Zapewne są tu tacy którzy brali udział w loterii Buddy czy MGP. Mam pytanie jak to było z tym zakupem e-booka. Czy sam zakup odrazu uprawniał do wzięcia udziału w koterii czy może po zakupie trzeba było wysłać jakiś kod na stronę loterii albo jakiś SMS? Pytam bo w przypadku tradycyjnych loterii promocyjnych na produktach takich jak serki, batoniki, chipsy itp. sam zakup produktu jeszcze nie uprawniał do wzięcia udziału w loterii. Zapewne wiele ludzi kupując taki produkt nawet nie wie że jest jakaś loteria promocyjna tylko kupuje produkt bo go porostu potrzebuje. Pojawił się film u Szalonego w którym jakiś wielki specjalista twierdzi że loterie były legalne. Może i pod kątem tego że dostali pozwolenie tak, ale cała otoczka i sposób reklamy tej loterii ewidentnie podchodzi pod h----d. Jeżeli zakup e-booka był równoznaczny z udziałem w loterii bez potrzeby wysyłania jakiś kodów to jest to mocny argument że sprzedawane były tak naprawdę losy, a nie e-booki.
@Domen85: kupiłeś losy i brałeś udział. Mnie nawet troche kusiło jeden los kupić tak o ale jak chciałem wejść na strone zobaczyć po ile są to mi wywalało tą strone jako niebezpieczną xD
Pojawił się film u Szalonego w którym jakiś wielki specjalista...
@Domen85: z ciekawosci sprawdzilem co to za jegomosc, bo sluchajac podcastu mozna odniesc wrazenie, ze to jakis prawniczy guru. tymczasem to jakis przychlast po dziennikarstwie na prywatnej uczelni, ktory kreci sie wokol bukmacherki i krypto. nie traktowalbym go powaznie, prowadzacych tym bardziej. ten jego wystep j---e po oczach / uszach autoreklama. jedyny sprawiedliwy itp.
@Domen85: wydaje mi się że ten kod na serku jest tylko po to aby nagrody z loterii trafiły tylko do osób zainteresowanych promocja jaka jest loteria. Po co dawać nagrodę osobą które i tak by kupiły produkt bo go potrzebują? Chyba że znasz jakiś zapis prawny to zarzuć proszę
@feel-the-scale osobom* i kolega @Domen85 podał Ci definicje loterii promocyjnej - kupujesz produkt w ramach takiej loterii i on promocyjnie zawiera coś, co Cię uprawni do udziału w niej - np. kod, jakąś zdrapkę czy inne badziewie, którego "solo" nie możesz nabyć, a samo jego posiadanie nie jest jednoznaczne z wzięciem udziału w loterii, jak to ma miejsce w przypadku zakupu losu.
@guavatape: Takie same mam odczucia. Idiota mówił, że nie rozumiem czemu Budda siedzi w areszcie i nie powinien, bo przecież loterie były legalne. Ten sam typ powiedział na początku, że nie będzie skupiał się na praniu pieniędzy i przekrętach na VAT. Jeszcze brakowało powiedzenia, że Budda nie musial płacić podatku bo nie ma 26lat. Tańcują, ten typ i te sebki i karynki buddy to ten sam poziom mentalny
@guavatape: dzięki za risercz. Zdążyłem też w komentarzach pod filmem przeczytać że z niego taki specjalista jak z Fagaty dziewica 😆 ostatecznie to sąd rozstrzygnie czy te loterie były nie legalnym hazardem czy też nie. Choć w mojej ocenie były. Jedyne co przemawia za tym że to nie był h----d to np to że ktoś grający nie mógł się odegrać. Tak jak w bukmacherce obstawiasz mecze i jak nie wejdzi
@Domen85 czy ty właśnie zasugerowales że na portalu na którym budda jest TOP1 hejtowana osoba (nawet wyżej od magicala) ktoś zagrał w jego loterie? XXXDDDD
@TurboEgo: byli tu tacy co go bronili i chwalili się że brali udział w loterii. Tych loterii było kilka i niektórzy zdążyli wziąć udział za nim przejrzeli na oczy z kim mają do czynienia.
@Domen85: nie wiem na czym aktualnie stoją zarzuty, ale mogą też się doczepić do tego że podatek za eBooki jest mniejszy niż za loterie. A tutaj eBooki to jest jawne unikanie wyższego podatku, gdzie głównym produktem była loteria.
Tutaj łatwo jest obalić legalność loterii. Ebook był dostępny jedynie podczas trwania loterii. Ani wcześniej, ani później nie można go kupić. Po drugie kto sprzedaje pakiet 10 ebooków takich samych, jeżeli celem nie jest zwiększenie sprzedaży losów. Poza tym gdzieś na necie czytałem, że oni w ogóle tych ebooków nie wysyłali.
Prawo nie zabrania aby kod z serka uprawniał Cię automatycznie do wzięcia udziału w loterii. Przeklinanie tego na stronie lub wysłanie SMS-a ma swój ukryty cel: zebranie danych potencjalnych klientów i przefiltrowanie osób pod ewentualną nagrodę.
