Wpis z mikrobloga

Chciałem mieć pomiar temperatury w paru pomieszczeniach w #homeassistant - i w zasadzie tu się zaczęło moje eksperymentowanie z #zigbee
Kupiłem takie - kilka sztuk, tanio było to czemu nie ;)

https://www.aliexpress.com/item/1005006030373016.html

W komentarzach ludzie piszą, że działa dobrze z ZHA. Tymczasem u mnie - wykrywa go, a potem pojawia się to wśród urządzeń ZHA... jako jakieś niewiadomoco.

Informacje o urządzeniu
TS0601
producent: TZE204upagmta9
Zigbee info
IEEE: a4:c1:38:3a:58:06:58:37
Nwk: 0xe85c
Device Type: EndDevice
LQI: 160
RSSI: -60
Ostatnio widziane: 2024-12-08T15:00:39
Źródło zasilania: Battery or Unknown

Nie ma danych o baterii, temperaturze czy wilgotności.
Trochę pogrzebałem w sieci i przewija się temat #zigbee2mqtt - i szczerze mówiąc trochę nie rozumiem, dlaczego zigbee2mqtt sobie z nim radzi a natywny ZHA już nie. To nie jest kwestia przypisania tego urządzenia do odpowiedniej kategorii czy coś?

No i skoro o zigbee2mqtt mowa, to teraz pytanie: mam oficjalnego dongla ZBT-1, czy to oznacza że muszę skasować wszystkie urządzenia Zigbee, usunąć integrację ZHA, dodać zigbee2mqtt i za jego pośrednictwem wszystko ponownie dodać?

A może ktoś poleci termometr który by był wiarygodny i działał dobrze natywnie z ZHA?

#automatykadomowa #smarthome
enron - Chciałem mieć pomiar temperatury w paru pomieszczeniach w #homeassistant - i ...

źródło: Zrzut ekranu 2024-12-8 o 15.07.55

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@enron: ZHA to "zuo" i im szybciej przejdziesz na Z2M, tym lepiej dla Twoich nerwów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poza tym dla innych zabawek wsparcie jest w Z2M dodawane znacznie szybciej.

Tak, żeby zmienić kontroler zigbee, orasz wszystko i dodajesz od nowa w Z2M. I tu dam Ci zagwozdkę: nie lepiej kupić termometry z bluetooth, wpiąć sobie po jednym ESP32 per kondygnacja, ustawić BT proxy i
  • Odpowiedz
dlaczego zigbee2mqtt sobie z nim radzi a natywny ZHA już nie

@enron: wielokrotnie tu pisałem pod tym tagiem, że ZHA ma gorsze wsparcie.

Wyszedł soft z zigbee, przerobiłem jednego na próbę (nieodwracalnie póki co) i... leży w szufladzie, bo baterie żarło w miesiąc

@testuser: nie strasz ludzi, mam termometry na Zigbee i chodzą po blisko rok na małych bateriach.
  • Odpowiedz
nie strasz ludzi, mam termometry na Zigbee i chodzą po blisko rok na małych bateriach.

@mirekwirek: może te, które fabrycznie z zigbee wychodzą, przerobiłem swój z BT na zigbee i bateria poszła w miesiąc. Pozostałe, z tego samego opakowania, nadal mają po >50% w takich samych termometrach latających po BT.

EDIT: sporo też zależy od LQI - pewnie było by lepiej, jakbym kilka routerów zamontował, ale nie chce mi się
  • Odpowiedz
Miałem z 8 szt. tych LYWSD03MMC od Xiaomi

@testuser: a to nie jest też problem z tym, że xiaomi podobno nie trzyma się żadnego standardu i ich sprzęty tak naprawdę dobrze to działają jedynie z ich aplikacjami/bramkami a z resztą to tak średnio? Dużo widzę narzekań na xiaomi na forum ha właśnie przez to
  • Odpowiedz
@ZdeformowanyKreciRyj: bramki Xiaomi pozbyłem się jakieś 2 lata temu, m. in. przez to, że po zmianie sieci z bieda-TP-Linka na Mikrotik zauważyłem, że bramka mocno "gadatliwa" jest, a ja wszystko lokalnie miałem pospinane. Niby mogłem to przyciąć na FW, ale ch.j wie, czy nie stała by się cegłą albo punktem wejścia jakiegoś ciekawskiego sąsiada do mojej sieci.

Przepiąłem wszystko na BT proxy (ESP32 podpięte USB do routerów jako zasilanie), wszystko
  • Odpowiedz
  • 0
@enron: ZHA to "zuo" i im szybciej przejdziesz na Z2M, tym lepiej dla Twoich nerwów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poza tym dla innych zabawek wsparcie jest w Z2M dodawane znacznie szybciej.

Czyli byłem frajerem, kusząc się na oficjalnego sticka zamiast na jakąś taniochę za ułamek ceny (,) Trochę chała, że tak to reklamują dając w zasadzie gorszą obsługę niż z2mqtt ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Czyli byłem frajerem, kusząc się na oficjalnego sticka zamiast na jakąś taniochę za ułamek ceny

@enron: trochę tak ale tylko trochę. To nie tak, że ten skyconnect (teraz zbt-1) to jakiś zły stick. Tam w środku siedzi EFR32MG21 czyli jeden z nowszych i bardziej obiecujących chipów i inne koordynatory z nim nie są aż tak dużo tańsze, taki sonoff zbdongle e czy slzb-07 chodzą obecnie w granicach 90-100zł. Po prostu
  • Odpowiedz
Czyli byłem frajerem

@enron: nie, nie byłeś - tak, jak wspomniał @ZdeformowanyKreciRyj, to tylko hardware i to całkiem udany. W tym tkwi siła HomeAssistant - na 1 problem masz przynajmniej 2 rozwiązania (ZHA lub Z2M)

a wtedy czym się obsługuje? Jakiś stick BT czy coś?

Cała magia tkwi w bluetooth proxy - rozkładasz sobie po domu moduły ESP32 z zainstalowanym odpowiednim wsadem. Zasila się je przez USB. Każde ESP32 ma bluetooth
  • Odpowiedz
  • 0
@testuser: ja akurat dom mam dość dobrze owifiowany ( ͡º ͜ʖ͡º) bo na każdym piętrze jest AP Omada. Ale niechęć do IOT po Wifi wynika nie tylko z tego, że musiałbym mieć wszystko zasilane po kablu (niby bym mógł), ale bardziej z faktu że prawie wszystkie sprzęty tego typu nie działają lokalnie tylko pakują się do rozmów przez chmurę. Paranoikiem nie jestem, ale nie jestem
  • Odpowiedz