Wpis z mikrobloga

Mirki, zaczynam się bawić #homeassistant i spodobało mi się na tyle, że kupiłem oficjalnego dongla do #zigbee (ZBT-1) i na bieżąco uzupełniam sobie urządzenia kompatybilne z Zigbee.
Z niektórymi jest sprawa banalna - np. sterowane wtyczki po prostu działają jak należy, tak samo bateryjny czujnik ruchu działa doskonale, czy bateryjny kontaktron (miłe zaskoczenie, że przy okazji bada też poziom naświetlenia).
Ale już przy przekaźnikach zaczyna być pod górkę.
To znaczy - bez problemu da się je sparować, ale nijak nie jestem w stanie ich konfigurować ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Konkretniej - mam np. beznapięciowe (NO/NC) przekaźniki 1CH i 4CH, takie jak na zdjęciu. Po podłączeniu działają, można nimi jak najbardziej sterować. Ale są rzeczy które nie działają tak jakbym chciał:

1. Przełącznik 1CH ma wejście na fizyczny przycisk, zwierający L i S1. Ale on działa wyłącznie na zasadzie takiej jak zwykły włącznik, czyli włączony zwiera i tyle. Ja natomiast chciałbym, żeby zamiast zwykłego włącznika podłączyć taki dzwonkowy, który pojedynczym zwarciem by zmieniał stan na ON/OFF.
2. Przełącznik 4CH kupiłem do sterowania bramą i garażem. O ile przyciskiem "mode" na nim mogę zmienić tryb na taki, gdzie przez chwilę dany przekaźnik jest zwarty, to niestety nie jestem w stanie zmienić czasu zwarcia - jest to jakieś pół sekundy. O ile brama/garaż tym się zadowoli, to chcę tym sterować też bramką, ustawiając by styki były zwarte przez np. 5 sekund.

Mam bardzo podobne urządzenia podłączone do aplikacji Tuya przez wifi i tam można spokojnie skonfigurować jak dokładnie ma działać dany przekaźnik. Podejrzewam, że gdybym kupił bramkę Zigbee dla Tuya to by było podobnie... ale ja nie chcę żeby sterowanie przekaźnikami odbywało się jeszcze za pośrednictwem Tuya skoro mogę mieć to wszystko w LANie. Pomijam już że wtedy wydatek na ZBT-1 by był wyrzuceniem pieniędzy w błoto ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Próbowałem coś zdziałać, wchodząc w rekonfigurację urządzenia i "Zarządzaj urządzeniem Zigbee" - jest tam sporo klastrów które wydają się być tym o co mi chodzi. Np. w tym jednokanałowym jest coś takiego jak TuyaZBExternalSwitchTypeCluster - można ustawić tam wartość 0 (która po odczytaniu jawi się jako "Toggle", czyli niby to czego bym chciał) albo 1 (po odczytaniu jako "State", diabli wiedzą co to znaczy), inne wartości zwracają błąd.

Przy czterokanałowym w zasadzie wszystko wygląda podobnie. Mogę zmieniać tylko TuyaZBExternalSwitchTypeCluster między 0 a 1, co ciekawsze mimo że każdy z klastrów jest powtórzony 4 razy (endpoint 1..4) to tylko endpoint1 np. potrafi pokazać stan, pozostałe pokazują None. Jednocześnie jakoś HA sobie z nim radzi - wyświetla bezbłędnie stan przycisków, steruje każdym z nich itd.

Czy coś przegapiłem, może kupiłem nie te urządzenia co trzeba? Choć np. jeśli chodzi o ten czterokanałowy to wszystkie na Ali są identyczne, mają jedynie wersje na 7-32VDC lub 100-250VAC. Nawet jeśli bym kupił bramkę Tuya, to jak z nią skonfiguruję te przekaźniki to pewnie potem parując je ponownie z HA przez ZBT-1 stracę tę konfigurację ()

Jakieś pomysły, porady? Aha, tak, szukałem w necie, 99,9% postów wyjaśnia jak działa parowanie i co robić jak się nie uda sparować, o ustawianiu trybów znalazłem cały jeden artykuł i sugeruje się w nim ustawianie danych które nie działają ¯\(ツ)/¯

#kiciochpyta #automatykadomowa #smarthome
enron - Mirki, zaczynam się bawić #homeassistant i spodobało mi się na tyle, że kupił...

źródło: a157f588fc5cae63da01ea7af2948c323293c619ed91782da081323da8f944f6

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@enron: zainstaluj dodatek node red, stwórz przycisk pomocnik i później automatyzacje w node red, która po wciśnięciu przycisku wlaczy przekaznik i po pół sekundy go rozłączy
  • Odpowiedz
Np. w tym jednokanałowym jest coś takiego jak TuyaZBExternalSwitchTypeCluster - można ustawić tam wartość 0 (która po odczytaniu jawi się jako "Toggle", czyli niby to czego bym chciał) albo 1 (po odczytaniu jako "State", diabli wiedzą co to znaczy), inne wartości zwracają błąd.

