Wpis z mikrobloga

Żeberka. Styl azjatycki, pieczone, następnie grillowane w słodkiej, lekko kwaśniej glazurze ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
Po oczyszczeniu z błony żeberek należy przygotować mieszankę przypraw i bardzo dokładnie z każdej strony je nimi posypać.

Skład przypraw suszonych. Liczby są jednostką miary.
- słodka papryka 3
- kardamon 2
- czosnek suszony 2
- przyprawa do gyrosa z cząbrem 2
- cynamon 1
- imbir 1
- cukier puder 1
- pieprz 1
- sól 0,5

Żeberka przyprawione pieczemy zawinięte w folii aluminiowej w 125 stopniach przez 4 godziny. Po tym czasie kość powinna sama odchodzić jak po maśle.

Czas na glazurę. Skład:
- gęsty sos teriyaki (można zastąpić ciemnym sosem sojowym) 3 łyżki
- łyżka miodu rozpuszczonego w 100ml gorącej wody)
- papryka gochugaru 1 łyżka
- ocet ryżowy 1 łyżka
- olej sezamowy 3 łyżki
- szczypta soli

Upieczone już żeberka polewamy glazurą i wstawiamy na górną półkę z funkcją grill-pieczenie na ok. 10 minut 160 stopni.
#arinkaofood

#gotujzwykopem #foodporn #jedzenie
arinkao - Żeberka. Styl azjatycki, pieczone, następnie grillowane w słodkiej, lekko k...

źródło: 20241207_172428

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arinkao ładnie wyglądają, ale moim zeberkowym faworytem pozostają zawsze food emperorowe żebra california bbq style, najlepiej jakby się cukier muscovado dostało, ale dawno nie widziałem niestety, ale sama melasa+zwykły cukier też zdaje egzamin. Złoto i dobrze znosi odgrzewanie, zawsze jak robię to przynajmniej 2 albo i 3 paski bo to jednak trochę zabawy.
  • Odpowiedz