Wpis z mikrobloga

To były ciężkie 3 lata. Nie będę kłamał. Akcje Tesli w między czasie straciły 75% swojej wartości i z rekordowych $414 spadły nawet do $101 około 2 lata temu.

Dzisiaj Tesla notuje swoje nowe All Time High.

Pamiętajcie by inwestować tylko te pieniądze, które w 100% jesteście gotowi stracić. Inaczej człowiek nie myśli racjonalnie.

Gdybym te pieniądze potrzebował na przykład na zakup mieszkania, to pewnie bym spanikował i sprzedał wszystko gdzieś za $130.

Polecam też często w ramach ćwiczeń zadawać sobie takie pytanie:

Gdybym dzisiaj wartość swojego portfolio inwestycyjnego miał na swoim koncie gotówkowym, to czy podjąłbym decyzję, by dokładnie taką samą kwotę wpakować znowu w te same inwestycje?

Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi "NIE", to znaczy, że jeżeli coś pójdzie nie tak, to jest bardzo duża szansa, że spanikujesz i zrobisz coś bardzo głupiego... I powinieneś bardzo dobrze jeszcze raz przemyśleć swoją strategię i inwestycje.

Wszystkim akcjonariuszom Tesli chciałbym pogratulować, zwłaszcza tym długoterminowym.

#tesla #gielda #tsla
anonimowy_programista - To były ciężkie 3 lata. Nie będę kłamał. Akcje Tesli w między...

źródło: temp_file8993458532570628898

Pobierz
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gonzo91: Bo według cyferek ta firma nie jest warta więcej niż 100$. To podobnie jak z apartamentem Zatorskiego który chciał sprzedać apartament o wartości 20mln podzielony na 20tys udziałów po 5 tys =100mln. Tak samo Tesla. Kupują ludzie którzy zamierzaja kiedys sprzedać drożej, a jak firma urosnie z 10x (a prędzej czy później urośnie) to bedą osoby które będą chciały kupic jedną akcje za $4000.
  • Odpowiedz
@DJ007 jeżeli ideologią nazywasz to że jakieś 3 lata temu, pomimo zrealizowania swojego pierwotnego celu, nie sprzedałem wszystkiego bo wierzyłem, że Tesla jest na najlepszej pozycji by zdominować rynek RoboTaxi - to możesz to tak nazywać.

Jak dla mnie to nie ideologia a wnioskowanie I przewidywanie.

Ale z tym, że ludzie i tak będą pisać, że to zwykle szczęście - to się z tym już dawno pogodziłem
  • Odpowiedz
Jak dla mnie to nie ideologia a wnioskowanie I przewidywanie

@anonimowy_programista: Za wiele cech można Cie przy tym dealu chwalić, jednak Twojego podejścia nikt zajmujący sie inwestycjami nie nazwie rozsądnym.
  • Odpowiedz
@DJ007: Ale bez dźwigni, a deal z trumpem to też informacja fundamentalna. I nie uważam, że inwestowanie skoncentrowane bez stop lossa jest bardziej ryzykowne niż cfd na lewarze ze stop lossem. W obu wypadkach trzeba wiedzieć, co się robi.
  • Odpowiedz