Wpis z mikrobloga

Siemanko mistrzowie biznesu,

Założyłem niedawno JDG i zastanawiam się nad wprowadzeniem auta osobowego do firmy.
Tylko na 1-3 miesiące takie jeżdzitko tanie co kupiłem, a potem zamierzam kupić ciapkę lepsze autko za ok 30k.

Mam parę pytań dla was wyjadacze:
1. Czy w przypadku wrzucenia auta w tryb mieszany (służbowe i prywatne) mogę odliczać WSZYSTKIE (te prywatne również) faktury za paliwo (50% VAT i 75% kosztów?) Co z naprawami, wymianą opon, płynów, ubezpieczenie? - też wszystkie w ilości 75%?
2. Jestem na podatku ogólnym. Opłaca mi się w ogóle wrzucać to auto? Kupiłem je "okazyjnie" za 3700zł na umowę kupna sprzedaży, trochę włożyłem w naprawy (ok. 2000zł). Autko na rynku stoi około 10k, więc obstawiam że za 7000zł je spokojnie sprzedam jak będę musiał.
Jeżeli dobrze to rozumiem - w momencie sprzedaży wycofam je do majątku prywatnego, i zapłacę 7000-3700zł=3300złx12%= 396zł podatku dochodowego od sprzedaży, a vatu nie z racji tego że nie płaciłem go i nie odliczałem kiedy autko kupiłem dla siebie w ramach umowy kupna sprzedaży.
Jedyną opcją żeby ominąć te 396zł byloby podarowanie samochodu komuś z rodziny i odczekanie 6 miesięcy od sprzedaży - trochę bez sensu zabawa na taką kwotę.
Czy jest opcja wprowadzenia wartości tego samochodu wyższej niż 3700zł? To była bardzo korzystna oferta i też naprawy wyniosły troszkę. Niestety nie mam żadnych dokumentów tych napraw (znajomy mechanik je robił)
3. Jest coś o czym nie myślę? Lepiej używać tylko to autko jako prywatne i wtedy jeżeli dobrze rozumiem nadal mogę odliczać 50% vat, i 20% kosztów? Czy są jakieś limity?

Zawiłe te rzeczy podatkowe, i prowadzenie firmy z racji tego że nigdy jeszcze tego nie robiłem, aczkolwiek musze przyznać że całkiem fajnie się takich rzeczy uczyć, tymbardziej że zamierzam prowadzić samemu księgowość w wFirma.pl - zanim się nie rozrosnę do milionowych obrotów i wtedy zatrudnie księgową ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#jdg #biznes #ksiegowosc #firma #vatowcy #paliwo #podatki #dzialalnoscgospodarcza
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@zets wiesz co, wydaje mi się, że nie masz racji:
1. Mogę go nie wprowadzać jako środek stały i wtedy korzystać jako prywatny - tak jak pisałem, mogę odliczać 50% vat i 20% kosztów
2. Mogę go też wrzucić jako środek stały, i wtedy korzystam z cyklu mieszanego (służbowy i prywatny) odliczam 50% vat i 75% kosztów

Nie trzeba wcale kupić na fakturę vat żeby wprowadzić cokolwiek do firmy. Tymbardziej w
  • Odpowiedz
1. Mogę go nie wprowadzać jako środek stały i wtedy korzystać jako prywatny - tak jak pisałem, mogę odliczać 50% vat i 20% kosztów

2. Mogę go też wrzucić jako środek stały, i wtedy korzystam z cyklu mieszanego (służbowy i prywatny) odliczam 50% vat i 75% kosztów

@maximus481: Dokładnie tak jest.
  • Odpowiedz