Wpis z mikrobloga

Warto kupować kurs z PLC z takiego Controlbyte czy KursyAutomatyki za jakieś 1000 zł? Pracowałem już na utrzymaniu ruchu więc ogarniam dobrze elektrykę itp, ale z programowania PLC dopiero zaczynam, a chce się nauczyć dla lepszej pracy.
Co polecacie na start żeby się efektywnie uczyć, a nie ślepo lecieć jakiś randomowy kurs. Są jakieś strony z ćwiczeniami?

#plc #siemens #programowanie #praca
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sizaku nie wiem jak z kursami ale takie coś do zabawy wydaje się dobrym pomysłem:
https://kamami.pl/zestawy-startowe-edukacyjne/559733-zestaw-startowy-siemens-simatic-s7-1200-promo-sterownik-plc-cpu-1211c-5906623477845.html

Choć to podstawowa wersja z jakimiś ograniczeniami (chyba) to można się pobawić na żywym przykładzie i jakieś drabinki czy inne STL popisać i uruchomić. Ja kiedyś sobie kupiłem do sprawdzenia kilku integracji z kilkoma bibliotekami .NET i jest to spoko opcja do nauki.
  • Odpowiedz
@Sizaku: Kiedyś jak widziałem kawałek kursu z kursy automatyki to wydawał mi się słaba oferta ze względu na błędy merytoryczne albo złe praktyki - możliwe że teraz jest lepiej. Do testowania symulator i do przodu.
  • Odpowiedz
@Sizaku: Takie kursy są dobre, jak Ci pracodawca zasponsoruje ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zastanów się czy Ci się zwrócą, czyli czy dostaniesz po nich lepszą pracę. Mam co do tego wątpliwości.

Co zrobisz na UR? Pracujesz jako technik czy inżynier? Na zmiany czy nie?
  • Odpowiedz
nie wiem jak z kursami ale takie coś do zabawy wydaje się dobrym pomysłem:

https://kamami.pl/zestawy-startowe-edukacyjne/559733-zestaw-startowy-siemens-simatic-s7-1200-promo-sterownik-plc-cpu-1211c-5906623477845.html

@Antyestabilishtamentarianin: Kupowanie procka do nauki to strata kasy- powtarzane na tagu średnio co 3 miesiące.
@Sizaku Mam wrażenie, że te kursy są na poziomie podstawowym i tego samego dowiesz się z filmików na YT. A jak chcesz wejść głębiej to pojedź na tygodniowe szkolenie do jakiejś porządnej firmy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Wegrzynski Na pewno lepsza kasa. Na UR też mogę pracować jako automatyk, ale obecną firma nie daje mi tego rozwoju. Dlatego chciałbym gdzieś zacząć solidnie
  • Odpowiedz
@Sizaku: Na UR też potrafią dobrze płacić, może kwestia zmiany pracodawcy? No chyba że mieszkasz w Polsce B, to faktycznie nie poszalejesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Po prostu życie pokazuje że programowanie PLC to wieczne nadgodziny i życie na walizkach, nie na dłuższą metę.
  • Odpowiedz