Wpis z mikrobloga

Widziałam ostatnio podobne badanie i rezultaty były dziwne. W komentarzu możesz podzielić się tym co robisz.
#pracbaza #zarobki

Ile chciałbyś zarabiać netto (PLN)?

• 3500 - 4500 5.1% (25)
  • 4501 - 5500 1.4% (7)
  • 5501 - 7000 4.7% (23)
  • 7001 - 9000 8.3% (41)
  • 9001 - 12000 13.8% (68)
  • 12001 - 15000 10.7% (53)
  • >15000 56.1% (277)

Oddanych głosów: 494

• 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@notoelo: Co to za pytanie bez sensu? Chyba normalnym jest ze kazdy chcialby zarobic jaknajwiecej?

Ja na swoja wyplate nie narzekam ale czy to oznacza ze niechcialbym zarabiac wiecej? ktos by nie chcial?
  • Odpowiedz
  • 0
@korona_swirus: skala w tamtym badaniu kończyła się też na 15k. No i nie tak łatwo wskoczyć na ten pułap na UoP. Netto na B2B to nie netto netto i po kosztach też nie dla każdego łatwo osiągalne xd
  • Odpowiedz
  • 1
@gorzki99: nie rozumiem czego nie rozumiesz, pytania o wymarzone zarobki? Bo jak myślisz że każdy zaznaczy sky is the limit to się zdziwisz:D w badaniu srednia ankietowanych Polaków chciała zarabiać w okolicach 5-6k, serio.
  • Odpowiedz
w badaniu srednia ankietowanych Polaków chciała zarabiać w okolicach 5-6k, serio.

@notoelo: Jaka byla grupa docelowa badanych? No wlasnie.

Jak ktos ma 3 to chce 6 bo mu starczy. jak ktos ma 10 to chce 20 itp. Przeprowadz badanie wsrod prawnikow czy lekarzy. juz widze ze chca 6 :P

jak wspomnialem - ja na wyplate nie narzekam bo mi starcza nawet z naddatkiem. Ale nie mam problemu z tym zeby
  • Odpowiedz
Nie, nie każdy.

@Sayiv: Mozesz uzasadnic logike "niechcenia" zarabiania jaknajwiecej?

Pomijamy fakt jak ktos jest normalny i wie ze na przykklad jako sprzataczka czy ciec na parkingu nie moze zarabiac 600k netto (mimo ze by chcial).
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: grupa to randomowo ankietowani Polacy, raczej nikt nie zadał sobie trudu z jakimiś próbami reprezentatywnymi.

"Jak ktos ma 3 to chce 6 bo mu starczy. jak ktos ma 10 to chce 20 itp. Przeprowadz badanie wsrod prawnikow czy lekarzy. juz widze ze chca 6 :P"

Właśnie o to chodzi, ankietujacy nie sugerowali pułapu zarobków, nie było pytania o realne możliwe, wycenę na rynku pracy umiejętności, nic z tych rzeczy. A I
  • Odpowiedz
Dla mnie fascynujące było to, że w momencie możliwości puszczenia wodzy fantazji ludzie mieli wewnętrzny ogranicznik ustawiony na tak niskim poziomie. Widać też ty tego nie możesz pojąć :D ciekawy mechanizm, nie? To świetnie wytresowane społeczeństwo chłopa pańszczyźnianego, który po za dużo do szefa ręki nie wyciągnie a marzenia kończą się na 6k. To było aż niedorzecznie niskie :D

@notoelo: Czyli de facto sie zgadzamy. Mamy glupie spoleczenstwo (co juz
  • Odpowiedz
@gorzki99: wieksza wyplata, wieksze obowiazki i odpowiedzialnosc. obecnie mam 7k od lapy, moglbym miec i 9k, ale te 2k c---a mi urzadza przy bardzo wzmozonym stresie na stanowisku kierownika projektu.... bo 7k juz i tak spokojnie wystarcza i te 2k dodatkowe nie jest tego warte po prostu, bo az tak dduzo nie zmienia, a stres i inne minusy obniza komfort zycia

jest pewnie wiele osob, ktorym wychodzi taki sam rachunek
  • Odpowiedz
jest pewnie wiele osob, ktorym wychodzi taki sam rachunek i uznaja, ze szkoda zachodu ¯\(ツ)/¯

@drahtzieher: I wlasnie z taka osoba rozmawiasz. ja mam albo 6+k do lapy albo 12. W zaleznosci czy robie se na spokojnie na miejscu albo jade w delegacje. Zrezygnowalem z delegacji bo mi starcza to co mam.

Tylko ze nie o tym rozmawiamy. Rozmawiamy o tym czy bym nie chcial zarabiac 30k za robote na
  • Odpowiedz
  • 0
@drahtzieher: ciekawy punkt widzenia, czyli wolisz zarobić 24k netto rocznie mniej, to jest akceptowalny poziom ceny za spokój? Ok 1/4 podwyżki zarobków niewarta stresu?
  • Odpowiedz
@gorzki99: no ja bym na obecną chwilę nie chciał zarabiać więcej. Stracza mi na spokojne, miłe życie, takim jakim chce żyć, a jeszcze zostaje. Jakbym zarabiał więcej, to więcej by mi zostawało, siłą rzeczy więc miałbym więcej na głowie. A po co.. Jedyny sens jaki widzę w zarabianiu więcej, to możliwość wcześniejszego zakończenia zajęć zarobkowych i przejścia w tryb ultralight,
  • Odpowiedz
Stracza mi na spokojne, miłe życie, takim jakim chce żyć, a jeszcze zostaje.

@KrolWlosowzNosa: No to tak jak u mnie. Tylko dlaczego mialbym nie chciec zarabiac wiecej? Mimo ze nie narzekam to nie stac mnie na przyklad na takie podroze ktore bylyby spoko. (no dobra... stac mnie ale bym musial dlugi czas zbierac) Nie narzekam na to co mam ale widze potencjal ze byloby fajniej. Tylko ze brakuje kasy. I
  • Odpowiedz