Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jaras2:
Temat ten przerabiają wszyscy rodzice, podpytaj patentów i spróbuj czegoś u siebie. Może zadziała.
Poza tym 3 miesiące to jeszcze mało na ustabilizowany sen. Więc sorry, ale trzeba się jeszcze trochę pomęczyć.
Co do zasypiania. To u moich dzieciaków sprawdzał się biały szum (np. odkurzacz, suszarka), na YT jest pełno nagrań, ale czasami konieczne było uruchamianie urządzenia.

Kwestia budzenia się w nocy na jedzenie - rozwiązaliśmy przez stopniowe "zubażanie"
  • Odpowiedz
@jaras2: oglądaliście dziąsła? Może ząbki zaczynają dawać do wiwatu. Zanim się przebiją trochę trwa, ale potrafią czasami po kilka(naście) dni piłować malucha, potem odpuszcza i za jakiś czas znowu wraca.

Rutyna cały czas taka sama? Jakieś zmiany w ostatnim czasie?
  • Odpowiedz
@jaras2: daj spokój kursom, szkoda czasu (nie mówiąc o hajsie).
Dzieci w tym wieku każdego dnia są inne, więc „tydzień temu spało, a teraz nie” absolutnie niczego nie wnosi.
Raczej ciesz się, że wystarczy karmić i przewijać, bo z wiekiem jest tylko gorzej.
  • Odpowiedz
@jaras2 jedyna rada na to to być blisko przy dziecku i reagować na jego potrzeby. Mam wrażenie, że w pierwszym roku życia to sen się zmienia jak w kalejdoskopie, są lepsze i gorsze okresy. Pewne rzeczy trzeba przeczekać po prostu :)
a treserów snu wszystkich to bym pogonila jak najdalej.
  • Odpowiedz
@jaras2 całkiem standardowe zachowanie. Tak jak zauważyło tu już kilka osób: nie bierz niczego za pewnik i nie wychodź z założenia, że coś się ustabilizowało. W pierwszym roku życia dziecka sytuacja zmienia się dynamicznie. Pamiętam, jak przy pierwszym synu też sądziłem w pewnym momencie, że najtrudniejsze za nami i chwaliłem się nawet znajomym, jak to mały szybko zaczął noce przesypiać ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Poczytaj o skokach
  • Odpowiedz
@jaras2: Niestety to normalne. Dużo cierpliwisci i bliskości. Nie polecam treningu snu i cudow obiecywanych przez internetowych kolczow. Co ewentualnie może pomóc, to wieczorna rutyna. Moje dzieci fajnie spały właśnie w tzw. czwartym trymestrze i dopiero po skończonym roczku.
  • Odpowiedz
@jaras2: u mnie ustabilizowało się po około 6 miesiącach. Kompletnie nie pamiętam pierwszego pół roku, musieliśmy wstawać co godzinę, a czasem mieliśmy dyżury. Teraz zaczęła nam przesypiać prawie całą noc, ma ponad półtorej roku. Być może się nie najada (mieliśmy ten problem), spróbuj dokarmiać z butelki.
  • Odpowiedz