Wpis z mikrobloga

Kilka miesięcy temu wspominałem tutaj o konsekwencjach uchwalenia Planów Ogólnych. Części osób zwróciła uwagę na to, że dzięki taki planom nasza zabudowa zostanie uregulowana a i mniej będzie przypadków rozdrobnionej zabudowy przeszkadzającej w budowie dróg itp.
Po kilku miesiącach obserwacji przymiarek procesu tworzenia planów mogę śmiało napisać, że uchwalenie Planów Ogólnych ma na celu przede wszystkim ograniczenie zabudowy. Celem jest zamknięcie części gruntów, które na dziś dzień nadają się pod zabudowę możliwości zabudowy. Terenów w planach ogólnych dostępnych pod zabudowę ma być mało a ich ilość w danej gminie uzależniona jest min. od współczynnika urodzeń- wyobraźcie sobie jak to wygląda np. w miastach powiatowych. Jeśli macie chęć i ochotę a przede wszystkim działkę, którą moglibyście w przyszłości przeznaczyć pod budowę to czym prędzej starajcie się o wydanie WZ. W przypadku wydania pozytywnej WZ będzie musiało to być uwzględnione w nowych planach ogólnych.

#budownictwo #budowadomu #budowa #planowanieprzestrzenne #planyogolne #geodezja #gmina
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirmar9: dodam, że na etapie ustalania planów ogólnych można też składać swoje wnioski w tej sprawie. Nie muszą być brane pod uwagę, ale zawsze cień szansy jest .
  • Odpowiedz
@mirmar9: @bdg-bro chce kupic dzialke i mam fajna na oku 3k m2 za 75k niby staraja sie o WZ pod dom jednorodzinny ale chcialbym tam modulowy postawic w przyszlosci i kupic kilka inwestycyjnie. Jak to bedzie wygladalo w praktyce? moge kupic dzialke z wydanymi WZ i potem po kilku latach tego uzyc? boje sie ze kupie dzialke a wejda plany ogolne i moje WZ bedzie gowno warte. Gdzie o
  • Odpowiedz
  • 1
Wiedzę należy czerpać w Gminie. Powinni powiedzieć czy mają już projekt bądź jego zarys. Co do WZ to wierząc projektowi ustawy wszystkie decyzje o warunkach zabudowy, które będą ostateczne przed 01.01.26 będą bezterminowe. Co do zależności pomiędzy planami ogólnymi i wz to póki co wszędzie tam gdzie ktoś ma WZ to dany teren jest przeznaczony pod zabudowę - oczywiście w tych Gminach w których o to dopytywałem.
  • Odpowiedz
  • 0
A i przed zakupem upewnij się czy są to gleby mineralne czy organiczne. Ponieważ w przypadku gleb organicznych pomimo 4-6 klasy i tak płacimy za wyłączenie z produkcji rolnej
  • Odpowiedz