Wpis z mikrobloga

#programista15k

pytanko do wszystkich o----------y midów - zaczynacie sie juz zastanawiac czym sie bedziecie za te 5 lat zajmowac? jakiego skilla sie nauczycie i w czym bedziecie pracowac? fizyczna praca czy dalej umyslowa?

ktos nie z branzy moze pomyslec ze trolluje, ale sami wiecie jak jest :) ja nie mam pomyslu, myslalem ze by pujsc na koparke
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pytanko do wszystkich o----------y midów - zaczynacie sie juz zastanawiac czym sie bedziecie za te 5 lat zajmowac? jakiego skilla sie nauczycie i w czym bedziecie pracowac? fizyczna praca czy dalej umyslowa?

@stary_grat: to samo czy się teraz zajmuję. Ogarniał bazy danych dla banków. Będą tego używać jeszcze przez 20 lat.
  • Odpowiedz
  • 0
@Anakee: na ppbit czytalem ostatnio ze cobola nie jest problem sie nauczyc, problemem jest nauczyc sie poruszac po srodowisku, ktore jest bardzo drogie i jedyna szana zeby sie tego nauczyc to zostac gdzies zatudnionym, tak zeby firma w ciebie uwierzyla i dala sie rozwinac "za darmo". ja to frontas jestem to nie wiem o czym gadam nawet, ani o czym ty do mnie ;p
  • Odpowiedz
@stary_grat: ja w tym roku składałem papiery na studia zaoczne ale się nie dostałem, w 2025 będę również składał + jakieś podyplomówki. Chce sobie zrobić drugi zawód i gdzieś max po 5 latach wyjść z programowania. Ewentualnie połączyć znajomość programowania z przyszłym zawodem ale to już nie jako backendowiec.

Mam po dziurki w nosie ciągle zmieniające się trendy i też nudę w tej branży + wzrok mi siada i nie
  • Odpowiedz
@stary_grat: nie chcę zdradzać za dużo szczegółów o sobie. Powiedzmy ze mam dwa kierunki czytaj ścieżki które mnie interesują i widzę jakiś potencjał na dobre życie. Jestem też po 30 więc mam czas by się katapultować. Najchętniej bym przeszedł na freelancera, tu zarobił trochę tam zarobił a później już szukał pracy w nowym zawodzie, ale zobaczymy.
  • Odpowiedz
ppbit czytalem ostatnio ze cobola nie jest problem sie nauczyc, problemem jest nauczyc sie poruszac po srodowisku, ktore jest bardzo drogie i jedyna szana zeby sie tego nauczyc to zostac gdzies zatudnionym, tak zeby firma w ciebie uwierzyla i dala sie rozwinac "za darmo"

@stary_grat: jest sporo w tym prawdy.
  • Odpowiedz