Wpis z mikrobloga

Inuvik, NT Kanada

-34 stopni Celsjusza

Słońce świeciło dzisiaj tylko przez 90 minut, oficjalny czas wschodu słońca to 12:59, a zachodu słońca 14:29. Wykorzystując zdolność mojego drona do wyznaczania punktów orientacyjnych, mogłem wykonać wiele zdjęć z tego samego miejsca podczas trzech oddzielnych i krótkich lotów. Następnie połączyłem te zdjęcia w jedno ujęcie, aby pokazać trajektorię słońca w ciągu 90 minut.

4 grudnia będzie naszym ostatnim słonecznym dniem przed rozpoczęciem nocy polarnej na miesiąc, kiedy to słońce nie pojawi się już nad horyzontem. Kiedy na początku stycznia słońce powraca, mieszkańcy Inuvik świętują, organizując przez trzy dni Festiwal Wschodu Słońca.

Jeśli nie rozumiesz koncepcji nocy polarnej, zapoznaj się z nią, to fascynujące!

Poza tym Ziemia nie jest płaska, uspokój się i zajmij się lepszym hobby.

#ciekawostki #geografia #kanada #astronomia
pogop - Inuvik, NT Kanada

-34 stopni Celsjusza

Słońce świeciło dzisiaj tylko przez ...

źródło: temp_file6705284381722882733

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pogop: Jaki dron i jak się sprawuje w takiej temperaturze? W moim mavicku pro przy niewielkich mrozach, było widoczne drżenie kamery, pewnie tak gumka na której wisiała robiła się twarda.
  • Odpowiedz
@pogop: Po obejrzeniu odcinków Planety Abstrakcji na temat tamtych rejonów i społecznego wykluczenia Inuitów stwierdziłem, że życie w północnej Skandynawii przy tym jak się żyje u nich, to jest k---a pikuś.
  • Odpowiedz