Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci

Liczba firm operujących na rynku spada. Głównie też z tego powodu, że firmy nie są przyzwyczajone do zabiegania o inwestora i czasami zadziwiają nas rozmowy z firmami kiedy widać, że te firmy nadal oczekują, że to klient musi zabiegać o tą firmę, a nie odwrotnie i uważają, że tych zamówień będzie i tak dostatecznie dużo. Kiedy przychodzi taki listopadowy krach jak teraz no to wszyscy są zdziwieni. Jeżeli rozmawiamy, pytamy je to niektórzy nie mają nawet swoich stron internetowych niektórzy w ogóle nie prowadzą żadnej reklamy, właściwie uważają, że to się gdzieś tam roznosi pocztą pantoflowową, a jak się nie roznosi to po prostu zamykają działalność i tyle.

Witamy "przedsiębiorców" z branży budowlanej w gospodarce wolnorynkowej w 21 wieku. Kto to widział prowadzić działalność na rynku kupującego.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

niektórzy nie mają nawet swoich stron internetowych niektórzy w ogóle nie prowadzą żadnej reklamy

@kdgc: niektórzy też nie prowadzili wcale zarejestrowanej działalności, tylko wszystko robili na czarno, a w razie problemów zawijali się z placu boju i nie odbierali telefonów

dobrze, że tę patologię czeka korekta. Z własnych doświadczeń budowlanych i potem wykończeniowych mam koszmary po dziś. Nigdy nie czułem takiego upokorzenia jak w czasie błagania ekipy, by w ogóle
  • Odpowiedz
@Iskaryota: widac ze nie ściemniasz. Miałem tak samo. Robota zrobiona jako tako za konkretne pieniądze. Taki zbychu z budowlanki to sobie spokojnie 20k msc wykręca. 240k na rok. To są dla ludzi nawet z it astronomiczne pieniądze. Za mieszanie betonu
  • Odpowiedz
@kdgc: Robie teraz elewacje na domu rodziców. Jakież było zdziwienie majstra jak po raz nty miał powiedziane, że ma wystawić fakture. Oczywiście od początku była mowa o fakturze, od początku pytałem, czy ceny, które mi podaje to są netto czy brutto a jak pół domu zrobił i znowu usłyszał słowo "faktura" to się okazało, że on nawet firmy nie ma zarejestrowanej a cena, która mi wyliczył to oczywiście netto. No
  • Odpowiedz
@GOHAN: cyk donosik do skarbówki i krótko. Wez nagraj jak pieniądze dostaje za etap roboty i dojedz dziada. Alno Powiedz ze w takim razie placisz - 35%, bo nie musi placic liniowki ani vatu. A jeśli nie to dojazd do skarbówki , zeby przyjechali go dojechać na goracym uczynku, no i to samo z państwowa inspekcja pracy, i niech on i jego rodzina odpowiedzą za okradanie Polaków pracujących i uczciwie
  • Odpowiedz
@kdgc: budowalem dom 2021-2024, rozpoznanie rynku robilem juz w 2020. W 2020 jak ktos w ogole odebral i laskawie odburknal dwa slowa ze nie ma czasu to byl sukces. W 2021-22 "ok podjade na wycene", 2023-24 juz "prosze pana oczywiscie podjedziemy jak sie tylko da". Oczywiscie firmy typu "ja nie podpisuje umow" zaznaczane na czerwono i dodawane do czarnej listy po pierwszym telefonie. Ale calkowicie rozumiem wpisy np. @Iskaryota
  • Odpowiedz