Aktywne Wpisy

Atreyu +51
Co robicie ze zużytym olejem silnikowym?
Przyznam że wymieniam sobie i znajomym, raczej większe silniki więc po każdej takiej operacji zostaje mi jakieś 6 litrów czystej, czarnej esencji motoryzacji.
Do tej pory wylewałem do domowej kanalizacji, o boże jaki byłem głupi xD
Wyczytałem
Przyznam że wymieniam sobie i znajomym, raczej większe silniki więc po każdej takiej operacji zostaje mi jakieś 6 litrów czystej, czarnej esencji motoryzacji.
Do tej pory wylewałem do domowej kanalizacji, o boże jaki byłem głupi xD
Wyczytałem

źródło: Zrzut ekranu 2025-05-07 051702
Pobierz
essos +52
Powiem Wam że tęsknię za starym żywym wykopen, gdy ciągle cis się działo na Mirko o każdej porze dnia i nocy... Czemu to tak umarło?
#wykop #przemyslenia #nostalgia #kiedystobylo #oswiadczenie
#wykop #przemyslenia #nostalgia #kiedystobylo #oswiadczenie
Chciałbym w sypialni mieć 1 obwód główny oświetleniowy na suficie, a do tego po dwa kinkiety po obu stronach łóżka. Chciałbym zrobić tak, że jak wchodzę to zaplam włącznikiem główne światło i mogę je zgasić lub zapalić z obu stron łóżka. Dodatkowo z obu stron łóżka powinienem móc zapalić kikinety tzn. tak że włącznik z prawej strony zapala tylko prawy kinkiet.
Czy żeby to wykonać muszę użyć pojedyńczego włącznika krzyżowego przy wejściu i dwóch podwónych włączników schodowych przy łóżku?
Przewód wtedy 5x1,5mm2?
#elektryka #budujzwykopem
@Chris_Karczynski: z kąd łacznik przy łóżku ma wiedzieć, czy akurat chcesz sterować głłownym oświetleniem, czy pojedynczymo kinkietami?
główny włącznik - wchodzi kabel 3 żyłowy wychodzą 2 3 żyłowe jeden do świateł jeden do kinkietu i 2 kable 3 żyłowe do włączników światła
Włączniki montujesz podwójne dzwonkowe i schemat podpięcia wygląda tak podpinasz 3 krótkie przewody pod główny włącznik, do nich podpinasz przewody od pozostałych 2 włączników i je też
@Chris_Karczynski: nie jest, po prostu sam chcesz miec skomplikowana instalacje :D
@Loginconajmniej4znaki: Do puszki można też wrzucic sterownik Tuya i sparować go z dowolną ilością bezprzewodowych włączników.
Ja tak będę dorabiać włączniki schodowe w połowie domu bo wcześniej nie padumałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Chris_Karczynski żadne tuje bezprzewodowe zigbee i mattery, zaufaj mi i ciągnij kable
Ogólnie to chciałbym we wiatrołapie dać jeden włącznik który będzie opuszczał i podnosił wszystkie rolety w domu i drugi włącznik który będzie gasił wszystkie światła.
Czy wychodzę z domu wieczorem, klikam oba i mam zamknięte rolety i pogaszone wszędzie światła. Co myślisz?
@murdoc: Ale ja nie odpowiadałem OPowi tylko mirkowi który proponował żarówki na pilota xD
@Chris_Karczynski: sprowadź te punkty świetlne oraz przewody od wyłączników do jednego miejsca: do rozdzielni, do osobnej minirozdzielni gdzieś w sypialni, do skrzynki na strychu, czy co tam ci w domu wyjdzie z kombinowania. I potem sobie to uzbroisz w co tylko będziesz chciał, bez zastanawiania się nad możliwymi rozwiązaniami już teraz, doraźnie
Dobrze to rozrysowałem czy jest s---------e?
źródło: sechemat oświetlenia
Pobierzźródło: 4509264600_1519474382
Pobierz@slavkowsky Myślałem, że zdążyłem to poprawić zanim ktoś odpisze xd
https://www.egniazdka.pl/przekaznik-230v-ac-3p-8a-pk-3p-230v-p-2085.html
jak połączyć? Ten schemat, który pokazałem dotyczy jednej żarówki. Np. tej w żyrandolu. Przekaźnik w wykonaniu dopuszkowym, o np. taki:
https://zamel24.pl/przekazniki-bistabilne/6661-przekaznik-bistabilny-dopuszkowy-230v-ac-pbp-01-5903669007739.html
albo taki (z możliwością