Wpis z mikrobloga

#budowadomu Nie spodziewałem się, że elektryka w domu jest tak skomplikowana ;/ Nawet oświetlenie ;/
Chciałbym w sypialni mieć 1 obwód główny oświetleniowy na suficie, a do tego po dwa kinkiety po obu stronach łóżka. Chciałbym zrobić tak, że jak wchodzę to zaplam włącznikiem główne światło i mogę je zgasić lub zapalić z obu stron łóżka. Dodatkowo z obu stron łóżka powinienem móc zapalić kikinety tzn. tak że włącznik z prawej strony zapala tylko prawy kinkiet.
Czy żeby to wykonać muszę użyć pojedyńczego włącznika krzyżowego przy wejściu i dwóch podwónych włączników schodowych przy łóżku?
Przewód wtedy 5x1,5mm2?
#elektryka #budujzwykopem
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Chciałbym zrobić tak, że jak wchodzę to zaplam włącznikiem główne światło i mogę je zgasić lub zapalić z obu stron łóżka. Dodatkowo z obu stron łóżka powinienem móc zapalić kikinety tzn. tak że włącznik z prawej strony zapala tylko prawy kinkiet.

@Chris_Karczynski: z kąd łacznik przy łóżku ma wiedzieć, czy akurat chcesz sterować głłownym oświetleniem, czy pojedynczymo kinkietami?
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Możesz sobie nieco ułatwić robotę i użyć dopuszkowego przekaźnika zamiast włącznika krzyżowego i wtedy schemat wygląda tak:

główny włącznik - wchodzi kabel 3 żyłowy wychodzą 2 3 żyłowe jeden do świateł jeden do kinkietu i 2 kable 3 żyłowe do włączników światła

Włączniki montujesz podwójne dzwonkowe i schemat podpięcia wygląda tak podpinasz 3 krótkie przewody pod główny włącznik, do nich podpinasz przewody od pozostałych 2 włączników i je też
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Na pewno możesz to zrobić po prostu dwoma urządzeniami z każdej strony łóżka - ramka podwójna. I wtedy masz schodowy (główne) + pojedynczy (kinkiet), i krzyżowo przy drzwiach. Wydaje mi się, że Twoje rozwiązanie też jest do zrobienia - podwójny schodowy, jedną stronę wykorzystujesz jako schodowy, drugą jako zwykły, ale wtedy chyba trzeba coś mostkować na włączniku. Wydaje mi się, że kiedyś widziałem taki myk, ale nie robiłem tego
  • Odpowiedz
wrzuć żarówki sterowane pilotem i przyklej pilociki po obu stronach łóżka do ściany na taśme dwustonną

@Loginconajmniej4znaki: Do puszki można też wrzucic sterownik Tuya i sparować go z dowolną ilością bezprzewodowych włączników.
Ja tak będę dorabiać włączniki schodowe w połowie domu bo wcześniej nie padumałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski dobrze myślisz, to czy przy wejściu dasz krzyżowy czy może z jednej strony łóżka to już zależy gdzie mniej i łatwiej przewody puścić. Pamiętaj żeby dodatkowo puścić zasilanie do przełączników do kinkietów. Jeśli zasilanie masz już podciagniete do włącznika przy drzwiach to tak daj pojedynczy schodowy i stamtąd idź na wyłącznik przy łóżku przewodem 5x1,5. Tam daj podwójny krzyżowy z czego jeden klawisz będzie używany jako zwykły, bez mostków. Kolejny
  • Odpowiedz
@murdoc: generalnie będę ciągnął kable, ale dam też kostki do rolet żeby je zautomatyzować i otwierać zamykać zdalnie.
Ogólnie to chciałbym we wiatrołapie dać jeden włącznik który będzie opuszczał i podnosił wszystkie rolety w domu i drugi włącznik który będzie gasił wszystkie światła.
Czy wychodzę z domu wieczorem, klikam oba i mam zamknięte rolety i pogaszone wszędzie światła. Co myślisz?
  • Odpowiedz
chłop buduje nowy dom i zacznie od wrzucania tuya do gniazdek xD zajebista porada.

@murdoc: Ale ja nie odpowiadałem OPowi tylko mirkowi który proponował żarówki na pilota xD
  • Odpowiedz
Czy żeby to wykonać muszę użyć pojedyńczego włącznika krzyżowego przy wejściu i dwóch podwónych włączników schodowych przy łóżku?

@Chris_Karczynski: sprowadź te punkty świetlne oraz przewody od wyłączników do jednego miejsca: do rozdzielni, do osobnej minirozdzielni gdzieś w sypialni, do skrzynki na strychu, czy co tam ci w domu wyjdzie z kombinowania. I potem sobie to uzbroisz w co tylko będziesz chciał, bez zastanawiania się nad możliwymi rozwiązaniami już teraz, doraźnie
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: połączenia elektrycznie są ok, ale pomyśl, jak będzie wyglądała instalacja: kabel zasilający do puszki przy łóżku, drugi od puszki do żyrandola, trzeci do puszki przy drzwiach, od puszki przy drzwiach do puszki z drugiej strony łóżka i jeszcze łącznik między puszkami. I pierdylion nieoczywistych połączeń. Tymczasem stosując nawet dopuszkowe (jeśli nie chcesz tego mieć jak człowiek w rozdzielni) przekaźniki bistabilne robisz to tak, że dajesz w puszce wyłącznika żyrandola
JarekP - @ChrisKarczynski: połączenia elektrycznie są ok, ale pomyśl, jak będzie wygl...

źródło: 4509264600_1519474382

Pobierz
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: nie, to co pokazujesz to jest zwykły przekaźnik, do pasywnego sterowania (podajesz napięcie sterujące na cewkę, styki włączają "ciężkie" obciążenie), do oświetlenia potrzebujesz przekaźników bistabilnych (F&F też je produkuje, ale delikatnie mówiąc.... nie polecam).
jak połączyć? Ten schemat, który pokazałem dotyczy jednej żarówki. Np. tej w żyrandolu. Przekaźnik w wykonaniu dopuszkowym, o np. taki:

https://zamel24.pl/przekazniki-bistabilne/6661-przekaznik-bistabilny-dopuszkowy-230v-ac-pbp-01-5903669007739.html

albo taki (z możliwością
  • Odpowiedz