Aktywne Wpisy

czerwony_ptak +171
do wszystkich, którzy tak robią - po co dajecie lewy kierunkowskaz na rondzie ? co kogo obchodzi dokąd jedziecie ? ważne żeby poinformować kiedy się z tego ronda zjeżdża. dzisiaj napotkałem takiego delikwenta - jedzie i miga tym lewym i zjeżdża, cały czas świecąc lewym. da fak ?
#zalesie #polskiedrogi
#zalesie #polskiedrogi

Phallusimpudicus +1065
19 marca, czyli mniej więcej 250 dni temu mój wpis o cenach #kakao polubiło wielu z Was.
Oryginał tutaj: https://wykop.pl/wpis/75505317/ceny-kakao-jak-juz-wspominalem-wywalilo-obecna-cen
Obiecałem, że periodycznie dam znać jak wygląda sytuacja na tym rynku. Ot, proste, wykopowe porównanko z jakich ta społeczność zawsze słynie. Krzywda nikomu się nie dzieje.
Drugi wpis miał miejsce 11.07.2024.
No to sprawdzamy!
1) Ceny kakao na rynku: było 8000 dolarów na starcie, w międzyczasie nawet 11500 $, a 11.07: 8530 $.
Dzisiaj mamy 9982 $. Pomiędzy drugim, a trzecim odczytem szorowaliśmy nawet po 6700 dolarów.
Zmiana od ostatniego sprawdzenia: +13%, a od początku: +24,8%. W 8 miesięcy.
Nawet lokalne dołki to i tak spora nadwyżka nad stabilną, długotrwałą ceną, która przez lata oscylowała w granicach 2500 $, z czego na sztywno rolnicy/dostawcy w Ghanie/okolicach dostawali do około 1000 dolarów za tonę. To rynek narzuconych, sztywnych cen i odbiorów. Jeśli się nie mylę to w trakcie naszej zabawy podniesiono im stawkę do $1,5k.
2) Cena lidlowskiego odpowiednika słynnej książki Deco Morreno, Belbake, gramatura ta sama - drugi odczyt 6,99. Na starcie: 5,79.
Niestety nie ma już tej książki. Wydawca dokonał żywota.
Jest Kruger, technicznie dorzuciłbym więc złotówkę za marketing, ale de facto to identyczny proch. Gramatura ta sama. 8,99.
Zmiana od początku: +55%. Od ostatniego odczytu: +29%.
3) Wedel czekolada mleczna, dalej 90 gramów - 5,49. W lipcu również 5,49!
Na starcie mieliśmy: 4,79. +14,7%. Dalej sporo, jak się na chłodno zastanowić, a jednocześnie daleko od cen światowych.
4) WEDEL PIJALNIE ALLEDROGO, polecałem wtedy zamówić sobie 22 tabliczki mlecznej, ważne ponad rok - były po 79,99 czternastego marca
Przy drugim odczycie były po...140 złotych.
+75%. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Dzisiaj? 109 złotych. Technicznie mamy więc spadek cen od drugiego odczytu, ale wtedy były problemy z dostawami (poniekąd zrozumiałe).
Nie bądźmy jednak Peweksami i sprawdźmy jak to się ma do ceny pierwotnej: +36%. Niezła inflacyjka. I to w 8 miesięcy.
To tak w dużym skrócie. Krzewiciel mówi. Krzewiciel radzi. Krzewiciel nigdy was nie zdradzi!
Tylko prawda nas wyzwoli.
Przypominam tag: #czekowpis - tym razem nie wołam, pewnie i tak zainteresowani nabiją plusów.
Słyszymy się znowu za te 3, czy tam 4 miesiące.
Zapomniałem o sprawdzeniu składu, kajam się, ale co do książki to jest to klasyczny proch strzelniczy, 11% tłuszczu, a co do mlecznej gramatura bez zmian, nie spodziewam się większych zmian.
A właśnie, ważna uwaga, zapraszam do komentarza: proszę porównać sobie zmiany cen kakao ze zmianami cen #ethereum
Podaję wspólny mianownik: spekulacja.
Pozdrawiam!
#gielda #kakao #ekonomia #czekolada
Obecna cena lidlowskiego odpowiednika słynnej książki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Deco Morreno, Belbake, 200 gramów - 5,79.
Cena Wedla mlecznej, bez promek, też Lidl - 4,79. 90 gramów.
Polub ten wpis, a zawołam Cię po rozliczeniu kontraktów w czerwcu i wrześniu (wtedy wjadą
źródło: 1000005660
Pobierzźródło: 1000005661
Pobierzźródło: 615c3b379bd1fe820fdd78354376fa27186fee312c350b7a81242ae2635535d3
Pobierz@Krzewiciel_prawdy: Dodałbym, że czekolady gorzkie Wedla 80% w poprzednim roku były w promocji w dyskoncie - mam wrażenie - średnio z 3 dni na 2 tygodnie. Teraz czekolady Wedla są w promocji znacznie rzadziej, a jak już są, to