Wpis z mikrobloga

K***a, czy to naprawdę XXI wiek?

Szukam roboty realnie od stycznia 2023 i mimo, że miałem #praca w kilku miejscach, czy to #pracadorywcza przy rozkładaniu towaru w #selgros, czy to #pelenetat przy sprzątaniu terenu zewnętrznego przy biurowcach lub #poletatu przy sprzątaniu kuratorium albo jak teraz, #amazon przez #agencjapracy #randstad to realnie g---o znalazłem...

Wysłałem pierdyliardy CV, odebrałem w c--j telefonów i umówiłem się na kilkanaście rozmów. Raz już nawet byłem bliski zatrudnienia, gdzie byłem wysłany na badania a po przywiezieniu zgody lekarza usłyszałem "zadzwonię do pana do końca tygodnia', co było już kilka miesięcy temu.

Poza 5 robotami, które miałem lub nadal mam to za każdym razem słyszałem "oddzwonimy później", byłem odrzucany na rozmowie z błahych albo proszony o oczekiwanie kontaktu czy nawet 2 razy pojechałem na rozmowę, która się nie odbyła, bo:
- Czekałem godzinę próbując się dodzwonić do rekrutera, a jak końcu odebrał to usłyszałem "przepraszam, telefon mi się zapodział. Korki są i nie dojadę. Odezwę się jutro"
- Druga sytuacja to też godzina czekania i prób dodzwonienia się, a po odebraniu "przepraszam, pomyliły mi się dni i wydawało mi się, że umówiłam się na jutro", a dzień później to samo, ale po odebraniu telefonu głucha cisza i słychać jedynie trzaski szkła w tle

Czy serio w tym kraju zwanym #polska, w tych czasach gdzie wszystko jest cyfryzowane, musisz z---------ć po firmach i najlepiej obladzać prezesowi albo mieć znajomości zamiast jak człowiek usiąść sobie spokojnie przy komputerku, wysłać CV (nie każdy musi mieć drukarkę by robić 2137 kopii a drukarnie to też jednak koszt i jakby być bezrobotnym to więcej wydasz na druk CV niż zarobisz w prawdopodobnej pracy) i potem umówić się na rozmowę?

#polska #rant #przegryw #problemypierwszegoswiata #w---w #pracbaza #kolchoz #gospodarka #kiciochpyta
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dopiszę to bez edytowania wpisu:

To, że na dzień dzisiejszy mam półtorej etatu (#amazon i sprzątanie kuratorium) to nie znaczy, że nic nie szukam, bo nawet na tym 1/2 etatu jestem w stanie wyżyć (niby wegetacja ale jednak) i nie zależy mi na kasie, a po prostu stabilności.

Umowę i w kuratorium, i w Amazonie mam do 31 grudnia, w kuratorium zmienia się firma odpowiadająca za sprzątanie (coroczne przetargi w
  • Odpowiedz
@12lat25cm: No ta, ja mogę się zgodzić na zlecenie, gdy będę miał 100% pewności, że komornik nie siądzie mi na pensję, bo niby nie moze siąść na mniej niż minimalna, ale zdania są podzielone i raz widzę, że nie może a raz widzę, że to tylko na UoP i na zleceniu może wziąć 50%...

Już nie dodaję tego, że jestem niepełnosprawny (na papierze bardziej, ale dźwigać to ja mogę tylko
  • Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137: szczerze? Ciężko by mi było w to uwierzyć co piszesz, zwłaszcza że wszyscy mówią i pokazują jak to bezrobocie nie istnieje Gdyby nie fakt, że tak właśnie jest, bo sam mam podobnie i nie jesteś wyjątkiem Dysonans poznawczy jest absolutnie niewiarygodny Abstrakcyjna niedorzeczna abberacja rzeczywistości To jedyne co mi przychodzi na myśl
  • Odpowiedz
@Matpiotr: byq, ochronka z miłą chęcią. Składałem chyba w każdej firmie działającej w #poznan i odpowiedziały mi dwie, z czego jedna nawet nie na ogłoszenie ochroniarskie a do sprzątania (i tak mnie z jakiegoś powodu zbyli "proszę czekać na telefon". Pozdrawiam Solid), a druga wysłała mnie nawet na medycynę pracy, by po otrzymaniu wyników też kazać czekać na telefon, którego nie dostałem od miesięcy, a miał być w
  • Odpowiedz