Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +191
Najlepsza praca aktualnie? Żadna, o której pisali na wykopie. Żaden hehe programista 15k, żaden freelancer, żadna działalność.
Najlepsza fucha obecnie to lekarz i nawet z tym nie dyskutujcie.
Przychodzi ktoś przeziębiony - Neosine, coś na nos/gardło/kaszel i spadaj
Przychodzi ktoś z anginą, zapaleniem - antybiotyk i spadaj
Przychodzi ktoś z problemami żołądkowo-jelitowymi - IPP i spadaj
Przychodzi ktoś z problemami o podłożu psychosomatycznym - jakaś pregabalina i spadaj
Najlepsza fucha obecnie to lekarz i nawet z tym nie dyskutujcie.
Przychodzi ktoś przeziębiony - Neosine, coś na nos/gardło/kaszel i spadaj
Przychodzi ktoś z anginą, zapaleniem - antybiotyk i spadaj
Przychodzi ktoś z problemami żołądkowo-jelitowymi - IPP i spadaj
Przychodzi ktoś z problemami o podłożu psychosomatycznym - jakaś pregabalina i spadaj
źródło: 483C498D-80D4-43D5-BA0F-B837DD8E0B3E
Pobierz
Frezer_02 +459
#psiarze
Behawiorystka o swoich niektórych niezbyt rozumnych klientach
Behawiorystka o swoich niektórych niezbyt rozumnych klientach
źródło: temp_file2876744505562055739
Pobierz

Kupiłem takie - kilka sztuk, tanio było to czemu nie ;)
https://www.aliexpress.com/item/1005006030373016.html
W komentarzach ludzie piszą, że działa dobrze z ZHA. Tymczasem u mnie - wykrywa go, a potem pojawia się to wśród urządzeń ZHA... jako jakieś niewiadomoco.
Informacje o urządzeniu
TS0601
producent: TZE204upagmta9
Zigbee info
IEEE: a4:c1:38:3a:58:06:58:37
Nwk: 0xe85c
Device Type: EndDevice
LQI: 160
RSSI: -60
Ostatnio widziane: 2024-12-08T15:00:39
Źródło zasilania: Battery or Unknown
Nie ma danych o baterii, temperaturze czy wilgotności.
Trochę pogrzebałem w sieci i przewija się temat #zigbee2mqtt - i szczerze mówiąc trochę nie rozumiem, dlaczego zigbee2mqtt sobie z nim radzi a natywny ZHA już nie. To nie jest kwestia przypisania tego urządzenia do odpowiedniej kategorii czy coś?
No i skoro o zigbee2mqtt mowa, to teraz pytanie: mam oficjalnego dongla ZBT-1, czy to oznacza że muszę skasować wszystkie urządzenia Zigbee, usunąć integrację ZHA, dodać zigbee2mqtt i za jego pośrednictwem wszystko ponownie dodać?
A może ktoś poleci termometr który by był wiarygodny i działał dobrze natywnie z ZHA?
#automatykadomowa #smarthome
źródło: Zrzut ekranu 2024-12-8 o 15.07.55
PobierzTak, żeby zmienić kontroler zigbee, orasz wszystko i dodajesz od nowa w Z2M. I tu dam Ci zagwozdkę: nie lepiej kupić termometry z bluetooth, wpiąć sobie po jednym ESP32 per kondygnacja, ustawić BT proxy i
@enron: wielokrotnie tu pisałem pod tym tagiem, że ZHA ma gorsze wsparcie.
@testuser: nie strasz ludzi, mam termometry na Zigbee i chodzą po blisko rok na małych bateriach.
@mirekwirek: może te, które fabrycznie z zigbee wychodzą, przerobiłem swój z BT na zigbee i bateria poszła w miesiąc. Pozostałe, z tego samego opakowania, nadal mają po >50% w takich samych termometrach latających po BT.
EDIT: sporo też zależy od LQI - pewnie było by lepiej, jakbym kilka routerów zamontował, ale nie chce mi się
@testuser: a to nie jest też problem z tym, że xiaomi podobno nie trzyma się żadnego standardu i ich sprzęty tak naprawdę dobrze to działają jedynie z ich aplikacjami/bramkami a z resztą to tak średnio? Dużo widzę narzekań na xiaomi na forum ha właśnie przez to
Przepiąłem wszystko na BT proxy (ESP32 podpięte USB do routerów jako zasilanie), wszystko
Czyli byłem frajerem, kusząc się na oficjalnego sticka zamiast na jakąś taniochę za ułamek ceny (╯︵╰,) Trochę chała, że tak to reklamują dając w zasadzie gorszą obsługę niż z2mqtt ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@enron: trochę tak ale tylko trochę. To nie tak, że ten skyconnect (teraz zbt-1) to jakiś zły stick. Tam w środku siedzi EFR32MG21 czyli jeden z nowszych i bardziej obiecujących chipów i inne koordynatory z nim nie są aż tak dużo tańsze, taki sonoff zbdongle e czy slzb-07 chodzą obecnie w granicach 90-100zł. Po prostu
@enron: nie, nie byłeś - tak, jak wspomniał @ZdeformowanyKreciRyj, to tylko hardware i to całkiem udany. W tym tkwi siła HomeAssistant - na 1 problem masz przynajmniej 2 rozwiązania (ZHA lub Z2M)
Cała magia tkwi w bluetooth proxy - rozkładasz sobie po domu moduły ESP32 z zainstalowanym odpowiednim wsadem. Zasila się je przez USB. Każde ESP32 ma bluetooth