Wpis z mikrobloga

Mirki czy to prawda co mowi GPT, ze na Malcie w kwietniu jest srednio 18C, a woda 16C? Przeciez ona na mapie jest na wysokosci Tunezji, polnocna Afryka. Chyba troche przeklamuje? Ktos byl w marcu/kwietniu i moze powiedziec jak tam jest o tej porze?
#podrozujzwykopem #malta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@peoplearestrange: ja latam na Maltę co roku w grudniu. W tym roku 18 grudnia. Zazwyczaj temperatura około 19stopni. Krótkie spodenki koszulka ewentualnie bluza na koszulkę. W plecak jeszcze kurtka przeciwdeszczowa. 2 lata temu się kąpałem i woda w morzu cieplejsza niż w szczycie sezonu w Polsce. Koszt wyjazdu przelot+hotel+śniadania na 4 noce 870zł.
  • Odpowiedz
@sberatel: esky.pl > hotel + lot > wpisujesz miejsce wylotu > miejsce docelowe > daty i sobie wybierasz ofertę. Na tej stronie klepiesz całą wycieczkę za jednym strzałem czyli lot i hotel.

W tym roku lot (wizz air) brałem osobno i hotel osobno (booking) - wyszło 200 zł taniej niż bym brał w pakiecie na esky. Ale zdecydowanie polecam esky, działa intuicyjnie i nie ma czego się bać. Gdybyś miał
  • Odpowiedz
@erni13: no to jak to mozliwe ze w grudniu @VonHaiKlei pisze temperatura zazwyczaj 19C a ty mowisz w kwietniu 20? Nic sie nie poprawi przez 4msc? I tu wlasnie glupieje, bo jedno zrodlo A a drugie B. Woda nie wiem, wiadomo im cieplejsza tym lepiej ale jak w styczniu sie ktos kąpie i ponoc cieplejsze niz w baltyku (gdzie w baltyku 20C bedzie w sezonie, poczatek wrzesnia z 18)
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: Nie sądzę, by na Malcie w styczniu woda miała 20st ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na więcej niż te 16-17 stopni to bym się nie nastawiał w kwietniu

Co do temperatury powietrza to nie przewidzisz tego tak naprawdę, byłem w tym roku w połowie września na Sycylii i miałem momentami deszcz i 19 stopni. Tydzień wcześniej na Sardynii nad morzem można było siedzieć w kurtce XD
  • Odpowiedz
@erni13: sierpien za goraco xD. Ja na sycylii bylem poczatek czerwca i ciezko bylo wysiedziec gdzie indziej niz nad woda. Oczekuje od kwietnia stabilnego 20+(blizej 25 niz 20), na Cyprze bez problemu do osiagniecia a jest na tej samej "wysokosci" co Malta. Wiem ze nie tak to się liczy ale poglądowo, no nie. To daleko za Europą, klimat afrykanski bym rzekł
  • Odpowiedz
@erni13 @peoplearestrange jestem teraz na Malcie i te 19 spodni około to trochę mocno naciągane. To jest wyspa i pogoda często się zmienia, ale krótkie spodenki i koszulka to nie ma szans ( ͡° ͜ʖ ͡°) za bardzo wieje i nawet jak masz temperaturę 15/16 stopni to jest zimno. Wiatr na pewno ci się zdarzy podczas twojego wyjazdu. Dwa tygodnie temu był znajomy i podobna pogoda.
  • Odpowiedz
@peoplearestrange wczoraj wiało w porywach do 90km/h i faktycznie było to mocno odczuwalne. Długie spodnie, bluza i kurtka, czapka zimowa i dalej jak zawieje to ci pizga. No i te porywy faktycznie takie, bo ludzi popychało, przewracało wszystko xD Ale dziś już słońce i mniej wiatru. Także tam po prostu w sezonie zimowym musisz się przygotować, że pogoda się często zmienia.
  • Odpowiedz