Wpis z mikrobloga

Czy jest fizycznie możliwe by jakaś planeta posiadała atmosferę składająca się z Neonu? "Bawiłem się" ai i gdy kazałem wymyślić go o niekonwencjonalne koncepcje z tej dziedziny opisał mi planetę z atmosferą posiadającą 44% neonu

Wyczytałem później że z racji na chyba ciężar neony nie byłby w stanie utrzymać się w tej atmosferze ale może kompletnie źle to zrozumiałem bo jestem laikiem w waszej dziedzinie także proszę o wyrozumiałość ( ͡º ͜ʖ͡º)
#astronomia #kosmos #astrofizyka
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@sperg44 gpt- To interesujące pytanie, które można rozważyć na kilku poziomach fizyki i chemii planetarnej. Teoretycznie, planeta z atmosferą zawierającą znaczne ilości neonu (np. 44%) mogłaby istnieć, ale muszą zostać spełnione bardzo specyficzne warunki.

Właściwości neonu

Neon jest gazem szlachetnym o niskiej masie atomowej (20 u dla najczęstszego izotopu) i słabo reaguje z innymi pierwiastkami. Ma też niską gęstość, co sprawia, że na planetach o słabszej grawitacji neon może łatwo uciec w przestrzeń
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Obruni mi odpowiedział mniej więcej to samo tylko o wiele krócej i ze słabym uzasadnieniem

Widziałem symulacje takiej planety która samoczynnie pojawiła się w spaceengine więc nie wiem czy faktycznie istnieje czy to wytwór losowej symulacji komputerowej - znajdowała się w pewnej odległości od czarnej dziury natomiast nie została wchłonięta i wyglądała bardzo ciekawie przez to że atmosfera składała się głownie właśnie z neonu
sperg44 - @Obruni mi odpowiedział mniej więcej to samo tylko o wiele krócej i ze słab...

źródło: temp_file3483989634589807389

Pobierz
  • Odpowiedz