Wpis z mikrobloga

To były ciężkie 3 lata. Nie będę kłamał. Akcje Tesli w między czasie straciły 75% swojej wartości i z rekordowych $414 spadły nawet do $101 około 2 lata temu.

Dzisiaj Tesla notuje swoje nowe All Time High.

Pamiętajcie by inwestować tylko te pieniądze, które w 100% jesteście gotowi stracić. Inaczej człowiek nie myśli racjonalnie.

Gdybym te pieniądze potrzebował na przykład na zakup mieszkania, to pewnie bym spanikował i sprzedał wszystko gdzieś za $130.

Polecam też często w ramach ćwiczeń zadawać sobie takie pytanie:

Gdybym dzisiaj wartość swojego portfolio inwestycyjnego miał na swoim koncie gotówkowym, to czy podjąłbym decyzję, by dokładnie taką samą kwotę wpakować znowu w te same inwestycje?

Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi "NIE", to znaczy, że jeżeli coś pójdzie nie tak, to jest bardzo duża szansa, że spanikujesz i zrobisz coś bardzo głupiego... I powinieneś bardzo dobrze jeszcze raz przemyśleć swoją strategię i inwestycje.

Wszystkim akcjonariuszom Tesli chciałbym pogratulować, zwłaszcza tym długoterminowym.

#tesla #gielda #tsla
anonimowy_programista - To były ciężkie 3 lata. Nie będę kłamał. Akcje Tesli w między...

źródło: temp_file8993458532570628898

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 133
pamietam jak dzis jak przy dolkach cie wolali i cisneli beke ze nie sprzedales

@beatboxer_z_tworek: Zawsze beka była i będzie, bo op dorobił ideologię do mocno hazardowego beta. Dobrze tylko, że ten bet jest zarobiony, bo głównie tym się broni.
Poza tym jeszcze musi kiedys to przyzwoicie zamknąć by zamienić papier w pieniądze.
  • Odpowiedz
@gonzo91: Bo według cyferek ta firma nie jest warta więcej niż 100$. To podobnie jak z apartamentem Zatorskiego który chciał sprzedać apartament o wartości 20mln podzielony na 20tys udziałów po 5 tys =100mln. Tak samo Tesla. Kupują ludzie którzy zamierzaja kiedys sprzedać drożej, a jak firma urosnie z 10x (a prędzej czy później urośnie) to bedą osoby które będą chciały kupic jedną akcje za $4000.
  • Odpowiedz
@DJ007 jeżeli ideologią nazywasz to że jakieś 3 lata temu, pomimo zrealizowania swojego pierwotnego celu, nie sprzedałem wszystkiego bo wierzyłem, że Tesla jest na najlepszej pozycji by zdominować rynek RoboTaxi - to możesz to tak nazywać.

Jak dla mnie to nie ideologia a wnioskowanie I przewidywanie.

Ale z tym, że ludzie i tak będą pisać, że to zwykle szczęście - to się z tym już dawno pogodziłem
  • Odpowiedz
nie wazne jak to wyglada wazne ze jest zarobiony a polowa mitomanów z tagu umie tylko szczypac a grzeja ciezkie p---y na swoich kontach

@beatboxer_z_tworek: Jeśli mierzyć to zarobkiem, to jest lepiej niż zajebiście. Jeśli mierzyć to stylem, to bet jest hazardowy. To jak historia naszego barona gazowego z tagu, ale z happy endem i bez lewara.
  • Odpowiedz
Jak dla mnie to nie ideologia a wnioskowanie I przewidywanie

@anonimowy_programista: Za wiele cech można Cie przy tym dealu chwalić, jednak Twojego podejścia nikt zajmujący sie inwestycjami nie nazwie rozsądnym.
  • Odpowiedz
@DJ007 pamiętaj o jednej rzeczy. Moje konto jest moim "wentylem". Moje zachowanie w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z tym co tutaj wyprawiam.

Zamiast kisić emocje w środku, tutaj mogłem zawsze bez problemu się anonimowo uzewnętrznić.

Poza tym, gdyby sprowadzić moje inwestowaniel do liczb, to moje inwestowanie to nic innego jak DCA. Regularnie dokupowanie akcji, każdego miesiąca, za podobną kwotę (z małymi wyjątkami).
  • Odpowiedz
DCA ciężko nazwać hazardowym podejściem według mnie. Tym bardziej, że cały czas monitorowałem inwestycje.

@anonimowy_programista: Doceniam ten monitoring, choć mam ciut inne zdanie.
Jak mawiają: Cokolwiek robisz, patrz końca. Życzę Ci, żebys kiedys to dobrze i z lekkim sercem skeszował.
  • Odpowiedz
Zawsze beka była i będzie, bo op dorobił ideologię do mocno hazardowego beta. Dobrze tylko, że ten bet jest zarobiony, bo głównie tym się broni.

@DJ007: jakie bety są lepsze? Musk kupił sobie prezydenta USA co może go powstrzymać?
  • Odpowiedz
nietoperze na wykresie Daxa z niskim stop lossem, cała reszta nie ma sensu bo h----d

@aeiou12345: OP nie miał i nie ma stoplossa, tylko uśrednianie. Możesz popierać takie inwestycje, ja nie.
Deal z trumpem zrobił więcej dobrego dla kursu niż jakakolwiek informacja fundamentalna z tesli i od jej kacapskiego lizodupa elona.
  • Odpowiedz
@DJ007: Ale bez dźwigni, a deal z trumpem to też informacja fundamentalna. I nie uważam, że inwestowanie skoncentrowane bez stop lossa jest bardziej ryzykowne niż cfd na lewarze ze stop lossem. W obu wypadkach trzeba wiedzieć, co się robi.
  • Odpowiedz