@enron:
https://github.com/zigpy/zha-device-handlers/blob/97413e3ec2e5fdbcd17239b810d573cec4d3964d/zhaquirks/tuya/__init__.py#L1103
interesuje cię teoretycznie wartość 0x02, czyli Momentary
  • Odpowiedz
  • 0
@noszu no i właśnie 0x02 zwraca błąd ( ͡° ʖ̯ ͡°)

... ale Momentary działa (ʘʘ)
Dzięki Ci dobry człowieku ()

A jakiś pomysł jak zarządzać czasami na tym czterokanałowym przekaźniku? Wiem, że mogę go przełączyć w zwykły tryb i włączyć, odczekać 5s i wyłączyć, ale fajnie gdyby dało się to ustawić w samym przekaźniku
  • Odpowiedz
  • 1
@leckimarcin czytam o tym node red i nadal nie rozumiem co ten dodatek zmienia Przecież mogę stworzyć scenę, gdzie włączam przekaźnik bramki, czekam 5 sekund i wyłączam.
  • Odpowiedz
  • 0
Poszukiwania rozpocząłbym od klastra TuyaZBOnOffAttributeCluster, atrybut ontime, komenda onwithtimedoff albo coś podobnego ¯(ツ)

@noszu: no właśnie mam teraz zagwozdkę, bo wydaje mi się że widziałem takie parametry... a teraz ich nie mogę znaleźć xD
Ale jak były, to nie działały - no i do tego nadal nie było ustawiania samego trybu, nie mówiąc już o tym że wszystko działało tylko dla "endpoint 1", a dla pozostałych nic.
  • Odpowiedz
  • 0
Poszukiwania rozpocząłbym od klastra TuyaZBOnOffAttributeCluster, atrybut ontime, komenda onwithtimedoff albo coś podobnego ¯(ツ)

@noszu: update: znalazłem ten atrybut, niestety działa dziwnie - w zasadzie ciężko stwierdzić czy to cokolwiek ustawia, w dodatku mam wrażenie że "walczy" on z trybem samego przekaźnika który np. chce zrobić "on-off" ( _) Nic to, zrobię to automatyką - choć wolałbym, żeby to przekaźnik wiedział jak ma działać a nie
  • Odpowiedz
  • 0
@enron: Nie lepiej już te duże przekaźniki spiąć po LAN albo WIFI i mieć coś co ma ESPHOME?

@SmartBobAutomatyka: nie do końca mi się uśmiecha dokładanie kolejnego elementu układanki i komplikowania wszystkiego. Tak samo trochę kręcę nosem na działanie po wifi - owszem, mam bardzo dobry zasięg wszędzie dzięki Omada i nawet wydzieloną osobną sieć dla IoT, ale jednak wifi to dodatkowy narzut danych, do tego tylko do
  • Odpowiedz
@enron wiesz co, sam ostatnio zacząłem ogarniać ha oraz bezpotencjalowe przekaźniki. Używam zigbee2mqtt. Kupiłem jeden bezpotencjalowy przekaźnik od tuya. Podłączyłem go do ha ale chyba był wadliwy - nie było możliwości ustawienia trybu przekaźnika w ha (dzwonkowy czy toggle - po prostu nie było takiej opcji w ha) i dodatkowo gdy był wybrany tryb żeby po zaniku zasilania był ustawiany w stan ON - to po wymuszeniu stanu OFF po sekundzie
  • Odpowiedz
  • 0
@tirirorero: jest loteria niestety, zwłaszcza że 99% wygląda tak samo. Mi już przekaźnik działa jak należy, teraz muszę tylko dokupić kontakty dzwonkowe zamiast schodowych tam, gdzie chcę z niego skorzystać. Dopiero raczkuję w HA i nie do końca jestem przekonany czy to co robię działa przypadkiem czy zgodnie z moimi zamiarami xD
  • Odpowiedz
@enron: urządzenia Tuya niestety mają to do siebie, że niezbyt trzymają się standardów Zigbee i implementują wszystko po swojemu ¯\(ツ)/¯

Może tutaj coś pomocnego wyczytasz: https://github.com/Koenkk/zigbee2mqtt/discussions/22191

A ESPHome to naprawdę fajna rzecz, polecam zgłębić, bardzo prosto możesz stworzyć "własny" firmware, w którym też możesz zaszyć sobie czasy onoff czy co tam tylko chcesz. U siebie też mam mix urządzeń na Zigbee i ESPHome, przy czym Zigbee to właśnie głównie bateryjne
  • Odpowiedz
@enron: Dokładnie to możesz zaszyć juz w epshome na poziome samej płytki a do HA wystawić tylko encje np. załącz, potem kolejność sekwencji płytka wykona już sama. Co do narzutu danych na WIFI to praktycznie jest zerowy, taki sterownik przez większość czasu praktycznie nic nie wysyła, co innego np. kamera po wifi która ciągle śle strumień video. Ale spoko tak tylko podpowiadam, możliwości jest dużo.
  • Odpowiedz