Wpis z mikrobloga

@JamesJoyce: z papieru nie korzystam, mam bidet, polecam, ale gdybym miał poważnie podejść do tematu to zacząłbym od kwestii bezpieczeństwa, która jest kluczowa, ponieważ jest mnóstwo rozwiązań, które nie spełniają podstawowych zasad chociażby w zakresie logowania, raportowania, aktualizacji, kontroli dostępu itd, a przecież nie chcesz aby Twoje życie było uzależnione od systemu nad którym ktoś inny może z łatwością przejąć kontrolę.
Zapoznając się z kwestiami bezpieczeństwa na pewno pewno poznasz
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: zamykanie zaworu wody po wykryciu przecieku, wyłączenie ogrzewania jeśli okna są otwarte, włączenie świateł na ruch, zamykanie rolet po zmroku etc oszczędzają czas i pieniądze
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ja p------e, nie słuchaj tego p---------a.

Weź sobie starego laptopa albo kup raspberry pi i do tego moduł od zigbee. Postaw sobie tam home assistanta i będziesz mógł się bawić ile chcesz. Działa to z większością urządzeń z Tuya, Xiaomi, Ikea i no name z chin.

Tutaj są jakieś poradniki jak zacząć, ale masa tutoriali jest na
  • Odpowiedz
  • 1
@JamesJoyce zależy co chcesz uzyskać oraz do czego to bedziesz używać, ja zaczalem od sysytemu shelly, czujniki, przekazniki, mierniki i w pol roku dorobilem sie 18 elementow. Czujnikow, zaworow, przekaznikow, zarowek, miernikow, termostatow etc. Super zabawa z apką, teraz to zintegrować z HA i porobić sceny dashboardy..
  • Odpowiedz
  • 0
@TomSz ustawiam sceny, harmonogramy termostatu w zależności od temperatury w pokojach, świateł, grzałek zintegrowanych z produkcją PV
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: jeśli open source to tylko home assistant. Integracja dosłownie ze wszystkim. Na YT znajdziesz sporo poradników. Ja ze swojej strony polecam HA w dockerze, supervised o ile dobrze pamiętam. Poznanie możliwości HA zajmie trochę ale daje sporo satysfakcji. Jeśli chcesz robić własne urządzenia to EspHome. Możesz kupić sobie płytkę prototypową np nodemcu i kilka czujników i spiąć to razem przy pomocy esphome. Takie urządzenia są wtedy automatycznie wykrywane w
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Można. Pytałeś się m.in. o repo nt. projektowania smart home. To wskazałem ogólnie repo, a konkretnego nie wskazałem, bo nie znam akurat tej dziedziny.
  • Odpowiedz