Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie do was, programistów.
Ja uważam, że jak się pracowało w biurze to dużo lepiej przebiegało code review, łatwiej było o coś zapytać, od razu można było skonsultować z kimś rozwiązanie, zapytać seniora, team leadera, bo łatwiej do kogoś podejść do biurka niż pisać na priv, mój brat uważa, że to nie ma znaczenia, bo co za różnica czy się pisze na priv, czy podchodzi do kogoś, że nawet trudniej podejść, bo trzeba się odezwać na forum i cały open space usłyszy.
Ktoś według was ma rację, ja czy brat?

#programowanie #programista15k #it #pracait

Kto ma rację?

• Ja 32.3% (41)
  • Brat 67.7% (86)

Oddanych głosów: 127

• 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

co to za wyniki ankiety, na odwrót powinno wyjść

@KrysztalowyMick: XDDD Zdalna FTW. Ja jestem zdecydowanie bardziej produktywny, bo dużo lepszy work life balance i jestem wypoczęty.
W biurze rozprasza open space i słuchanie o jakichś głupotach. Towarzysko można iść, ale poza tym biuro to same minusy.
  • Odpowiedz
@damienbudzik: tu nawet nie chodzi o produktywność, serio nie miałeś takiej sytuacji w pracy, że komuś się aplikacja nie odpalała i się męczył kilka godzin z tym, a rozwiązanie było banalnie proste? W biurze takich sytuacji nie było, bo od razu ktoś zapytał i dostał odpowiedź
  • Odpowiedz
@KrysztalowyMick: dobrze jak ktoś próbuje u siebie zrobić najpierw, a nie zawracać d--y od razu. Ja nawet pracując zdalnie znałem ludzi, którzy nie rozwiązywali sami problemów tylko od razu dzwonili do kogoś żeby pomógł. Taka osoba się nigdy nie nauczy niestety
  • Odpowiedz
@arysto2011: Może trochę źle to opisałem, chodzi mi o ten moment przed PR, jak ktoś jest w trakcie developmentu, ja często waham się pomiędzy kilkoma rozwiązaniami, przy pracy zdalnej wybieram jedno i wrzucam PR, przy pracy w biurze pewnie bym kogoś zapytał co sądzi o tych rozwiązaniach, byłaby jakaś dyskusja i szybciej można ocenić plusy/minusy danego rozwiązania
  • Odpowiedz
@KrysztalowyMick: Czyli jestes d--a, a nie deweloper i uwazasz, ze inni powinni robic twoja robote za ciebie.

PS
Tak mentoring oznacza, ze senior z----e Cie w CR i pokaze bledy. Ty chcesz miec idealne pull requesty z zerowa iloscia bledow wytykanych przez innych. Tak to nie dziala.
  • Odpowiedz
@KrysztalowyMick: Do tego słuzy format pull requestów i code review. Z angielskiego oznacza to, że dostarczasz wlasny kod do oceny przez innych, inni go oceniają i wytykają błędy. Ty je poprawiasz i kod ma się lepiej.

Ciebie interesuje tylko pozytywna opinia innych i wiara w to, że piszesz najlepszy kod, bo wcześniej już skonsultowałeś jego jakość nieformalnie.
  • Odpowiedz
@KrysztalowyMick: żaden z was nie ma racji. Lepiej się pracuje z domu bo męczybuły i trójdupiarze nie mogą do Ciebie podejść i Ci przeszkadzać. A jak taki Ci napisze na teamsach to możesz go olać i dokończyć robotę zanim z nim pogadasz. I to jest cała istota tej sprawy.
  • Odpowiedz
@arysto2011: chlop by olal moj komentarz w pr i dal resolve bez robienia czegokolwiek, dostalby gonga, i co myslisz ze to nie poprawiloby jakosci cr? Taki delikwent by sie 5 razy zastanowil jak poprawic kod zeby sie dostosowac do komentarza a nie olewal. @katopa
  • Odpowiedz
ja wiem, że od tego jest, ale często dyskusje mogą się ciągnąć kilka dni, a w realu można to przedyskutować w dużo krótszym czasie

@KrysztalowyMick: jako ex senior i lead wolę F2F. Dyskusje na chatach i PR zostaw autystkom.
  • Odpowiedz