Wpis z mikrobloga

Dlaczego należy promować partię libertarianską tak by weszła do sejmu i wykopała konfederację z miejsca?
Libertarianie popierają wolny rynek, ale bez memcenowania. Czyli nie, że pan areczek u janusza, ale prawdziwe wolnościowe pomysły, by np utrzymać się nawet jako freelancer.
Kwestie światopoglądowe. Libertarianie uważają, że twoje życie, twoja sprawa. Jesteś konserwą? Super jak żyjesz z tym dla siebie? Progresywny? Tak samo. Żyj, nie narzucaj. Rób co uważasz nie krzywdząc innych.
Pomysły na kraj? żadnych synkretyzujących pomysłów jak monarchizmy Brauna. To ludzie są wolni i nie potrzebują pana z batem, by mówił jak ludzie mają żyć.
Jeśli popierasz wolny rynek, ale nie chcesz by przemycono go z konserwatywnym kagańcem proponuję zainteresować się opcją libertariańską.
#libertarianizm #bekazkonfederacji #bekazprawakow
Jarkendarion - Dlaczego należy promować partię libertarianską tak by weszła do sejmu ...

źródło: lead.0284a809495e529c1562c50d54218be5

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarkendarion: Haha, co za polityczna naiwność. Promuj sobie, powodzenia, ale "memcenowanie" to jest wolny rynek i życie tak jak się chce. W zasadzie Mentzen to jest libertarianizm tylko bez głupot w stylu anarchokapitalizmu i bez dziecięcej naiwności, że bez bata nad sobą wszyscy się będą kochać i tańczyć radosne Kumbaya.
  • Odpowiedz
@Jarkendarion tymczasem partia, która miała być reaktywacją Partii Libertariańskiej [picrel]

Fajnie, że są wciąż na wypoku tacy którzy podzielają takie spojrzenie na sprawę, choć pytanie czy udałoby się trzeci raz, o ile kwestie "zajętości nazwy" nie będą przeszkodą (choć w sumie tacy polscy Ludowcy mieli ileś tych partii już od lat 90.)

Niestety, ale musieliby się za to zabrać młodzi-starzy korwiniści i zakolaki, które jeszcze nie uległy urokowi Konfy, i mają
wygolonylibek-97 - @Jarkendarion tymczasem partia, która miała być reaktywacją Partii...

źródło: temp_file779316903541754374

Pobierz
  • Odpowiedz
@Jah00 nie, nie jest. Jest konserwą, i nie akceptuje w pełni tego iż ludzie mogą żyć jak się chce ale nie jak by mu się to podobało :-P

Jak NIE chcesz życia pod cudzym batem, który będzie smagał wszystkich wedle uznania miłościwie rządzących - to bądź za jakąś "strażą nocną" w tym minarchizmie. BĄDŹ - a nie pragnij wykorzystywać te same instytucje do np. egzekwowania norm obyczajowych które Ty lubisz.

Wiesz
  • Odpowiedz
nie, nie jest. Jest konserwą

@wygolony_libek-97: A czym się różni "konserwa" od libertarianina? Czym się różni Mentzen od libertarianina? Podaj proszę konkretne poglądy i postulaty, bo chcę poszerzać swoją wiedzę polityczną.
  • Odpowiedz
@Jah00 różni się tym, że libertarianizm NIE jest w całości konserwatywny + nie tworzy lub nie powinien tworzyć takiej symbiozy z etatystami głównych nurtów.

Libertarianizm powinien być ruchem buntu, nawet jako zarejestrowana partia. "Konserwy" europejskie znacznie bardziej cisną w kierunku jakichś nacjonalizmów, protekcjonizmów czy cementowania władzy państwowej [vide: wyspy brytyjskie i "konserwatyści" których od "lewaków" różni tylko tyle, że chcieliby wydzielać posiadanie wiatrówek pow. X Jouli na podst. Certyfikatów na b--ń
  • Odpowiedz
@wygolony_libek-97: Ale to są ogólniki, a mi chodzi o konkrety. Obawiam się, że masz jakieś wyobrażenia o Mentzenie, które nie mają nic wspólnego z prawdą i tyle.

Co do liberarianizmu to jest z nim kilka problemów. Po pierwsze jest to bardzo wąski i "ortodoksyjny" zestaw poglądów, jest też wiele wrogich sobie nurtów, więc zbudowanie dużej partii na tym jest niemożliwe, bo takie poglądy ma 0,1% społeczeństwa. Dlatego potrzeba szerszej partii,
  • Odpowiedz
  • 0
@Jah00: Robisz błąd porównując libertarianizm do doktryny konserwatywnej. A libertarianizm nie jest ideologią anarchistyczną, lecz minarchistyczną. A problemem konserwatyzmu jest jego liczny imperatyw, kreujący odgórnie porządek społeczny co jest antonimem liberalizmu, który stawia na wolność jednostki, oraz jej samostanowienie. Dlatego libertarianizm jest nie do pogodzenia z konserwatyzmem. Jedyne co libertarianizm gwarantuje na tym polu, że możesz być konserwatystą i tak kreować życie na tych zasadach z uwzględnieniem, że nie masz
  • Odpowiedz
A problemem konserwatyzmu jest jego liczny imperatyw, kreujący odgórnie porządek społeczny co jest antonimem liberalizmu, który stawia na wolność jednostki, oraz jej samostanowienie. Dlatego libertarianizm jest nie do pogodzenia z konserwatyzmem.

