Wpis z mikrobloga

Dzisiaj, tj 6 grudnia, zrobiłem sobie porównanie kosztów przewalutowania PLN na EUR.

Wyszły następujące koszty wymiany PLN na 500EUR:
* #revolut: 2148,65
* #aliorkantor : 2142.10
* #walutomat: 2139.70

O ile do tej pory miałem świadomość, że walutomat jest tańszy od alior kantor, i pewnie każdego innego przybankowego kantoru. o tyle fakt że #revolut jest dzisiaj najdroższy (mimo, że nie są doliczane dodatkowe koszty jak chociażby 1% za przewalutowanie w weekend) jest dla mnie nowym odkryciem.

W związku z tym mam pytanie: czy zasilenie revoluta bezpośrendio w walucie EUR kartą wielowalutową wystawioną przez Alior Kantor jest obarczone jakąś prowizją po jednej lub po drugiej stronie? Karta jednorazowa jest bardzo przydatna ale kantor niestety takiej usługi nie oferuje.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy zasilenie revoluta bezpośrendio w walucie EUR kartą wielowalutową wystawioną przez Alior Kantor jest obarczone jakąś prowizją po jednej lub po drugiej stronie?

@Azazelus: Nie jest.
  • Odpowiedz
@Azazelus: tx, potwierdzałem tylko. Ale to prawda, Revolut już nie jest tak konkurencyjny jak kiedyś, choć nadal wygoda jest czasem warta lekko wyższego kursu. Niewątpliwym plusem jest też obsługa wielu egzotycznych walut.

Zastanawiam się czy są jeszcze lepsze kantory niż walutomat, w szczególności jeśli chodzi o negocjacje kursu przy większych kwotach.
  • Odpowiedz
zy zasilenie revoluta bezpośrendio w walucie EUR kartą wielowalutową wystawioną przez Alior Kantor jest obarczone jakąś prowizją po jednej lub po drugiej stronie?

@Azazelus: nie ma prowizji, jednak alior czasami lubi zablokowac revoluta. ja przy 2 kartach z kantoru alioru musialem dzwonic do aliora zeby mi odblokowali revoluta
  • Odpowiedz
Robiłem podobne eksperymenty robiąc przewalutowanie 1000 PLN na EUR, jednocześnie w walutomat, revolut i PKO SA. Wnioski - przy małych kwotach do 5K PLN/mc można korzystać z Revoluta. Przy większych kwotach zostaje walutomat. Makler PKO SA ma złodziejskie prowizje. Może w innych bankach, typu Alior ma to większy sens.
lukas456432132 - Robiłem podobne eksperymenty robiąc przewalutowanie 1000 PLN na EUR,...

źródło: Screenshot 2024-12-22 at 08.49.31

Pobierz
  • Odpowiedz