Wpis z mikrobloga

Cześć, buduję swój dywidendowy, długoterminowy portfel i szukam 2-3 spółek, które mógłbym dorzucić do trzonu swojego portfela i dokupować co miesiąc za niewielkie kwoty. Posiadam aktualnie Kruk, XTB, Kęty i bardziej ryzykownie TEXT. Zależy mi na tym, żeby spółka miała perspektywę na przyszły rozwój, dlatego odpadają spółki pokroju PZU czy Orlen. Mam też awersję do banków i deweloperki ale to nie jest aż tak istotne. Pozycje mogą być trochę bardziej ryzykowne, bo mam 19 lat a w tym wieku powinno się chyba bardziej ryzykować z inwestycjami. Byłbym wdzięczny za wszystkie wskazówki od bardziej doświadczonych i życzę wszystkim na tagu zielonego wigu jutro :)
#gielda #inwestycje #dywidenda
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@drcwkk: PZU bym nie skresila, spolka historycznie o najmniejszej zmiennosci i ma naprawdę dobra historię dywidendowa.

z dywidendowych spolek, to pomysl o różnych asseco, ambra tez placi dywidendy co roku, moze lpp?
z deweloperki moze develia.
z bankow to citi/santander
  • Odpowiedz
spółka miała perspektywę na przyszły rozwój, dlatego odpadają spółki pokroju PZU

@drcwkk: niedawno PZU przedstawił strategię na najbliższe lata i wygląda to bardzo obiecująco ale żeby o tym wiedzieć trzeba przeczytać kilka stron ale po co jak lepiej przeczyć na wykopie że ssp to g---o. Kurtyna. Powodzenia xD.
  • Odpowiedz
@drcwkk: PZU i Orlen to stabilne spółki, a zawsze warto mieć taką w portfelu. Zobacz sobie Wittchen, bo jest promocja, Mirbud to spółka z dużym potencjałem ale dywidendy ma aktualnie niskie bo wszystko ładuje w rozwój. Jakiś bank sobie wrzuć typu PKO lub Citi, bo póki nie obniża stoopek to banki będą robiły chore pieniądze, a na obniżenie póki co się nie zapowiada. No i deweloper - Develia jest tania,
  • Odpowiedz
@sqrvol: Ale już ogłosili, że na przyszły rok dywidendy nie przewidują. Imo grubo poszli w inwestycje więc może na long term ma to sens.

@StdPtr Wittchen fakt tani ale wypłacanie dywidend wspieranych kredytem wydaje się co najmniej zastanawiające.
  • Odpowiedz