Wpis z mikrobloga

Każdy reżim, nawet Assada jest dobry, bo trzyma ich silną ręką. Teraz to dopiero się zacznie. Klany, plemiona, sekty religijne i się będą naparzać
Tak jest od tysięcy lat. Nawet Rzymianie mieli problem z Bliskim Wschodem.
#syria
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ggs-hg jedno pytanie - jesteś tu Stiepan służbowo? Nikt nie płacze i nie będzie płakał za Putinem. Jak nie wiesz jak działa Bliski Wschód i czym kończyły się ostatnie upadki dyktatorów to nic na to nie poradzę
  • Odpowiedz
@rusin: z opowiadań ludzi którzy wtedy byli przy sterach słyszałem, że nikt nie miał pomysłu co zrobić z arsenałem nuklearnym. "Ułożenie" się po rozpadzie zostawili Rosjaną głównie z tego powodu. Zresztą bazując na tym co na konferencjach specjalisci od atomistyki rosysjcy mowili w latach 90tych to cholera wie jak dokładnie zostało to podzielone, dopiero ekipa Putina zaczela zliczac sprawdzac i ogarniac to a i tak wg doniesien nie wiadomo ile
  • Odpowiedz
@Cipkozaur: Przyjmował ze szczerą radością i jeszcze szczerszym uśmiechem. Dobrze wiedział że po Ruskich będzie z nich strzelał do Amerykanów. Dzisiaj już wiemy że Amerykanie też to wiedzieli i rząd USA był ostrzegany przez trzyliterowe agencje kim jest Osama.
W Syrii to samo. Dżihadyści są nazywani wolnościową opozycją. Co złego może się stać:D
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka:

Czy ty myślisz, że w Europie było jakoś szczególnie inaczej przez tysiące lat? Kiedy tylko porządek społeczny i władza państwoawa słabły, to ludzie brali się za łby, patrz rabacje, rewolucje, pogromy i rzezie jeszcze w XX wieku.

Jeszcze jakieś 40 lat temu mój tata miał w woju kolegów z jakichś wioch, którzy całymi dniami planowali co zrobią z facetami z jakiejś innej wiochy na przepustce. XD A demokracja jest.
  • Odpowiedz
@Okajri: do was nie dociera, że ludzie na świecie nie są tacy sami jak my? Inni są Afrykańczycy, inne są plemiona arabskie, jeszcze inni będą Azjaci, a nawet Ukraińcy mają całkowicie odmienną mentalność od Polaków.

Nie, demokracja nie jest jedynym, najwspanialszym systemem. Do demokracji trzeba mieć kompatybilne społeczeństwo. W Rosji demokracja nie działa, bo muszą mieć cara. W Chinach muszą mieć cesarza. Na bliskim wschodzie muszą urządzać awantury bo mają
  • Odpowiedz
Jestem zdania, że w Rosji mogliśmy mieć teraz w miarę normalne europejskie państwo, gdyby po upadku ZSRR dołożono więcej starań i bardziej strukturalnie sypnięto kasą zamiast tylko "robić biznes" z kimkolwiek kto akurat jest przy korycie.

@rusin: Tylko większość Rosjan tego nie popiera, a demokracja wyglądała tak a nie inaczej w Rosji w latach 90. ponieważ każdy system polityczny jest odzwierciedleniem społeczeństwa, nie sprowadzałbym wszystkiego do pieniędzy. Kasę nawet sypnęło
  • Odpowiedz