Wpis z mikrobloga

#stronywww #stronainternetowa #stronyinternetowe trochę #programista15k
Witam serdecznie, chciałem zasięgnąć opinii osób, które kupowały własne domeny internetowe.
Chodzi o to, że kupiłem domenę na rok za około 10 zł. A teraz jakbym miał ją przedłużyć na kolejne lata to kosztuje to około 80 zł.
To z tego co pamiętam jakbym kupił od razu domenę na 3 lata to bym miał koszt jakieś może 50 zł :D

Jak to za chwilę będzie, jak nie przedłużę jej teraz to po wygaśnięciu będę mógł znowu kupić za grosze?
Czy raczej już "internet" wyczaił, że domena była kupowana, przez to jest dla nich bardziej atrakcyjna i jej cena automatycznie pójdzie w górę?
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rynia: Po wygaśnięciu przez miesiąc tylko Ty możesz ją kupić, później wraca do puli nowych domen, więc będziesz mógł ją kupić taniej dopiero po miesiącu. Także przez miesiąc będzie musiała być nieaktywna jak chcesz przycebulić.
  • Odpowiedz
@Rynia: Cena 80 zł jest bardzo dobra i warto się tego trzymać. Interesu za 50zł na rok przy zakupie na 3 lata nie ma bo cena po pierwszym roku jest taka sama wszędzie i zdecydowanie wyższa niż 50zł, pewnie uśredniasz z pierwszym rokiem za grosze.

Po wygaśnięciu jeśli był na niej ruch, jest krótka, ciekawa, specyficzna - stracisz ją i będzie domeniarz od ciebie chciał 300 zł minimum a najpewniej
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Entroop okay, a co może oznaczać ruch? Mówisz o ruchu 1000 odsłon na rok czy raczej więcej?

Zawsze mogę iść do innego domeniarza, ale on też będzie już widział, że strona jakaś była na tym wcześniej?

@kidi1 jeszcze taka mała ciekawostka, szukałem strony z com, eu i okazało się, że taniej było mi kupić ją na niemieckiej stronie jak na polskich hostingach.
  • Odpowiedz
@Rynia: Domeniarz to ten który ci tą domene przejmie jak jej nie opłacisz. Gdy mowa o cenach to mówimy o rejestratorze.
Jak tak kombinujesz byle nawet niskiej ceny za odnowienie nie zapłacić to xD Pomyśl @szymski1 w jaką januszerke sie pchasz xd
  • Odpowiedz
@Rynia: Domena nie wróci do puli wolnych domen od razu - niektórzy się wycwanili i później dostaniesz jedynie ofertę zakupu kilka razy drożej niż cena zakupu. Musi wtedy odleżeć - czasem wieloma miesiącami. To 80 zł na rok - nie wiem nad czym się zastanawiać.
  • Odpowiedz
  • 0
@Entroop: xD albo nie xD, ja po prostu nie znam się na tym i chcę wiedzieć na przyszłość, że lepiej od razu dać trochę więcej za 3 lata z góry np. niż potem przedłużać co rok za więcej hajsu :D
A sama stronka to żadna żyła złota więc trochę mi to lotto czy będzie wisieć czy też nie, robię na razie eksperymenty for fun. I dzięki za opinię, bo już
  • Odpowiedz
@Entroop: Mnie też kiedyś subdomenę udostępniono na cele własnych projektów. Mowa o latach, kiedy to jeszcze kieszonkowego nawet nie dostawałem. Trochę to dziwnie może niekiedy wyglądać, w zależności jaką dobroczyńca ma domenę. Ja na przykład miałem coś w stylu szymski.adamxdowski.pl, jednakże do celów nauki i tworzenia hobbystycznych projektów, może się to przydać. Ale to raczej wszystkie zastosowania.
  • Odpowiedz
  • 0
@szymski1: @hevelx @hevelx ogólnie ja się uczę dopiero więc każda informacja jak najbardziej potrzebna.
Już rozumiem o co chodzi z subdomeną, dzięki wielkie za taką opcję, ale po prostu będę przedłużał swoją, bo z tego co pisze Entroop nie opłaca się jej tracić, a hevelx pisze, że mój koszt to tania opcja
  • Odpowiedz
@Rynia lepiej kupić tam gdzie masz. pierwszy rok 20, a drugi 50 niz tsm gdzie pierwszy rok masz 1zl a drugi 120.
Polecam ovh do domen.

Zniżkę na pierwszy rokpotraktuj jako test, jeśli cos ci wypali pod tym adresem to potem plac ile kaza a jeśli nie to zapominasz o domenie i nie ma problemu
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1: @Entroop @szymski1 @hevelx @zibizz1 a możecie ze swojej strony polecić polskiego dostawcę domen? Ogólnie robię sam research, ale każda pomoc i wskazówka jest na wagę złota :) Czy jeżeli zależy mi na wysokim pozycjonowaniu strony to czy wybór rejestratora ma jakikolwiek na to wpływ?

Ma ktoś jakieś dobre tutoriale na pozycjonowanie stron www?
  • Odpowiedz
@Rynia: Home.pl, nazwa.pl, cyberfolks, ovh - poza ceną i interfejsem chyba niewiele się różnią. Nie ma to znaczenia przy pozycjonowaniu. Jeśli raczkujesz - szukaj dostawcy którego panel wyda się intuicyjny przy ewentualnej konfiguracji i który oferuje jakiś zakres pomocy technicznej. Do własnej strony oczywiście potrzebujesz nie tylko domeny ale i serwera/hostingu, a później to wszystko skonfigurować.
  • Odpowiedz