Wpis z mikrobloga

Hama upadła. Armia Asada w totalnej rozsypce. Marsz na Damaszek

Niecały tydzień po zajęciu Aleppo, wojska rebeliantów odniosły kolejny sukces, zajmując Hamę. Siły prezydenta Assada są w rozsypce. Część oddziałów zwyczajnie przestała istnieć, a resztki armii prowadzą chaotyczny odwrót do oddalonego o 40 km miasta Hims, gdzie chcą podjąć kolejną próbę stabilizacji frontu. Sytuacja jest jednak ekstremalnie ciężka. Armia Assada rozpada się na naszych oczach, a pomocy ze strony Rosji czy Iranu nadal nie ma. Co gorsza, Hims to już ostatnie większe miasto przed Damaszkiem. Jeśli wojska Assada zawiodą również tutaj, to już wkrótce możemy przyglądać się bitwie o syryjską stolicę.

Zapraszam na nowy film na YT. Jeśli materiał Wam się podoba, to mile widziane suby i komentarze. Tworzymy historię. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Sytuacja jest dynamiczna, od publikacji zmieniły się 2 rzeczy: na południu kraju mamy powstanie anty-rzadowe (mówiłem w materiale że coś takiego może się zdarzyć), oraz armia rządowa zaczęła opuszczać Eufrat, a na ten teren wchodzi SDF.

#syria #lagunacontent #geopolityka #bliskiwschod #gruparatowaniapoziomu
JanLaguna - Hama upadła. Armia Asada w totalnej rozsypce. Marsz na Damaszek

Niecały ...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JanLaguna:

Sytuacja jest dynamiczna, od publikacji zmieniły się 2 rzeczy: na południu kraju mamy powstanie anty-rzadowe (mówiłem w materiale że coś takiego może się zdarzyć), oraz armia rządowa zaczęła opuszczać Eufrat, a na ten teren wchodzi SDF.

A na dodatek ISIS odzyskuje część terytorium na środku pustyni syryjskiej. Możemy już mówić chyba o upadku rządów. Zastanawiam się jak Dżuluani rozwiąże konflikt z Kurdami
  • Odpowiedz
@JanLaguna: Assad wkrótce będzie skończony, natomiast zastanawiam się, jak rozwinie się sytuacja na północy, na razie bojówki NSA się ścierają z Kurdami, są plotki o mordach, porwaniach i grabieżach. Na razie NSA chyba średnio na tym wychodzi, ale jak Turcy skorzystają z bezkrólewia i wejdą regularną armią to sytuacja szybko może stać się dramatyczna.

Podobno Suwajda i Daara też się ruszyły, więc może się okazać że umocnienia pod Damaszkiem będzie
  • Odpowiedz
  • 7
@JanLaguna Leci sub. Szczerze to od dłuższego czasu nie i interesowalem się tym konfliktem i myślałem że jest on w zasadzie wygaszony. A tu takie coś...13 lat wojny, niebywale musi być wymęczona ludność Syrii jak i armia rządowa. Wcale się nie dziwię że morale szoruje po dnie.
Tak jak mówisz - wszystko w rękach sojuszników.
  • Odpowiedz
Możemy już mówić chyba o upadku rządów

@monox12: Spokojnie. Jest daleka droga do zajęcia obszarów na południu i nad morzem, w których nigdy nie poprą dżichadystów.
  • Odpowiedz
@JanLaguna: Szkoda Syrii i jej mieszkańców, szkoda prezydenta Assada. Dawno nie śledziłem tego konfliktu. Myślałem że wojska Assada odzyskały kontrolę nad większością terytorium i sytuacja w miarę jest stabilna. Przykro słyszeć że aktualnie sytuacja jest zgoła inna.
  • Odpowiedz
  • 1
@JanLaguna +1752
Rządy Assadów dobiegły końca

Po ponad 50 latach rządów Assadów nad Syrią, ich władza dobiegła końca. Rebelianci zajęli Damaszek, a armia rządowa rozpłynęła się w powietrzu - dosłownie, bo nawet członkowie Gwardii Republikańskiej (która miała stanowić straż pretoriańską Assada) rozeszli się zwyczajnie do domów.

Nikt nie wie gdzie jest Baszar.
  • Odpowiedz