Czy jest ktoś w stanie określić jak podłączyć nowy domofon jeśli stary był podłączony tak jak na zdjęciu? Próbowałem już tyle kombinacji, że nie wiem czy to w ogóle jest w stanie zadziałać, jeśli potrzeba więcej informacji to mogę napisać jaki model itd
wcześniej działało to na dwóch kabelkach, działało otwieranie, rozmawianie i normalnie dzwonił domofon. Trzy żyły były nie podłączone w ogóle więc zakładam, że są nie podłączone pod domofon (na dole) czy może przy nowszym muszę je jakoś wykorzystać?
Na lewo stary, na prawo nowy, który jest w stanie przyjąć więcej kabelków #elektryka #elektronika
@Sarg: nie koniecznie, jest przynajmniej jeden analogowy system cyfrala gdzie do mieszkania wchodzą tylko 2 żyły i można pomylić z cyfrówką, nie wiem jak u innych producentów. Chyba że poznajesz model po fragmecie pcb to szacun.
@smieszek321 jak chcesz mieć pewność, że będzie działał, to kup tego samego producenta co był stary i to żeby jeszcze był ten sam system, bo czasem były zmiany.
@wypokowy_expert: nie poznaję modelu (bo sam dopiero miesiąc temu poznawałem świat domofonów xD, w sumie nawet Ty mi pomagałeś, bo też tutaj pytałem, dzięki jeszcze raz swoją drogą, Cyfral Smart-D zadziałał z proelowym systemem), ale oznaczenia L+ i L- używane są w cyfrowych systemach, nie wiem jak w tej cyfralowej, o której mówisz, ale chyba by tak samo nie nazywali, no nie?
nie wiem jak w tej cyfralowej, o której mówisz, ale chyba by tak samo nie nazywali, no nie?
@Sarg: cyfral smart (bez D) też ma oznaczenia L+ i L- płytka różni się brakiem adresowania. Choć ostatnio ktoś pisał o systemie gdzie adres programuje się kombinacją klawiszy a nie zworkami. Trzeba sprawdzać konkretny model co wisi na ścianie. Jak nie ma to zostaje pytanie do administracji.
Próbowałem już tyle kombinacji, że nie wiem czy to w ogóle jest w stanie zadziałać, jeśli potrzeba więcej informacji to mogę napisać jaki model itd
wcześniej działało to na dwóch kabelkach, działało otwieranie, rozmawianie i normalnie dzwonił domofon. Trzy żyły były nie podłączone w ogóle więc zakładam, że są nie podłączone pod domofon (na dole) czy może przy nowszym muszę je jakoś wykorzystać?
Na lewo stary, na prawo nowy, który jest w stanie przyjąć więcej kabelków
#elektryka #elektronika
źródło: obraz
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Na elektrodzie jest coś takiego:
Podłączenie unifonu Cyfral Smart 5p:
MASA- niebieski
RING - pomarańczowy
@Sarg: nie koniecznie, jest przynajmniej jeden analogowy system cyfrala gdzie do mieszkania wchodzą tylko 2 żyły i można pomylić z cyfrówką, nie wiem jak u innych producentów. Chyba że poznajesz model po fragmecie pcb to szacun.
@smieszek321 jak chcesz mieć pewność, że będzie działał, to kup tego samego producenta co był stary i to żeby jeszcze był ten sam system, bo czasem były zmiany.
@Sarg: cyfral smart (bez D) też ma oznaczenia L+ i L- płytka różni się brakiem adresowania. Choć ostatnio ktoś pisał o systemie gdzie adres programuje się kombinacją klawiszy a nie zworkami. Trzeba sprawdzać konkretny model co wisi na ścianie. Jak nie ma to zostaje pytanie do administracji.