#nieruchomosci #mieszkania #kredythipoteczny Gdyby tak czysto hipotetycznie brakowało mi 20 koła do kupna mieszkania, to z banku lepiej brać taki kredyt i nie mówić na co chcesz wydać, czy lepiej powiedzieć prawde, czy to w sumie bez znaczenia?
@Xvenowski: ale brakuje ci 20k zeby kupić za gotówkę czy 20k żeby mieć na wkład własny? Bo normalnie to bierzesz kredyt konsumencki i banku nie obchodzi na co wydasz. Ale jak chcesz sobie tak sfinansować wkład własny to to nie zadziała
@Xvenowski: można. Ale wtedy weź na stałe oprocentowanie. Bo na zmiennym banki pobierają opłatę za wcześniejszą spłatę w okresie 3 lat od zawarcia umowy kredytu. A na stałych jest na tyle niejednoznaczna regulacja, że z uwagi na ryzyko prawne banki nie pobierają opłaty za wcześniejszą spłatę.
A jakby tak wziąć 70 k kredytu hipotecznego i za miesiąc im spłacić 50 k? Można tak? To wyjdzie tak samo, jaby 20k mi pozyczyli xD
@Xvenowski: imo za dużo zachodu z księgami wieczystymi hipoteką itd, 20k to pożyczka gotówkowa która jest oprocentowana może o połowę drożej niż kredyt hipoteczny ale przy takich kwotach to i tak grosze i bez spowiadania się i zabezpieczeń xD
@Xvenowski: ja nie wiem co dla Ciebie lepsze. Kredyt konsumencki = drogi; łatwy w uzyskaniu; bez zabezpieczeń. Kredyt hipoteczny = tańszy; trudniejszy w uzyskaniu; wymaga zabezpieczeń Zadecydujesz ;) to nie jest porada
@Xvenowski: kredyt hipoteczny to tygodnie zalatwiania, konsumencki to kilka klików w apce bankowej. Różnica oprocentowania 7 vs 9%. Nie warto się bawić w hipoteczny.
@Xvenowski: lepiej pożycz od rodziny na mniejszy procent ( ͡°͜ʖ͡°) Velobank ma 6500zł na 0%, więc to zawsze zostaje Ci 13500zł na wyższy procent w innym banku
Ale wtedy weź na stałe oprocentowanie. Bo na zmiennym banki pobierają opłatę za wcześniejszą spłatę w okresie 3 lat od zawarcia umowy kredytu.
@stopy-kanadyjka: To nie ma znaczenia, bo może sobie najpierw zrobić spłatę częściową i spłacić 99% kredytu. A potem spłatę całkowitą tego 1% który został i od tego bank policzy prowizję za wcześniejszą spłatę, czyli to będą grosze.
Gdyby tak czysto hipotetycznie brakowało mi 20 koła do kupna mieszkania, to z banku lepiej brać taki kredyt i nie mówić na co chcesz wydać, czy lepiej powiedzieć prawde, czy to w sumie bez znaczenia?
jak bierzesz kredyt gotówkowy to one z reguły są na dowolny cel
jak bierzesz kredyt konkretny np. na auto, na dom to musisz wydać na dany cel bo bank będzie żądał udowodnienia, że na taki cel przeznaczyłeś tę kasę
@macz: Brakuje 20k, żeby kupić.
@Xvenowski: imo za dużo zachodu z księgami wieczystymi hipoteką itd, 20k to pożyczka gotówkowa która jest oprocentowana może o połowę drożej niż kredyt hipoteczny ale przy takich kwotach to i tak grosze i bez spowiadania się i zabezpieczeń xD
Kredyt konsumencki = drogi; łatwy w uzyskaniu; bez zabezpieczeń.
Kredyt hipoteczny = tańszy; trudniejszy w uzyskaniu; wymaga zabezpieczeń
Zadecydujesz ;) to nie jest porada
Velobank ma 6500zł na 0%, więc to zawsze zostaje Ci 13500zł na wyższy procent w innym banku
@stopy-kanadyjka: To nie ma znaczenia, bo może sobie najpierw zrobić spłatę częściową i spłacić 99% kredytu. A potem spłatę całkowitą tego 1% który został i od tego bank policzy prowizję za wcześniejszą spłatę, czyli to będą grosze.