Wpis z mikrobloga

Jak myślicie, czy jeżeliby jarek wygrał wybory i to jarek rządził zamiast tuska, to ile dzisiaj wynosiłyby stopy procentowe? Były by już po obniżkach? Jeżeli tak - to o ile?

Często słychać opinie, że glapczajd specjalnie nie obniża stóp procentowych, żeby uprzykrzyć tuskowi życie. Sam nie wiem co o tym myśleć, bo z jedne strony są takie opinie, a z drugiej strony mamy Panią Tyrowicz (specjalnie z dużej), która regularnie co spotkanie RPP zgłasza propozycję podnoszenia stóp procentowych o 2pp. Pani Tyrowicz (specjalnie z dużej) jest przecież spod skrzydła tuska, także tym bardziej te teorie mają mało sensu, bo ludzie spod skrzydła tuska powinni raczej co miesiąc składać wniosek o obniżenie stóp procentowych, jest tam ich kilku i wtedy medialnie przekaz byłby bardzo prosty; dobre PO chce obniżyć stopy i ulżyć ludziom, ale zły PIS i glapa nie pozwalają.

Także albo tam są jakieś szachy 20D, albo nawet jeśliby teraz rządził jarek, to stopy byłyby na identycznym poziomie.

#nieruchomosci #mieszkanie #gielda #ekonomia #inflacja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@haha123 ja myślę, że tam jest poziom myślenia na zasadzie - głupie ludzie wszytko łykną. W pisie byłaby grana narracja jako inflacja 5% jest ok. Nominalnie można się pochwalić, że co roku więcej zbieramy podatków od złodziejów przedsiębiorców, co roku można dodawać podwyżki 5% emerytom, potem nauczycielom i po kolei budzetowce. Jak ktoś daje podwyżki to jest dobrym człowiekiem a jak to tam dalej działa to już nikogo nie interesuje.
  • Odpowiedz
@haha123: mysle, ze troche by obnizyl, ale to nie byloby nic decydujacego o rynku, cos miedzy 50 a 100 pp, nizej raczej nie. A czy ten 1% w obecnym otoczenieu z 5,75 na 4,75 to jest jakis katalizator?.... no nie, to jest dalej dosc duzo - tylko nie chodzi o to, ze stopa wysoka, tylko mieszkanai drogie. A przeciez mieszkania maja cene umowna. Stopa glowna - no to nie jest
  • Odpowiedz
@haha123: Sądzę, że byłoby podobnie. PO jak i PIS pcha na rynek masę kasy 800+ itp przez co inflacja nie może spaść. Sądzę, że gdyby rządził PIS to przed wyborami prezydenckimi byłoby 0,25-0,5% mniej.
  • Odpowiedz
@haha123: To ja mam pytanie z grubszej rury, jak zachowałby się rząd PO w stosunku do pandemii i wojny na Ukrainie? Bo mam wrażenie, że dla dobra nas zrobiliby to, co umieją robić najlepiej, czyli nic.
  • Odpowiedz