Wpis z mikrobloga

Mirabelki i Mireczki moje kochane.

19 marca, czyli mniej więcej 250 dni temu mój wpis o cenach #kakao polubiło wielu z Was.
Oryginał tutaj: https://wykop.pl/wpis/75505317/ceny-kakao-jak-juz-wspominalem-wywalilo-obecna-cen

Obiecałem, że periodycznie dam znać jak wygląda sytuacja na tym rynku. Ot, proste, wykopowe porównanko z jakich ta społeczność zawsze słynie. Krzywda nikomu się nie dzieje.
Drugi wpis miał miejsce 11.07.2024.

No to sprawdzamy!
1) Ceny kakao na rynku: było 8000 dolarów na starcie, w międzyczasie nawet 11500 $, a 11.07: 8530 $.
Dzisiaj mamy 9982 $. Pomiędzy drugim, a trzecim odczytem szorowaliśmy nawet po 6700 dolarów.
Zmiana od ostatniego sprawdzenia: +13%, a od początku: +24,8%. W 8 miesięcy.
Nawet lokalne dołki to i tak spora nadwyżka nad stabilną, długotrwałą ceną, która przez lata oscylowała w granicach 2500 $, z czego na sztywno rolnicy/dostawcy w Ghanie/okolicach dostawali do około 1000 dolarów za tonę. To rynek narzuconych, sztywnych cen i odbiorów. Jeśli się nie mylę to w trakcie naszej zabawy podniesiono im stawkę do $1,5k.

2) Cena lidlowskiego odpowiednika słynnej książki Deco Morreno, Belbake, gramatura ta sama - drugi odczyt 6,99. Na starcie: 5,79.
Niestety nie ma już tej książki. Wydawca dokonał żywota.
Jest Kruger, technicznie dorzuciłbym więc złotówkę za marketing, ale de facto to identyczny proch. Gramatura ta sama. 8,99.
Zmiana od początku: +55%. Od ostatniego odczytu: +29%.

3) Wedel czekolada mleczna, dalej 90 gramów - 5,49. W lipcu również 5,49!
Na starcie mieliśmy: 4,79. +14,7%. Dalej sporo, jak się na chłodno zastanowić, a jednocześnie daleko od cen światowych.

4) WEDEL PIJALNIE ALLEDROGO, polecałem wtedy zamówić sobie 22 tabliczki mlecznej, ważne ponad rok - były po 79,99 czternastego marca

Przy drugim odczycie były po...140 złotych.
+75%. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Dzisiaj? 109 złotych. Technicznie mamy więc spadek cen od drugiego odczytu, ale wtedy były problemy z dostawami (poniekąd zrozumiałe).
Nie bądźmy jednak Peweksami i sprawdźmy jak to się ma do ceny pierwotnej: +36%. Niezła inflacyjka. I to w 8 miesięcy.

To tak w dużym skrócie. Krzewiciel mówi. Krzewiciel radzi. Krzewiciel nigdy was nie zdradzi!
Tylko prawda nas wyzwoli.

Przypominam tag: #czekowpis - tym razem nie wołam, pewnie i tak zainteresowani nabiją plusów.

Słyszymy się znowu za te 3, czy tam 4 miesiące.

Zapomniałem o sprawdzeniu składu, kajam się, ale co do książki to jest to klasyczny proch strzelniczy, 11% tłuszczu, a co do mlecznej gramatura bez zmian, nie spodziewam się większych zmian.

A właśnie, ważna uwaga, zapraszam do komentarza: proszę porównać sobie zmiany cen kakao ze zmianami cen #ethereum
Podaję wspólny mianownik: spekulacja.

Pozdrawiam!

#gielda #kakao #ekonomia #czekolada
@Krzewiciel_prawdy +1016
Ceny kakao, jak już wspominałem, wywaliło.

Obecna cena lidlowskiego odpowiednika słynnej książki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Deco Morreno, Belbake, 200 gramów - 5,79.
Cena Wedla mlecznej, bez promek, też Lidl - 4,79. 90 gramów.

Polub ten wpis, a zawołam Cię po rozliczeniu kontraktów w czerwcu i wrześniu (wtedy wjadą
Krzewiciel_prawdy - Mirabelki i Mireczki moje kochane.

19 marca, czyli mniej więcej ...

źródło: 1000005660

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

3) Wedel czekolada mleczna, dalej 90 gramów - 5,49. W lipcu również 5,49!

Na starcie mieliśmy: 4,79. +14,7%. Dalej sporo, jak się na chłodno zastanowić, a jednocześnie daleko od cen światowych.

@Krzewiciel_prawdy: Dodałbym, że czekolady gorzkie Wedla 80% w poprzednim roku były w promocji w dyskoncie - mam wrażenie - średnio z 3 dni na 2 tygodnie. Teraz czekolady Wedla są w promocji znacznie rzadziej, a jak już są, to
  • Odpowiedz
  • 3
@Krzewiciel_prawdy Mam wrażenie od jakiegoś czasu, że słodycze czekoladowe już nie smakują tak dobrze. Po prostu są tłuste. Wystarczy w ręce wziąć jakaś czekoladę czy czekoladowego cukierka, czy Merci, cokolwiek. Zostaje tłuszcz na rękach. Zastanawiam się czy przypadkiem producenci nie stosują jakiegoś triku żeby właśnie dać mniej kakao ale zastąpić je jakimś tłuszczem kakaowym.
  • Odpowiedz
@mkk141: Ja widzę dużą różnice - jestem maniaczką lodów grycan czekoladowych i niebo i ziemia jest do tego co było. Wtedy miały dużo kawałków czekolady, teraz prawie w ogóle się nie zdarzają ;(
  • Odpowiedz