Wpis z mikrobloga

Hej, mam 2 stare dyski hdd i 1 ssd, na których są cenne zdjęcia i jeszcze jakieś rzeczy na pulpicie (chcę sprawdzić). W jaki sposób najlepiej podejśc do tematu i dostać się do owych danych? Mam nowiutki komputer. Odłączyć teraźniejszy dysk i uruchamiać pokolei systemy z każdego starego? A Następnie przenosić na jakiś dysk zewnętrzny? Czy może przez jakiś adapter do dysków? Wolałbym mieć pogląd także na pulpit, a nie tylko „surowe” foldery.

#pcmasterrace #komputery #elektronika #windows #ssd #hardware
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Blackol12: możesz zainstalować virtualbox i uruchomić wirtualke z dysku podłączonego adapterem na USB, są adaptery sata->USB

Wolałbym mieć pogląd także na pulpit, a nie tylko „surowe” foldery.

Pulpit to po prostu kolejny folder tam gdzie masz też folder pobranych, obrazów itp
  • Odpowiedz
@Blackol12: Ale po co odłączać teraźniejszy dysk?

Normalnie podepnij te stare po kolei, uruchom kompa tak jak to robisz obecnie do obecnego systemu i zgrywaj z tych dysków co chcesz. Jeśli boisz się wirusów czy czegoś takiego, to odpal sobie linuxa z pendrive'a i wtedy zajrzyj na te dyski. Nie rozumiem, masz komputer, a nie laptopa, więc chyba możesz podpiąć te min. 4 dyski.

Wolałbym mieć pogląd także na pulpit
  • Odpowiedz
  • 0
@balrog84: Dziękuję. Jeszcze kluczowe pytanie. Czy muszę przykręcić hddki do sanek na czas zgrywania danych, czy mogę położyć luzem i nic im się nie stanie? Z tego co pamiętam to one przenoszą spore drgania.
  • Odpowiedz
@Blackol12 Panie uruchom strelec z pendrive to taki system z Wszystkimi potrzebnymi programami. Ewentualnie na nowym kompie podpinaj normalnie dysk ale czasami może być problem z dostępem do katalogów typu pulpit bo trzeba uprawnienia zmienić.
  • Odpowiedz
@Blackol12: Nigdy nic nie przykręcałem w takich sytuacjach, po prostu zadbaj, żeby dysk był stabilny. W wielu komputerach nie stosuje się śrub, tylko taki plastikowy wózek i całe 20 lat tak pracują. Mam aktualnie pod nogą jeden taki komputer Dell'a. Ewentualnie złap na jedną śrubkę.
  • Odpowiedz