Wpis z mikrobloga

Który aktualnie dostępny samochód potrafiłby zawieźć mnie samodzielnie do miasteczka 12km od mojego domu:
- droga cały czas z pierwszeństwem, jednostajna
- wyjazd z mojego terenu
- ewentualnie dojazd przez to miasteczko do np adresu w nim (np sklep duży, parking)
- brak skrzyżowań, świateł

Lvl up:
Który aktualnie dostępny zrobiłby to do miasta 30 km ode mnie z trasą jak wyżej oraz:
- 1 skrzyżowanie ze światłami - włączenie sie tam na trasę krajową czy jak to nazwać nr 15
- 1 przejazd kolejowy po drodze

#fsd #robotaxi #tesla #volvo #samochody #motoryzacja #samochodyelektryczne
Entroop - Który aktualnie dostępny samochód potrafiłby zawieźć mnie samodzielnie do m...

źródło: giphy

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Entroop: żaden aktualnie dostępny nie zawiezie Cię na miejsce docelowe autonomicznie przez brak regulacji prawnych w UE. Możesz kupić Teslę z FSD z USA ale ogarnie Ci jazdę do przodu światła, stop, pasy ruchu itp. Na rondzie już trzeba będzie samemu ingerować. Poczekaj z rok, dwa. Może wtedy coś ruszy z przepisami.
  • Odpowiedz
@Uaephean: przepisy w sumie są, zostają tylko drobne szczegóły. Trzeba tylko jeden warunek spełnić, ale tu Tesla pewnie będzie ostatnia (jeśli w ogóle)
  • Odpowiedz
przepisy w sumie są, zostają tylko drobne szczegóły. Trzeba tylko jeden warunek spełnić

@PiotrFr: w UE? To czego on oczekuje wymaga certyfikacji lvl 5. Nikt w UE tego nie zrobił i tak naprawdę nie wiadomo jak to ma wyglądać.

Który aktualnie dostępny samochód potrafiłby zawieźć mnie samodzielnie do miasteczka 12km od mojego domu:

@Entroop: mieszkasz w USA to Tesla z FSD. W UE to żaden :)
  • Odpowiedz
@GokuMK:

To czego on oczekuje wymaga certyfikacji lvl 5

Wiem, ale dlatego że nikt z producentów na razie nie chce tego wymuszać, bo wiąże się z odpowiedzialnością. Póki co jest poziom 3 na drogach z zakazem dla rowerów.
  • Odpowiedz
  • 0
@Uaephean: @PiotrFr @zibizz1 @GokuMK Wierzyć się nie chce że nic czegoś tak prostego tego nie oferuje - nawet ten pierwszy wariant, samochód ma po prostu jechać po asfalcie przez 11 km i nie wylecieć z drogi czy bombnąć w drzewo (nie ma pasów na drodze, drzewa na poboczach ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@Entroop: teslą po autostradzie lecisz w 99% autonomicznie bez zjazdów. Tylko kierunkowskaz, zmienić pas i dalej jazda na auto. Chyba, że masz usprawnionego, to wtedy sam zmienia pas przy kierunku. AP Tesli musi mieć pasy na drodze by zadziałać. Mi łapie czasami linie na środku i chodnik i wedle tego trzyma równy odstęp. No i oczywiście musisz mieć ręce na kierownicy. Może jest inaczej ale u mnie dróg bez oznaczenia
  • Odpowiedz
@Entroop: nie wiem dokładnie jak obecnie, ale w Europie chyba dostępny jest obecnie tylko autopilot, z ograniczeniami, np. podobno musi się wyłączać sam, jeżeli zakręt jest zbyt ostry - kuriozum.

FSD w Europie nie ma.

Chodzą plotki, że Tesla się stara o pozwolenie na FSD Supervised w Europie i coś ma się zadziać w 2025
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: zawsze mnie zastanawiało właśnie co będzie jak zakręt będzie zbyt ostry a będzie leciał te 50km/h bo dla ap 50km/h jest święte. Nie zwraca uwagi na dziury w drogach czy tory. Jest 50 to leci 50. Muszę kiedyś przetestować ale boję się, że wyląduję w jakieś stodole czy na chodniku.
  • Odpowiedz
  • 0
ak zakręt będzie zbyt ostry a będzie leciał te 50km/h bo dla ap 50km/h jest święte. Nie zwraca uwagi na dziury w drogach czy tory. Jest 50 to leci 50.

