Wpis z mikrobloga

Elo Wroclaw, pytanko mam.

Jak tam rynek pracy w korpo wroclawskim? Ja jak zaczynalem w 2015 to brali hurtem jak leci, ale cos czuje, ze to od dawna nieaktualne(a mnie we wro nie ma od kilku ladnych lat). To ze Nokia zwalnia, CS zostal adpotowany przez UBS i Volvo sie wynosi to mozna wyczytac w mediach. Ale tak poza tym? Jest jakich ruch w interesie? Sa masowe zatrudnienia? Sa jakiekolwiek zatrudnienia, czy biora absolwentow do przyuczenia wystarczy za gadaja po angielsku i potrafia sie podpisac, czy to juz nie te czasy?

#wroclaw
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@del855: akurat moja firma tworzy prawie 50 miejsc pracy bo dorwali nowego klienta.

Ale tu jest jest full HO bez planów na powrót do biur więc nie trzeba być we Wro. W ogóle szukanie pracy po pandemii na terenie miasta to jakie nieśmieszne zart. Ja już jak szukam to na terenie Europy bo i tak tylko full HO mnie interesuje.
  • Odpowiedz
@del855: teraz to chyba o pracę łatwiej w mniejszych firmach i jakichś januszexach niż w korpo. To już nie te czasy, że się hurtem juniorów brało i nic potem nie musieli robić
  • Odpowiedz
@del855: dowód anegdotyczny ale widziałem cv ludzi z Wro gotowych na relokację więc raczej idealnie nie jest. Inna sprawa, że takie czasy nastały, że za chwilę w innym mieście może być pożoga bo 2-3 kluczowych pracodawców się wysypie. Obecnie brak wieści do dobre wieści.
  • Odpowiedz
@del855 nie ma zwolnień, zatrudniają, ale też nie hurtowo. Mocna weryfikacja czy rzeczywiście jest potrzebna rekrutacja czy nie xD Ale też full zdalnie, także nie ma znaczenia konkretna lokalizacja.
  • Odpowiedz
@del855: UPM czyli fińsko niemiecki gigant z branży przetwórstwa papierniczego zamyka wszystkie swoje centra usług wspólnych i przenosi je do Wrocławia. Customer service, logistyka, zakupy, bazy danych czy support.
  • Odpowiedz
Sa jakiekolwiek zatrudnienia, czy biora absolwentow do przyuczenia wystarczy za gadaja po angielsku i potrafia sie podpisac, czy to juz nie te czasy?

@del855: pamiętam jak dziś te łapanki, zagadywali znienacka po angielsku, jak odpowiedziałeś w tym samym języku to siłą zaciągali do busa i kazali umowę podpisywać
  • Odpowiedz
  • 0
@czarny_matt94 raczej ludzi z fabryk się zwalnia i centralizują procesy. Poza Wrocławiem i HR w Krk to oni nie mają innych placówek typu centrum usług wspólnych
  • Odpowiedz