Zgadza się w taki sposób producent pozyskuje dane klientów. Ale nie wziąłeś pod uwagę jednej ważnej sprawy. Jeżeli byłoby tak jak mówisz, że każdy serek z automatu bierze udział w loterii to pojawia się pewien
@DamianLuna: no dokładnie. Jak wytłumaczyć przed sądem że kupiłeś 50 takich samych e-booków 😆 przecież nie powiesz że chciałeś każdego przeczytać jak w każdym jest ta sama treść. Gdyby zrobił tą loterię przy użyciu energetyka Doze to miałoby to ręce i nogi. Ale wtedy już nie ma takiego zarobku bo puszkę trzeba wyprodukować, dostarczyć do sklepu itd. do tego nikomu by się nie chciało kupować całych zgrzewek tego syfu żeb
@Domen85: w dodatku doze bylby inaczej opodatkowany. Też mi się wydaje że minimum to zapłata brakującego podatku. Ale według mnie to podchodzi pod oszustwo podatkowe a nie jakieś przeoczenie pod czynny żal.
A I tak wydaje mi się że tam pralnia kasy była i za to pewnie pójdzie siedzieć
Załóżmy że producent daje 5 milionów serków do promocji. Każdy ma swój kod. Promocja trwa miesiąc i następuje losowanie. Co jeśli wygra serek który jeszcze się nie sprzedał i leży na półce w sklepie, albo ktoś kupił serek zjadł i wywalił opakowanie do kosza bo nie był zainteresowany loterią?
A nie jest tak w tych losowaniach ze spożywki że w regulaminie jest opisane przykładowo losowanie co tydzień kodów zarejestrowanych tylko
@feel-the-scale: On sprzedawał wielokrotność ebooków i wprost nazywał je "losami". Całe materiały poświęcał promocji nagród. To jest h----d. Według prawa na loterii promocyjnej organizator nie zarabia. Za to im udowodnili, że zarabiali na nich setki milionów. Do tego dochodzą fikcyjne faktury na VAT, nakłanianie do udziału nieletnich za pośrednictwem dorosłych. To tak jakbyś nakłaniał kogoś, że jak nie może kupić wódki sam, to niech poprosi o to np. menela spod
A nie jest tak w tych losowaniach ze spożywki że w regulaminie jest opisane przykładowo losowanie co tydzień kodów zarejestrowanych tylko w danym tygodniu i np wszystkie do nagrody głównej. Ale kody muszą zostać zarejestrowane w systemie a nie leżeć sobie na półkach w sklepie czy w koszu na śmieci. Taka jest różnica
Z tego co patrzyłem na przykładzie obecnej loterii Tymbarka to wygląda to tak że promocja trwa
@Domen85: Tutaj chyba bardziej chodzi o to, że odpadają osoby poniżej 18 roku życia
@Domen85 No i często jest tak, że po wpisaniu kodu się po prostu bierze udział. Nie ma czegoś na zasadzie, że każdy kod do dodatkowy “los”. Po wysłaniu drugiego kodu często dostaje się informacje, że udział w konkursie już został wcześniej zarejestrowany czyli kody działają “klucza” umożliwiające udział w losowaniu
Pojawił się film u Szalonego w którym jakiś wielki specjalista twierdzi że loterie były legalne. Może i pod kątem tego że dostali pozwolenie tak, ale cała otoczka i sposób reklamy tej loterii ewidentnie podchodzi pod h----d. Jeżeli zakup e-booka był równoznaczny z udziałem w loterii bez potrzeby wysyłania jakiś kodów to jest to mocny argument że sprzedawane były tak naprawdę losy, a nie e-booki.
#budda #polskiyoutube #famemma
@Domen85: z ciekawosci sprawdzilem co to za jegomosc, bo sluchajac podcastu mozna odniesc wrazenie, ze to jakis prawniczy guru. tymczasem to jakis przychlast po dziennikarstwie na prywatnej uczelni, ktory kreci sie wokol bukmacherki i krypto. nie traktowalbym go powaznie, prowadzacych tym bardziej. ten jego wystep j---e po oczach / uszach autoreklama. jedyny sprawiedliwy itp.
Szkoda że odpisując mi nie odpowiadasz na trzy tam zawarte
Jeszcze przydałoby się czytanie ze zrozumieniem i było by cool
Zgadza się w taki sposób producent pozyskuje dane klientów. Ale nie wziąłeś pod uwagę jednej ważnej sprawy. Jeżeli byłoby tak jak mówisz, że każdy serek z automatu bierze udział w loterii to pojawia się pewien
A I tak wydaje mi się że tam pralnia kasy była i za to pewnie pójdzie siedzieć
A nie jest tak w tych losowaniach ze spożywki że w regulaminie jest opisane przykładowo losowanie co tydzień kodów zarejestrowanych tylko
Z tego co patrzyłem na przykładzie obecnej loterii Tymbarka to wygląda to tak że promocja trwa
@Domen85: No przecież sam Budda gadał co film jak to wygląda
@Domen85 No i często jest tak, że po wpisaniu kodu się po prostu bierze udział. Nie ma czegoś na zasadzie, że każdy kod do dodatkowy “los”. Po wysłaniu drugiego kodu często dostaje się informacje, że udział w konkursie już został wcześniej zarejestrowany czyli kody działają “klucza” umożliwiające udział w losowaniu