@Uaephean: Śnieg, lód, błoto od maszyn rolnych na drodze (w Europie to jest niedopuszczalne), piasek, pies wybiegający. Tesli akurat wolałbym nie bo oni stosują to amerykańskie podejście na pół gwizdka i troche na odwal sie dlatego to mają tak na
  • Odpowiedz
@Entroop: ja w końcu planuje kupić Model Y, za pare miesięcy. Do tego czasu powinna wyjść odświeżona wersja.

Pomimo tego, że w Europie FSD dalej nie jest dostępne, to osobiście planuje je kupić od razu razem z samochodem. Pełne FSD to obecnie koszt 39k PLN, ale DLA MNIE jest to dość prawdopodobne, że cena za FSD znowu pójdzie do góry.

Ostatnio rozpisuje się dużo na temat FSD 13, np. tutaj:
@anonimowy_programista +8
Oglądając to co potrafi nowiutkie Full Self Driving v13, mam ochotę dokupić akcji Tesli za kolejne 100 000 PLN.

Progres pomiędzy wersją v11 a v12 był tak duży, że wall street w końcu zaczęło FSD zauważać. Od wszystkich osób, które mają dostępną już wersję 13 słychać, że przeskok
anonimowy_programista - @Entroop: ja w końcu planuje kupić Model Y, za pare miesięcy....
  • Odpowiedz
  • 0
@anonimowy_programista: Noooo nareszcie! :D To będziesz zachwycony i spełniony! :D
Mówiłem ci wiele razy żeby jakąkolwiek albo mieć nawet jeśli używke (z Norwegii bez cła), jeszcze z innego konta pisałem wtedy, odblokują mi je niedługo xd

Subskrypcja niby byłaby nerwiąca dla wielu ALE w pełni to rozumiem akurat. Jeśli pozwalałaby na to o czym piszę co mam nadzieje w ciągu np. 10 lat nastąpi to jestem w stanie usprawiedliwić tą
  • Odpowiedz
@Entroop W Tesli zeby włączyć autopilota trzeba mieć kawałek linii na drodze. Potem może jechać bez linii. Tylko jeśli droga jest wąska to na zmianę wydaje mu sie ze jest jeden lub 2 pasy jeśli nie ma linii. Napisałem że pierwsza opcja(łatwa) nie wchodzi w grę bo uwzglednileś tam wyjazd z posesji i tego autopilot nie potrafi. Sama jazda po drodze bez skrzyżowań i świateł bez problemu
  • Odpowiedz
@Entroop W Tesli zeby włączyć autopilota trzeba mieć kawałek linii na drodze. Potem może jechać bez linii. Tylko jeśli droga jest wąska to na zmianę wydaje mu sie ze jest jeden lub 2 pasy jeśli nie ma linii. Napisałem że pierwsza opcja(łatwa) nie wchodzi w grę bo uwzglednileś tam wyjazd z posesji i tego autopilot nie potrafi. Sama jazda po drodze bez skrzyżowań i świateł bez problem

@Uaephean Od roku
  • Odpowiedz
@Entroop: znajomy ma w Californii. Pilnować go musi, ale to tak jak każdego takiego systemu. Przesiadł się że starej Tesli X i to Open Pilot bardziej mu pasował chociaż lrzy aktualnej wersji FSD może już może odstawać.
  • Odpowiedz
@Entroop: Dziś jechałem przez unikatowe w skali kraju skrzyżowanie i byly roboty drogowe i zobacz że na takiej trasie, bez lini, zwykły podstawowy autopilot z Tesli sobie radzi bez problemu, ale już gdy dojechałem do końca pasa to nie zjechał bo nie do tego złuży. Open Pilot by sobie lepiej w takiej sytuacji nawet poradził. Nawet mój 5 letni volswagen ma już silniczek i działa z comma.ai, tyko ten silniczek
zibizz1 - @Entroop: Dziś jechałem przez unikatowe w skali kraju skrzyżowanie i byly r...

źródło: autopilot

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: Nooo i to są konkrety, super! Czyli tak naprawdę już to jest realne ale rzecz jasna nie wolno jeszcze się po prostu skupić pod czas takiej jazdy na np. scrollowaniu Mirko :) Musiałbym potestować autentycznie tak jak ty już masz porównanie i wnioski
  • Odpowiedz