@Jarkendarion: Kompletna bzdura. Konserwatywny liberalizm powstał z wywalenia bzdur z konserwatyzmu i z liberalizmu. Jest to więc po prostu zdrowy rozsądek. Poza tym chyba mylisz konserwatyzm z faszyzmem. Konserwatyzm nie musi wcale nikomu niczego narzucać. Wypisujesz jakieś kompletne bzdury. Prosiłem
  • Odpowiedz
  • 1
@Jah00: Ach tak. Więc to ten typ adwersarza. Uproszczę. Pisanie komuś że pisze bzdury to myślenie magiczne, bo ja też tak mogę napisać. Słowa nie mają mocy twórczej w polemice. Ponieważ tak bardzo chcesz to weźmy chociażby poparcie Mentzena dla poboru do wojska. Bardzo wolnościowe podejście. A co do tradycji i zwyczajów często są trzymane status quo co hamuje rozwój m.in przez zmianę stylu życia wynikającą ze zmian konsumpcyjnych, napędzanych
  • Odpowiedz
Nie trzeba się obrażać tylko trzeba swoje twierdzenia umieć poprzeć argumentami. Inaczej to co piszesz jest dla mnie bezwartościowe. Nie chcesz, to nie, nie czytaj, nie dyskutuj. Twoja sprawa.

weźmy chociażby poparcie Mentzena dla poboru do wojska. Bardzo wolnościowe podejście

@Jarkendarion: Pobór do wojska jest konieczny. Już to tłumaczyłem, inaczej armia będzie słabsza i mniej liczna od armii państwa, które pobór stosuje i takie słabe państwo zostanie prędzej czy później podbite. Tylko
  • Odpowiedz
@klamkaodokna: Prywatyzacja służby zdrowia nigdy nie była postulatem Konfederacji, a już na pewno nigdy nie była "sztandarowym" postulatem. Dlaczego więc uważasz, że Mentzen powinien podnosić taki podstulat podczas gdy:
1. Jest on niemożliwy do zrealizowania (tak jak pisałem wymagałoby to autorytarnych rządów przez 20 lat i bolesnych reform).
2. Poparcie dla tego postulatu w społeczeństwie wynosi 1-2%.
3. Ten postulat jest używany do straszenia wyborców Konfederacji przez jej politycznych przeciwników.
4. Mentzen występuje w
  • Odpowiedz
@Jah00: tłumaczenie libkom czegokolwiek mija się z celem bo oni wychodzą z założenia że obesrana wolność jest celem samym w sobie. Nawet jakbys udowodnił ze libertarianizm w Polsce = zniknięcie Polski na rzecz Rosji i Niemiec to oni z uśmiechem na ustach będą popierać libertarianizm ku chwale wolności.
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: Tak, wolność jest celem, problem polega tylko na tym, że nikt nie ma takiej władzy, żeby ją wprowadzić globalnie, a wprowadzanie jej lokalnie wiąże się z problemem nie respektowania tej wolności przez ludzi z zewnątrz lub bezpośredniego otoczenia. Należy więc dążyć do wprowadzania wolności tam gdzie to możliwe i gdzie to ma sens, bo niestety nie zawsze to ma sens. To takie przerabianie lokomotywy na samochód wymieniając same koła,
  • Odpowiedz
Tak, wolność jest celem, problem polega tylko na tym, że nikt nie ma takiej władzy, żeby ją wprowadzić globalnie, a wprowadzanie jej lokalnie wiąże się z problemem nie respektowania tej wolności przez ludzi z zewnątrz lub bezpośredniego otoczenia.

@Jah00: jeszcze parę lat temu w ten sposób podważałem "lokalny" libertarianizm. Dzisiaj już bardziej radykalnie do tego podchodzę i wolność (w rozumieniu liberalnym) nie jest dla mnie celem. Bo jeśli jej efektem
  • Odpowiedz
Bo jeśli jej efektem w rozwarstwiającym się społeczeństwie jest to że rodzą się ludzie z 10 mieszkaniami na starcie vs biedota, to ja nie chce takiej wolności.

@Jestem_robotem123: Akurat rozwarstwienie jest efektem regulacji i socjalizmu, a nie wolności. Bogactwo, jak każda inna cecha która kształtuje się naturalnie bez zewnętrznej ingerencji w przyrodzie jest rozkładem normalnym czyli jest zawsze tyle samo biednych i bogatych, choć różnice w bogactwie mogą być duże.
  • Odpowiedz
Akurat rozwarstwienie jest efektem regulacji i socjalizmu, a nie wolności.

@Jah00: to jest akurat narracja lobbowana przez bogoli od lat, ale to wolny rynek pozwala właśnie na outsourcing i skalowanie swojej działalności do granic absurdu, a później pożyczaniu pieniędzy na procent czy to państwu czy to ludziom poprzez banki. Patrz chociażby Amazon czy jakakolwiek międzynarodowa korporacja.

A w królestwie zwierząt to jest anarchia i prawo dżungli, a nie żadna wolność.
  • Odpowiedz