Aktywne Wpisy

wykop +92
Dzień dobry, Wykop! 🚀
Wczoraj mieliśmy przyjemność zorganizować AMA z Tomaszem Czukiewskim, twórcą kanału Ciekawe Historie, które spotkało się z Waszym ciepłym przyjęciem i ogromnym zainteresowaniem. Widzimy, że takie inicjatywy naprawdę trafiają w Wasze oczekiwania, dlatego planujemy realizować więcej podobnych spotkań!
Jednym z pomysłów na kolejnego gościa jest Andrzej Dragan. Profesor nauk fizycznych, wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim oraz Narodowym Uniwersytecie Singapuru, teoretyk zajmujący się m.in. informacją kwantową w wersji relatywistycznej. Jednocześnie fotograf,
Wczoraj mieliśmy przyjemność zorganizować AMA z Tomaszem Czukiewskim, twórcą kanału Ciekawe Historie, które spotkało się z Waszym ciepłym przyjęciem i ogromnym zainteresowaniem. Widzimy, że takie inicjatywy naprawdę trafiają w Wasze oczekiwania, dlatego planujemy realizować więcej podobnych spotkań!
Jednym z pomysłów na kolejnego gościa jest Andrzej Dragan. Profesor nauk fizycznych, wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim oraz Narodowym Uniwersytecie Singapuru, teoretyk zajmujący się m.in. informacją kwantową w wersji relatywistycznej. Jednocześnie fotograf,
Chcielibyście zobaczyć Andrzeja Dragana w roli naszego gościa w AMA?
- TAK, chętnie zobaczę takie AMA na Wykopie! 68.9% (1500)
- NIE, naukowe AMA mnie nie interesują. 31.1% (676)

powodzenia +7
czy mam rację nie chcąc zapłacić fachowcowi za tak położoną tapetę? przez te szpary widać gdzie był pasek tapety klejony.
#remontujzwykopem
#remontujzwykopem

źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Tymczasem Katolicy ( ͡° ͜ʖ ͡°):
#katolicyzm #chrzescijanstwo #biblia #wiara #religia #katolicy #bekazkatoli
źródło: nowenna-pompejanska-207x207-1
Pobierzźródło: 2024-12-09 22_46_13-Nowenna pompejańska - Parafia pw. Matki Bożej Pompejańskiej Warszawa
PobierzNa modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie -> Nie próbujcie przekonać mnie do waszego zdania, nie mówcie ciągle o potrzebach, co mam zrobić, żeby było dobrze, bo ja sam to wiem najlepiej zanim się odezwiecie. skupcie się na mnie, poświęcajcie mi czas.
Dobra modlitwa to taka, gdzie poświęca się czas Bogu
Wg mnie Jezusowi chodziło właśnie o bezmyślnie powtarzane "wierszyki" typu różaniec (tak, tak, teoretycznie ludzie myślą o konkretnej tajemnicy (ale to też nie jest rozmowa z Bogiem)), a to nie jest rozmowa z Bogiem. Różaniec ma w sobie coś z mantry. W ogóle wszelkie wyuczone modlitwy są prawdopodobnie odrzucane przez Boga (no, chyba, że nie mówimy ich bezmyślnie).
W angielskich wersjach Biblii pewnie też jest mowa o
źródło: 2024-12-10 09_02_21-BibliePolskie.pl - Tłumaczenia ksiąg biblijnych na język polski
Pobierzitp.
Rozmową nie jest też ciągłe gadanie
Czyli o powtórzenia (dosłownie powtórzenia danych zdań lub tak jak napisałeś powtórzenia próśb, myśli, problemów w różny sposób - ok, zgodzę się) i różaniec zawiera się w wielomówstwie.
Nie, różaniec to rozważanie i zapełnianie myśli powtarzaniem. Jest to sposób na przebywanie w obecności Boga.
Tutaj też przesadziłeś, biblijnie wydaje się, że bardzo mało osób pójdzie i nie chodzi o KK.
@chris88: przecież spamowanie regułkami to zaprzeczenie "modlitwy w ciszy", bo
@n_____S: dobrze zauważyłeś. @chris88: Weźmy na stół oryginalne słówka i jak je tłumaczy się na język polski.
W Ewangelii Mateusza 6:7, gdzie Jezus mówi o wielomówności w modlitwie, w greckim oryginale użyto słowa βαττολογέω (battologeo). Poniżej szczegóły
Wykazałem wyżej, że kontekst wskazuje na dosłowne paplanie. Taki różaniec też jest paplaniem jeżeli podchodzimy do niego w sposób magiczny (tak jak większość osób). Tutaj zdania nie zmienię, jestem przekonany, że wielomówstwo to przede wszystkim paplanie i skupianie się na swoich słowach ciągle, bo jak wyżej wspomniałem "wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie".
@chris88: teraz rozumiem. Nie musisz martwić się protestantami. Oni od lat mówią wprost, że protest się zakończył. Niedługo na drodze ekumenizmu przyjmą zwierzchnictwo papiestwa. Tak jak zostało zapowiedziane w księdze Objawienia Jana.
Różnica w interpretacji polega tylko na definicji "ciszy", według mnie różaniec to rodzaj ciszy. Nie ma znaczenia, czy ktoś odmówi 100 zdrowasiek, czy 39, chodzi po prostu o stan zanurzenia w modlitwie.
Powtórzę jeszcze raz, uważam, że są dwa rodzaje
A to luzik.
A ja powtórzę jeszcze raz, jeżeli uznajemy modlitwę w ciszy za coś dobrego, to ja odbieram różaniec jako rodzaj takiej modlitwy i nie uważam, że ktoś źle czyni, jeżeli się tak modli (o ile robi to prawidłowo). Nie na wszystko są regułki w Biblii.
Dyskusja