Mireczki, możecie polecić jakiś plan treningowy w #zwift dla początkującego? Chciałbym przez zimę mocno poprawić swoje osiągi zarówno jak chodzi o pokonywane odległości jak i o tempo. Obecnie najwięcej zrobiłem 50km w 1h50min. #rower #szosa #trenazer
@Skyler Najbardziej uniwersalny i chyba najlepszy jest Build me up. Tylko test FTP zrób porządny i później dla pewności Zone Benchmarking. Reszta nie dawała mi takich efektów.
@Najmilszy_Maf1oso: build me up dla początkującego to imo ostry zajazd @Skyler ja bym zaczął na twoim miejscu od ftp builder, masz tam dużo z2 i po ukończeniu tego możesz wziąć jakiś ambitniejszy plan typu właśnie build me up
@Skyler: Jeździj z1/z2 ile tylko możesz wysiedzieć, zrób sobie raz jazdę pod progiem kilka razy x 6-15 minut, rób to do marca regularnie, jedz dużo białka i odpowiednio dużo węglowodanów, śpij ile wlezie i będzie cacy ;)
@Skyler: ja kolego zacząłem od FTP Builder i jestem bardzo zadowolony. FTP z 238 -> 250. Teraz jestem na Bulid Me Up i po pierwszym tygodniu stwierdzam, że chyba za ciężki ale zobaczymy dalej
Dzięki za odpowiedzi! Sory, że tak późno odpowiadam, ale parę godziny po wpisie złapała mnie grypa i zupełnie o tym zapomniałem, a treningi będą musiały niestety poczekać. ( ͡°ʖ̯͡°) Parę pytań: 1. Który test FTP najlepiej zrobić? 2. Strefa z2 w sensie mocy czy tętna? Niestety tętno mam dość wysokie
@Skyler: 1. Ja robiłem ten "długi", czyli całość trwała coś pomiędzy 40-60min (nie pamiętam dokładnie). Można też robić na podjeździe The Grade. W necie czytałem by omijać Ramp test , bo zakłamuje wyniki 2. Ja sobie robię treningi Z2 na mocy. U mnie to jest w przedziale 160-180W. Po tętnie nie mam jak, bo dopiero na gwiazdkę dostanę urządzenie do pomiaru :) 3. Nie mam pojęcia, więc się nie wypowiadam
@Skyler: 1. Nie ma znaczenia jaki, dla osób zaczynających przygodę z treningiem na mocy ważne jest „jakieś” odniesienie. Poza tym test FTP służy tylko (albo aż) do ustawienia stref treningowych. 2. W teorii na mocy ale druga strefa ma dużą rozpiętość. Staraj się przebywać w drugiej strefie mocy i nie wchodzić PONAD drugą strefę tętna jednocześnie. 3. Białko 1,4-1,8g. Teraz dwie szkoły: tłuszcze „wysoko” czyli 1,2-1,5g i reszta w węglowodany
@criginold: @Poemat Dzięki za opowiedzieć. ;) 1. Wszystkie trwają podobnie. :D Zrobię w takim razie Ramp Test i Zone Benchmarking bo to są pierwsze ćwiczenia z cyklu FTP Builder. 2. A da się gdzieś sprawdzić jakie konkretnie wartości mocy to dla mnie druga strefa? Wiem, że w Zwifcie w lewym górnym rogu wyświetla się w której jadę strefie, ale da się zobaczyć jakie to są konkretnie widełki?
@Poemat: pojeździłem trochę w Z2, ale problem jest taki, że dziennie nie mam dużo czasu na jeżdżenie i w takiej z2 w godzine zrobię 20 parę kilometrów. Nie lepiej ćwiczyć intensywniej czyli jechać normalnym tempem i zdobić w tym samym czasie pod 40km?
@Poemat: wiem, wiem kilometry podałem tylko w celu zobrazowania. W takim razie inaczej - lepiej jeździć godzinę ze średnią 120w i 130bpm tym samym będąc w strefie Z2 o której piszesz, czy lepiej jeździć godzinę ze średnia 150w i 160bpm bo tak też dam radę, tylko ze to już jest Z3.
#rower #szosa #trenazer
@Skyler jak używasz garmina to masz gotowe plany
Reszta nie dawała mi takich efektów.
@Skyler ja bym zaczął na twoim miejscu od ftp builder, masz tam dużo z2 i po ukończeniu tego możesz wziąć jakiś ambitniejszy plan typu właśnie build me up
Dzięki za odpowiedzi! Sory, że tak późno odpowiadam, ale parę godziny po wpisie złapała mnie grypa i zupełnie o tym zapomniałem, a treningi będą musiały niestety poczekać. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Parę pytań:
1. Który test FTP najlepiej zrobić?
2. Strefa z2 w sensie mocy czy tętna? Niestety tętno mam dość wysokie
1. Ja robiłem ten "długi", czyli całość trwała coś pomiędzy 40-60min (nie pamiętam dokładnie). Można też robić na podjeździe The Grade. W necie czytałem by omijać Ramp test , bo zakłamuje wyniki
2. Ja sobie robię treningi Z2 na mocy. U mnie to jest w przedziale 160-180W. Po tętnie nie mam jak, bo dopiero na gwiazdkę dostanę urządzenie do pomiaru :)
3. Nie mam pojęcia, więc się nie wypowiadam
2. W teorii na mocy ale druga strefa ma dużą rozpiętość. Staraj się przebywać w drugiej strefie mocy i nie wchodzić PONAD drugą strefę tętna jednocześnie.
3. Białko 1,4-1,8g. Teraz dwie szkoły: tłuszcze „wysoko” czyli 1,2-1,5g i reszta w węglowodany
Dzięki za opowiedzieć. ;)
1. Wszystkie trwają podobnie. :D Zrobię w takim razie Ramp Test i Zone Benchmarking bo to są pierwsze ćwiczenia z cyklu FTP Builder.
2. A da się gdzieś sprawdzić jakie konkretnie wartości mocy to dla mnie druga strefa? Wiem, że w Zwifcie w lewym górnym rogu wyświetla się w której jadę strefie, ale da się zobaczyć jakie to są konkretnie widełki?
W takim razie inaczej - lepiej jeździć godzinę ze średnią 120w i 130bpm tym samym będąc w strefie Z2 o której piszesz, czy lepiej jeździć godzinę ze średnia 150w i 160bpm bo tak też dam radę, tylko ze to już jest Z3.
Łap tutaj ciekawy wątek, przeczytaj dokładnie wraz z komentarzami: https://www.reddit.com/r/Velo/s/Cyp36trzkp