przetworzonych.

Ale to, że dieta wege jest zdrowsza, to mit.

@Nortom: dieta oparta na dużych ilościach mięsa i bardzo małej ilości warzyw nie brzmi zbyt zdrowo ( ͡
  • Odpowiedz