Wpis z mikrobloga

@n_____S: To trochę przestrzeliłeś, bo wszelkie różańce są właśnie tym czego Bóg oczekuje i są zgodne z duchem Biblii.

Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie -> Nie próbujcie przekonać mnie do waszego zdania, nie mówcie ciągle o potrzebach, co mam zrobić, żeby było dobrze, bo ja sam to wiem najlepiej zanim się odezwiecie. skupcie się na mnie, poświęcajcie mi czas.

Dobra modlitwa to taka, gdzie poświęca się czas Bogu
  • Odpowiedz
@chris88: jeśli różaniec jest zgodny z Biblią, to gdzie w niej jest napisane, żeby modlić się powtarzając wierszyki z użyciem koralików na sznurze? Lub pomijając przedmiot, gdzie jest napisane, by modlić się powtarzając wierszyki? Który prorok lub inna postać biblijna modliła się powtarzając wierszyki w kółko? Raczej każdy modlił się z serca z Duchem Świętym. Np. Jonasz został wypluty przez rybę po szczerej improwizowanej modlitwie. Bóg też nie stosował wobec
  • Odpowiedz
  • 1
@chris88: @NieDlaWykopka
Wg mnie Jezusowi chodziło właśnie o bezmyślnie powtarzane "wierszyki" typu różaniec (tak, tak, teoretycznie ludzie myślą o konkretnej tajemnicy (ale to też nie jest rozmowa z Bogiem)), a to nie jest rozmowa z Bogiem. Różaniec ma w sobie coś z mantry. W ogóle wszelkie wyuczone modlitwy są prawdopodobnie odrzucane przez Boga (no, chyba, że nie mówimy ich bezmyślnie).

W angielskich wersjach Biblii pewnie też jest mowa o
n_____S - @chris88: @NieDlaWykopka 
Wg mnie Jezusowi chodziło właśnie o bezmyślnie po...

źródło: 2024-12-10 09_02_21-BibliePolskie.pl - Tłumaczenia ksiąg biblijnych na język polski

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@chris88:

Czy gdyby chodziło o powtórzenia to czy kolejnym zdaniem byłoby "Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie"? To ewidentnie wskazuje, że chodzi o takie ciągłe proszenie i przekonywanie Boga, że musi coś zrobić.

Czyli o powtórzenia (dosłownie powtórzenia danych zdań lub tak jak napisałeś powtórzenia próśb, myśli, problemów w różny sposób - ok, zgodzę się) i różaniec zawiera się w wielomówstwie.

Znane mi są dwa rodzaje dobrej
  • Odpowiedz
@n_____S:

różaniec zawiera się w wielomówstwie

Nie, różaniec to rozważanie i zapełnianie myśli powtarzaniem. Jest to sposób na przebywanie w obecności Boga.

chyba chciałeś napisać, że modlitwa z serca, czyli taka
  • Odpowiedz
  • 1
@chris88: no trochę przesadziłem. Na pewno większość Katolików pójdzie za Chrystusem w dniu Jego przyjścia. Najlepiej byłoby, gdyby KK zmienił się i zaczął głosić Ewangelię, tak jak głosili to pierwsi Apostołowie. Oby tak się stało pod wpływem Ducha Świętego
  • Odpowiedz
Po modlitwie z serca przychodzi czas na drugą modlitwę (bo trzeba modlić się nieustannie), czyli modlitwę w ciszy, rozważaniu słów i przebywaniu w Obecności. Po to Jezus poszedł na pustynię na 40 dni, żeby modlić się w ciszy i pościć.

Według mnie różaniec to taka modlitwa w ciszy dla amatorów, czyli zapełnienie swoich myśli rozważaniami na temat życia Jezusa i powtarzaniem formułek.

@chris88: przecież spamowanie regułkami to zaprzeczenie "modlitwy w ciszy", bo
  • Odpowiedz
But when you pray, do not use vain repetitions, as the heathen do. For they think that they will be heard for their much speaking.

@n_____S: dobrze zauważyłeś. @chris88: Weźmy na stół oryginalne słówka i jak je tłumaczy się na język polski.

W Ewangelii Mateusza 6:7, gdzie Jezus mówi o wielomówności w modlitwie, w greckim oryginale użyto słowa βαττολογέω (battologeo). Poniżej szczegóły
  • Odpowiedz
@NieDlaWykopka:
Wykazałem wyżej, że kontekst wskazuje na dosłowne paplanie. Taki różaniec też jest paplaniem jeżeli podchodzimy do niego w sposób magiczny (tak jak większość osób). Tutaj zdania nie zmienię, jestem przekonany, że wielomówstwo to przede wszystkim paplanie i skupianie się na swoich słowach ciągle, bo jak wyżej wspomniałem "wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie".

przecież spamowanie regułkami to zaprzeczenie "modlitwy w ciszy", bo tam ciągle powtarza się jakieś
  • Odpowiedz
Uważam, że KK jest najbliżej prawdy i nie daję się propagandzie protestantów. Prawdopodobnie zostanę katolikiem w przyszłości, gdy poukładam sobie w głowie wszystkie kluczowe poglądy teologiczne i nie będę miał wątpliwości.

@chris88: teraz rozumiem. Nie musisz martwić się protestantami. Oni od lat mówią wprost, że protest się zakończył. Niedługo na drodze ekumenizmu przyjmą zwierzchnictwo papiestwa. Tak jak zostało zapowiedziane w księdze Objawienia Jana.
  • Odpowiedz
@NieDlaWykopka: Z większością tego co mówisz się zgadzam, więc nie odpowiadam na to.
Różnica w interpretacji polega tylko na definicji "ciszy", według mnie różaniec to rodzaj ciszy. Nie ma znaczenia, czy ktoś odmówi 100 zdrowasiek, czy 39, chodzi po prostu o stan zanurzenia w modlitwie.

Biblia wzywa do modlitwy, która jest prawdziwa, osobista i pełna ducha, a nie ogranicza się do formułek.

Powtórzę jeszcze raz, uważam, że są dwa rodzaje
  • Odpowiedz
Z większością tego co mówisz się zgadzam, więc nie odpowiadam na to.

A to luzik.

Powtórzę jeszcze raz, uważam, że są dwa rodzaje dobrej modlitwy

uważam
  • Odpowiedz
@NieDlaWykopka:

no dobrze, ale ja pytam o potwierdzenie w Słowie Bożym dla powtarzania regułek w kółko, a nie o ludzkie przekonania.

A ja powtórzę jeszcze raz, jeżeli uznajemy modlitwę w ciszy za coś dobrego, to ja odbieram różaniec jako rodzaj takiej modlitwy i nie uważam, że ktoś źle czyni, jeżeli się tak modli (o ile robi to prawidłowo). Nie na wszystko są regułki w Biblii.

Póki co zawiedziona katoliczka.

Dyskusja
  • Odpowiedz