Wpis z mikrobloga

Wszyscy pchają się do miast wojewódzkich, bo tam jest praca. Dziesiątki tysięcy rocznie kończy jakąś księgowość, zarządzenie, filologię, IT, itp. Jeszcze więcej emigruje do top 5 miast, by pracować w biurze. Tymczasem już teraz AI zastępuje 20 osobowe teamy ludzi, oczywiście samo AI jeszcze nie jest w stanie robić nic samodzielnie, ale sterowane przez jednego specjalistę w swojej dziedzinie, jak najbardziej. Na kanale "przygody przedsiębiorców" widziałem już kilka wywiadów z posiadaczami firm i kilka niezależnych osób stwierdziło, że nową firmę projektują dzisiaj na 5 osób + AI, zamiast 100 osób. Praca dla kołchoźników w białych kołnierzach zostanie w następnych 10-15 latach mocno zredukowana.

To już teraz się zaczyna, ale white collars będą się zastanawiać dlaczego:
Areczek, spawacz, który spawa bramy wjazdowe robi 20k miesięcznie
Maciek, stolarz, który robi customowe dębowe stoły i dokumentuje to na Youtube, trzaska po 50k miesięcznie
Rzemieślnik, elektryk, glazurnik, hydraulik, tokarz, malarz pokojowy robią jakieś nienormalne stawki, na które pracownik biurowy musi mieć 15 letni staż. Zwłaszcza taki, który ma własną działalność, jest kreatywny, ma sieć własnych klientów.
Pewnie sobie odpowiesz, "to się przekwalifikuję", nie, nie zrobisz tego w 40m2 mieszkaniu z 700k kredytu. Musisz zaiwaniać na ratę, a po drugie, potrzebujesz przestrzeni do majsterkowania.

Mówię to jako komputerowy kot, nieskalany pracą fizyczną, obserwując różne tagi i grupy związane z IT. "W IT nie ma pracy" powtarza się bardzo często. Miasta wojewódzkie, biurowe kołchozy, wybuchną bezrobociem.

#praca #nieruchomosci #ai #wroclaw #gdansk #warszawa #krakow #programista15k
SubsaharyjskaAlpaka - Wszyscy pchają się do miast wojewódzkich, bo tam jest praca. Dz...

źródło: image

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WhiskyRomeo: nie zrobisz mi stołu dębowego, nie zespawasz bramy, nie położysz ogrzewania podłogowego (ojciec kładzie ciotce już 4 miesiące^^), będziesz malował mieszkanie 3 dni, profesjonalista zrobi to w kilka godzin i można tak wymieniać. Nie, nie jest prosto przebranżowić się na pracę fizyczną.
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka:

Powoli kończy się eldorado stolarzy i innych robotników. Ostatnio widziałem jak firma zaprojektowała sobie całą kuchnię z pomocą AI a w dodatku pracownicy mieli bezpośrednio wydawane polecenia przez AI gdzie co ustawić i jak złączyć. To co przedtem ogarniało kilku doświadczonych ludzi teraz w dzień zrobiło dwóch żółtodziobów za niewiele więcej niż minimalną.

Mówię to jako stolarz z doświadczeniem.
  • Odpowiedz
@DarkAlchemy: i to będzie tańsze, mówię o rzemiośle, które jest cenione za sam fakt bycia rzemiosłem. Wiadomo, część zakupi meble z IKEI czy z takiego AI, ale ogrom ludzi kupi tylko dlatego, że zrobił to człowiek i jest unikalne.
@DrakkainenV pewnie tak, ale to jest raczej margines następnych 50 lat, te całe roboty od Muska ruszają się jak Biden i co najwyżej mogą zastąpić chińskie rączki w fabryce jeansów
  • Odpowiedz
@Murasame: To jako stolarz z doświadczeniem wiesz że problemem nie jest poskrecanie korpusów tylko zrobienie tego równo, niwelacja krzywizn i szpar, przenoszenie gniazdek, czy wiercenie w zbrojonej ścianie żeby coś powiesić.

Wszystko super na wizualizacji i schemacie, a dopiero w praktyce się p--------z z detalami których AI nie przyspieszy.
  • Odpowiedz
@SubsaharyjskaAlpaka:
Moje przewidywania odnośnie perspektywicznych zawodów:
- wymagające dużej ludzkiej interakcji (np. trener),
- roboty manualne, nie do zmiechanizowania (np. tynkarz)
- zawody pierwotne (np. rolnik).

A takim zawodem najmniej zagrożonym zastąpieniem (wg mnie) jest pielęgniarka/pielęgniarz ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
nie zrobisz mi stołu dębowego, nie zespawasz bramy, nie położysz ogrzewania podłogowego (ojciec kładzie ciotce już 4 miesiące^^), będziesz malował mieszkanie 3 dni, profesjonalista zrobi to w kilka godzin i można tak wymieniać. Nie, nie jest prosto przebranżowić się na pracę fizyczną.

@SubsaharyjskaAlpaka: Poznawałem znacznie trudniejsze technologie całe życie. Używałem znacznie trudniejszych narzędzi. Myślę, że się nauczę szybciej a efekt będzie lepszy - i uwaga, na czas. Raczej martwił bym
  • Odpowiedz
Powoli kończy się eldorado stolarzy i innych robotników. Ostatnio widziałem jak firma zaprojektowała sobie całą kuchnię z pomocą AI a w dodatku pracownicy mieli bezpośrednio wydawane polecenia przez AI gdzie co ustawić i jak złączyć.

@Murasame: p---------e o tym ai ciagle a stolarz dalej kasuje prawie 20k za małą kuchnię, jakby ludzie słuchali takich speców jak ty to by dawno poginęli xD
  • Odpowiedz
Pewnie sobie odpowiesz, "to się przekwalifikuję", nie, nie zrobisz tego w 40m2 mieszkaniu z 700k kredytu. Musisz zaiwaniać na ratę, a po drugie, potrzebujesz przestrzeni do majsterkowania.

@SubsaharyjskaAlpaka: Patrząc na jakość tych "fachowców" o których piszesz - kompletna bzdura. Większość wykończeniówki na standardowym poziomie to robota dla debila. I do tego wcale nie wymaga nie wiadomo jakich narzędzi.
  • Odpowiedz