Wpis z mikrobloga

Jeżeli przyjmiemy, że teoria, która od dłuższego czasu lata na tagach #programista15k #programista20k mówiąca o tym, że programiści sami doprowadzili do “kryzysu” poprzez chwalenie się tym, jak to nic nie muszą robić, a hajs sam wpada. To w świetle tej teorii Wasze nieustanne biadolenie o tym rzekomym kryzysie zaszkodzi całej branży o wiele bardziej. Już słyszę o tym, że trzeba obniżać oczekiwania i cieszyć się, że w ogóle jest praca. O tym jak to osoby z kilkunastoletnim doświadczeniem siedzą od pół roku na bezrobociu. O tym jak to najlepiej od razu iść do pracy w żabce, albo kopać rowy. Proponuję żebyście jeszcze zaczęli płacić pracodawacom za sam fakt, że Was zaproszą na rozmowę rekrutacyjną. xD

Nie ma żadnego kryzysu. Rynek robi korektę do stanu sprzed pandemii. W czasie pandemii żeby dostać pracę w IT wystarczyło mieć dwie ręce, a po 3 latach stawało się seniorem 30k netto. To była patologiczna sytuacja, która nigdy nie powinna mieć miejsca, więc obecny “kryzys” to jedynie złudzenie. Ale jak dalej tak będziecie nakręcać się na tą sztuczną zapaść, to finalnie faktycznie może to doprowadzić do realnego kryzysu, albo przynajmniej do oddanie większej władzy pracodawcom.

Poza tym jest koniec roku, od zawsze rynek IT łapał spowolnienie z końcem roku, do tego mamy globalne spowolnienie rynków finansowych i związaną z ta niepewność, dlatego firmy hamują nowe inwestycje. Bootcampowcy jako pożyteczni idioci sami przyczyniają się do realizacji samospełniającej się przepowiedni, zamiast twardo stać przy swoim i cenić swoje umiejętności to biadolą jak to jest źle i nie ma dla nas ratunku.

Tak samo wygląda sytuacja z tą nagonką na “ciągłe uczenie się”, nikt Wam głąby nie każe się ciągle dokształcać i uczyć. Sami nakręciliście tę nagonkę, nie wiem z czego to wynika, ale mam podejrzenie, że z jakichś kompleksów i podświadomego poczucia, że nie jesteście wystarczająco “dobrzy”, żeby zarabiać tyle ile zarabiacie i ta potrzeba ciągłego dokształcania służy jedynie uspokajaniu swoich wewnętrznych lęków.

#programista25k #programista30k #programista50k #programista #pracait #kryzysit
awakening88 - Jeżeli przyjmiemy, że teoria, która od dłuższego czasu lata na tagach #...

źródło: image

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeżeli przyjmiemy, że teoria, która od dłuższego czasu lata na tagach #programista15k #programista20k mówiąca o tym, że programiści sami doprowadzili do “kryzysu” poprzez chwalenie się tym, jak to nic nie muszą robić, a hajs sam wpada. To w świetle tej teorii Wasze nieustanne biadolenie o tym rzekomym kryzysie zaszkodzi całej branży o wiele bardziej. Już słyszę o tym, że trzeba obniżać oczekiwania i cieszyć się, że w ogóle
  • Odpowiedz
@awakening88: Przykro mi bardzo ale eldorado dla programistów już się skończyło. Tym seniorom którzy zostali wywaleni na zbity pysk a nie mogą teraz znaleźć pracy nie będzie już do śmiechu. To już walnęło. Tak jak każda bańka spekulacyjna która kiedyś musi walnąć. Bo czym był ten rynek jak nie jedną wielką bańką spekulacyjną?
  • Odpowiedz
Teraz wysłałem kilkanaście jako dobry senior

@Romska_Palo_Ul_Laputa: dobry senior? Ile produktów dowiozłeś na produkcje? Bo chyba zdajesz sobie sprawę, że na seniority nie wchodzisz jedynie po czasie kodowania?
  • Odpowiedz
  • 0
@Romska_Palo_Ul_Laputa: dowód anegdotyczny, nawet jak zbierze się więcej takich osób na wykopie, to jeszcze niczego nie dowodzi, bo nie widzimy osób, które znajdują pracę bez problemu, klasyczny paradoks przeżywalności. To, że sytuacja jest gorsza niż 2 czy 3 lata temu nie oznacza jeszcze kryzysu i globalnej zapaści rynku IT, ogarnijcie się. xD
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: dobry senior? Ile produktów dowiozłeś na produkcje? Bo chyba zdajesz sobie sprawę, że na seniority nie wchodzisz jedynie po czasie kodowania?

@GeDox: co to za p---------e? ja pracuje 8 lat i żaden z moich i tylko 1 z 4 projektów poleciał na produkcję. W korporacjach czesto jest tak, że kodzisz jakiegoś POCa MVP przez 1-2 lata a potem i tak leci do kosza bo tak.

Wypad z
  • Odpowiedz
W czasie pandemii żeby dostać pracę w IT wystarczyło mieć dwie ręce, a po 3 latach stawało się seniorem 30k netto. To była patologiczna sytuacja, która nigdy nie powinna mieć miejsca, więc obecny “kryzys” to jedynie złudzenie.

@awakening88: 10 lat temu informatyka była kierunkiem zamawianym gdzie studenci dostawali PIENIĄDZE za same studiowanie, a dzisiaj jest TOP1 najpopularniejszym kierunkiem studiów w Polsce.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek:

W korporacjach czesto jest tak, że kodzisz jakiegoś POCa MVP przez 1-2 lata a potem i tak leci do kosza bo tak.

A potem płacz, że uuu kryzys, bo płacili przez lata za robienie szitu do szuflady. XD
Niezła beka z tych tematów o zwolnieniach.
  • Odpowiedz
@awakening88: Tak, ale to się nazywa branch R&D i zajmuje ileś % firmy, która zatrudnia dziesiątki/setki/tysiące devów. I z doświadczenia wiem, że w firmach, które odnoszą sukcesy, projekty „do szuflady” nie ciągną się po dwa lata.

Byłem za to w conajmniej jednej gownofirmie w PL, gdzie tak było. Zgadnij czy odnosi sukcesy, albo chociaż czy dobrze tam zarabiają. XD
  • Odpowiedz
co to za p---------e? ja pracuje 8 lat i żaden z moich i tylko 1 z 4 projektów poleciał na produkcję. W korporacjach czesto jest tak, że kodzisz jakiegoś POCa MVP przez 1-2 lata a potem i tak leci do kosza bo tak.

@nad__czlowiek: bo taka prawda. Po 8 latach klepania CRUDa, nie jesteś seniorem.
  • Odpowiedz