Wpis z mikrobloga

Hej motomirki. Jak zabezpieczyć moto na zimę, żeby nie rdzewiał? Będzie stał na dworze pod luźnym pokrowcem. Przydałoby się więc zabezpieczyć żelastwo przed rdzą. Jakiś środek polecacie szczególnie? Znalazłem jak na razie, że polecane są Scottoiler FS365 oraz S100 Korrosionsschutz, ale nie wiem, czy to faktycznie dobre, czy jakiś reklamowany nachalnie badziew jak np. ceramikker (bardziej dla aut).

Pomożecie towarzysze? :)

Pytam w imieniu kolegi, który jest mocno zielony w motocyklach, ale poprosił mnie o pomoc, że niby bardziej doświadczonego. Niby tak, ale nie w tej konkretnej kwestii, bo u mnie kocyk i garaż :) Obiecałem jednak, że pomogę.

#motoryzacja #motocykle #kiciochpyta #zima #blacharstwo #rdza
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trzaichlac69: raczej zalać do pełna a nie spuszczać.
@kasztan00 niech da trochę wd40 na śruby, siknie silikonem plastiki i gumy, dobrze nasmaruje łańcuch (hipolem może być) i elo. Oczywiście przed zimowaniem zmyć kurz i błoto.
Przechowuje tak od lat i nic nie rdzewieje.
  • Odpowiedz
@trzaichlac69: większej głupoty nie można było napisać XD
Absolutnie nie spuszczaj wachy ze środka, najlepiej zalej do pełna.
A jak nie masz kasy na garaż to spsikaj wszystko jakimś właśnie WD-40, silikon w sprayu, a na wiosne umyjesz.
  • Odpowiedz
  • 1
@apeee @koloroweciasto @Mododzyglizda: @trzaichlac69

Oczywiście paliwo pod korek, to oczywiste i kolega już wcześniej był uświadomiony przeze mnie. WD40 też w sumie oczywista oczywistość, więc żeby nie było, że się nie wykazałem, to kazałem mu właśnie potraktować śruby WD40 i kupić jeden z tych dwóch środków z mojego pytania (S100 lub FS365) i spryskać moto. Powinno starczyć.

Dzięki!
  • Odpowiedz