Wpis z mikrobloga

@Apocaliptorr: Niemcy wydają się sensownym kierunkiem. Ale weź pod uwagę z-----y rynek mieszkaniowy gdzie jak wynajmujesz mieszkanie to musisz sam je sobie umeblować + castingi na wynajmującego (chociaż może poza Berlinem sytuacja jest lepsza) no i biurokracja przez którą w pół roku zgromadzisz więcej pism urzędowych niż w Polsce przez 20 kilka lat życia
  • Odpowiedz
@Saeglopur: ciekawy jestem czy w Austrii jest podobnie jak w DE? W zasadzie nie zalezy mi tak bardzo na dostepnosci wszystkiego. Raczej na dobrych zadadach najmu, tak aby latwo bylo zmienic miejsce, pomieszkac w roznych miejscach, latem w wolnym czasie biwak, poplywanie w jeziorze, rower, zimą narty. Czy pracujac w zwyklym fachu mozna byloby samemu wynajac 40m mieszkanie i splacac rate za raczej nowy samochod. 2x w roku wyhechsc na
  • Odpowiedz
Opłaca się jeszcze? Pytam, bo chciałbym opuścić nasze imperium, ale dużo ludzi mówi, że nie warto, bo to już nie to samo co kiedyś.

@Apocaliptorr: Pewnie, że warto wyjechać i samemu się przekonać czy warto zostawać. Ja po Szwecji, Walii, Niemczech, Włochach, USA i Hiszpanii wiem, że najlepiej mi w Polsce, tylko pogoda mi nie pasuje. Ale kontakty zaprocentowały i praktycznie pracuję za niemieckie stawki. No i USA ciągle kuszą,
  • Odpowiedz
@Apocaliptorr: Niemcy to moim zdaniem spoko opcja jeśli chcesz oszczędzać, bo życie tutaj to nuda i zacofanie. Rynek usług w porównaniu do Polski to żart, gastronomia tak samo, transport publiczny żenada, na każdym kroku budowa i rozkopy. Także zarabia się dobrze, ale tej kasy to tutaj nie mam za bardzo na co wydawać, bo wszystko jest takie meh
  • Odpowiedz
@lubiczklan

Niemcy to moim zdaniem spoko opcja jeśli chcesz oszczędzać, bo życie tutaj to nuda i zacofanie. Rynek usług w porównaniu do Polski to żart, gastronomia tak samo, transport publiczny żenada, na każdym kroku budowa i rozkopy. Także zarabia się dobrze, ale tej kasy to tutaj nie mam za bardzo na co wydawać, bo wszystko jest takie meh

Możesz podać jakieś przykłady bo nie wiem za bardzo o co ci chodzi?
  • Odpowiedz
@Burmistrz_Gotham_City: Wszystko to, co wymieniłeś oczywiście jest, ale np takie galerie handlowe czy kina to jest przepaść w porównaniu z Polską, te niemieckie wyglądają jakby nadal był 2005 rok. Ciuchlandów brak.
Baseny i sauny w DE się wyróżniają na plus, ale jak często można tam chodzić.
Ogólnie chodzi mi też o to, że w Polsce np. salony masażu mają super strony z przejrzystymi cennikami i opisem oferty, w DE znajdziesz
  • Odpowiedz
@lubiczklan brzmi bardziej jak rozczarowanie jakością usług beauty, ale to praktycznie każdy kraj zachodni w porównaniu z Polską (i kilkoma innymi krajami wschodnimi) leży na łopatkach w tym sektorze. W słabe gastro, aż ciężko uwierzyć. Ubogacenie kulturowe powinno w tym temacie zaplusować ( ͡º ͜ʖ͡º) a i fakty przeczą temu co piszesz bo np grubo ponad 300 restauracji w Niemczech wyróżnionych jest gwiazdkami Michelin, a setki
  • Odpowiedz
@Burmistrz_Gotham_City: mieszkam w najbardziej zachodnim landzie i nie jestem raczej targetem restauracji z gwiazdkami Michelina, to nie uważam tego za żaden wyznacznik. Bardzo ciężko tu znaleźć przyzwoitą pizzę czy jakieś ciekawsze dania niż wiener schnitzel ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz